ביהדות כבר נודע בשער בת רבים שלשם של האדם יש משמעות רבה. יש המקפידים על כך פחות ויש יותר. אמור לי מה שמך, ואומר לי מי היו הוריך ביום שבו נולדת ואולי גם איך תפסו את היהדות באופן מסוים.
רבים מחפשים לילדיהם הרכים שם מהתנ"ך, אך לצערנו איננו בקיאים כאבותינו בספר הספרים. מה אנחנו עושים כשאנחנו לא יודעים משהו? הולכים לאינטרנט. הריטואל הזה ביסודו מוביל אותנו לא פעם אל אתרים בעלי אג'נדות ואינטרסים ישירים או עקיפים.
היועץ הלשוני היצירתי (טיקטוק לשוני אנרגטי במיוחד) ירעם נתניהו, שבא מעולמות המילים, משיק כעת מיזם שאפתני במיוחד: 'בעזרת השם' שמו. זהו המאגר המקוון הראשון בעולם לשמות מהתנ"ך המכסה את כל השמות האפשריים ומציע ערך מוסף שרק מי שאוהב מילים באמת מסוגל להעניק לעולם חינם.
מאגר שמות נולד
מאגר 'בעזרת השם', שעומד כעת לתפארה באתרו של איש הלשון נתניהו, מכיל טבלת שמות ענקית ובה חמישה טורי מידע מרכזיים: א) כל שמות בני האדם מהתנ"ך, גברים ונשים כמובן; ב) הסבר על מי היה האדם ומתי חי; ג) המקור שבו נזכר השם; ד) הערות מיוחדות הנוגעות להגיית השם ואם הדמות הייתה מזרע ישראל אם לאו; ה) פירוש השם עד כמה שניתן.
"עד עכשיו נכתבו ספרים מודפסים מעטים שהציגו את השמות מהתנ"ך, אבל הם ישנים, אין להשיגם וגם אין להם כל גרסה מקוונת", אומר נתניהו, שעבד על המיזם בזמנו הפרטי, בהתנדבות ושלא על מנת לקבל פרס.
זרעי הרעיון החלו לנבוט כשהורים צעירים פנו לנתניהו כדי להתייעץ על מציאת שמות מהתנ"ך לילדיהם העתידים להגיח לאוויר העולם. נתניהו היה מפנה לאתרים ברשת, אך עם הזמן גילה שהם אינם תכלית השלמות, בלשון המעטה.
"כל מיני אתרים טוענים שאצלם תמצאו את כל השמות מהתנ"ך, אבל בדקנו אותם, וחסרים שם שמות רבים מאוד. לכן החלטתי להיכנס לזה. לפני הכול נעזרתי בספרים מודפסים ובניתי טבלה. לאחר מכן גיליתי שיש הרבה חוסרים בספרים, ולשם כך גייסתי את נדב גרוס, שיודע את התנ"ך נהדר, את ישי גלעד ואת הרב ירֹחם שמשוביץ, שסייע בעיצוב, ופשוט התחלנו להזין את השמות. זו ממש עבודת נמלים; לעבוד על כ-1,600 שמות, אחר כך לנקד את השמות, לכתוב מי כל אחד היה ועוד".
ד"ש לתימנים
מה השם הכי נפוץ בתנ"ך?
"אתה תופתע, אבל לא אברהם, לא דוד ולא יצחק או יעקב. רק אדם אחד קרוי בתנ"ך אברהם. אין עוד אברהם חוץ מאברהם אבינו. מה זה אומר? יכול להיות שראו באבות קדושים, אך לא קראו בשמם. גם לא טרחו לקרוא לבן או לנכד בשם האב הגדול של המשפחה. דווקא זכריה (וזכריהו) הוא השם הכי נפוץ בתנ"ך. היום משום מה זה שם שנשמע תימני, אבל בתקופת התנ"ך, לא יודע למה, זה השם שתפס. שלושים אנשים נקראו ככה בתנ"ך".
בלי שאשאל נתניהו קופץ על שמי כמוצא שלל רב. "השם שלך, נדב, נזכר בסך הכול ארבע פעמים", הוא אומר במהירות. "נדב בן אהרן הכוהן, המוכר. נדב המלך, בנו של ירבעם בן נבט, ועוד אחד משבט יהודה, שלא כתוב עליו הרבה, ואחד מבני יעיאל אבי גבעון לשבט בנימין. נדב, מסבירים שזה מלשון נדיב, ויכול להיות שזה קיצור של נדביה או יהונדב. כלומר, השם נדיב על שם ההודאה לקב"ה על הילד, כמו יהודה".
אילו תגליות מפתיעות גיליתם בעבודתכם?
"בתנ"ך יש שמות של בנים שהתקבלו היום בעיקר כשמות לבנות. ידעת שתקווה זה שם של בן? וגם רינה, עפרה, נגה, יערה, וכמובן יונה, שהוא דוגמה קלסית שרבים מכירים אם תשאל אותם על שם של בן – יונה הנביא – שהיום התקבל כשם של בת. ויש עוד: מירה בתנ"ך זה שם של בן, דקלה וגם ברכה. יש גם שמות על-מיניים, כמו אביה, גומר, יעל, מעכה, מרים, שלומית".
חשבתם שבשורות האחרונות למדתם הכול על שמות בתנ"ך? תחזיקו חזק. "יש גם שמות מוזרים", אומר נתניהו ונושם עמוק. "יש משפחות שקוראים להן בקבוק, בקבוקיה ובקבקר. אין ביניהן קשר בהכרח. גם השם זינה נמצא בתנ"ך, ויש גם שמות מוזרים עוד יותר, כמו חלאה, געל, נבל, קוץ, יזיז, טבח, עזמוות, חצרמוות, דֶבֶר. בטבלת השמות אנחנו מנסים להסביר גם את משמעותם".
לעצור ולשאול מה הסיפור של השם
לצד השמות המעניינים והגילויים המפתיעים שוכנים השמות המוכרים לכולנו, ואף מהם צומחת סקרנות רבתי שדורשת תשובות. "גילינו שיש גם שמות שלא עצרנו אף פעם לשאול על משמעותם. שמות כמו דוד, אהרן. אנחנו מכירים את השמות האלה, אבל רגע, מה זה אומר 'דוד' או 'אהרן'? מה המשמעות של השמות האלה? כדי לדעת את התשובות צריך להיכנס לטבלת השמות וללמוד". נתניהו אינו מוכן לספק את כל המידע.
יש שדרוגים צפויים ב'בעזרת השם'?
"הפרויקט עדיין לא מושלם, ולא תמיד ידענו דברים, ויש מה לשדרג. מעבר לשדרוג הפרויקט הקיים התכנון הוא להרחיב את המאגר גם לשמות של מקומות, הרים ונחלים, ולמעשה לתת לאנשים עוד דברים שיכולים להיות שמות פרטיים לילדים. גם אבני החושן, למשל, לא נמצאים במאגר השמות, כי הם אינם שמות של בני אדם, אבל גם זה יגיע בעזרת ה'".
היכנסו לאתר של ירעם נתניהו, 'לשוניאדה', ושם תמצאו את המאגר (או חפשו 'בעזרת השם' – מאגר השמות). שימו לב: האתר אינו מותאם לנייד, ולכן יש גם יישומון, 'הראשון בחידון', שדרכו תוכלו להיכנס למאגר.