טל וייזל
האגדה מספרת על טורקי גאון ששמו אהמט בורקאן, שהמציא דרך בסוף המאה ה-19 להביא לפועלים ולציבור הרחב את הקפה שהם אוהבים וזקוקים לו כל כך: עגלת עץ פשוטה ואמצעים להכנה מסורתית ופשוטה של קפה (כן, כולל אזור ייעודי לאחסון עצי הסקה). כדי להימנע מרגולציה הוא בנה עגלה ניידת. עגלת הקפה הניידת של בורקאן התקבלה (כך אומרים) על הציבור ברוחב לב, ומאז הכול היסטוריה.
מה מלבב יותר מלגלות באמצע הטבע הפראי עגלת קפה (פודטראק בלעז) שבה אוכל מקומי טרי וקפה משובח? עגלות הקפה, טרנד עולמי שכבש גם את ארצנו בעיקר בשנות הקורונה, מביא אלינו אפשרות בלתי מוגבלת למצוא קפה ואוכל טוב כמעט בכל מקום, תופעה מרנינה, שכפי שתראו מייד, הגיעה גם להתיישבות ביהודה ושומרון.
מחפשים טיול חורפי וכוס קפה או תה חמה? קבלו את לקט ההמלצות החמות ביותר לעגלות הכשרות השוות ביותר, כדי שתמיד תהיה לכם עגלה על הדרך לקפוץ עליה.
בין ההר למדבר: עגלת הקפה של נתי ויעל בגיתית
"יא היי, כל העניין הוא לשתות משהו קר בלב מדבר", כתב מאיר אריאל. הרגע הזה, כשהמדבר השקט והעוצמתי פרוס לפניכם במלוא הודו ואתם יושבים ונהנים ממשהו טעים ומפנק, סביבכם שפע צמחים ופרחים מכל עבר ומפל מים מפכפכך ממש מתחתכם אל בריכה אקולוגית, זה הרגע שבו אפשר לעצור את כל המרוץ ופשוט לנשום לרווחה.
נתי ויעל בר וחמשת ילדיהם גרים בגיתית כבר יותר מעשרים שנה ועוסקים ביזמות. לפני פחות משנה הם פתחו את המקום הקסום הזה, שפת המדבר, עסק משפחתי של עגלת קפה ומשתלה במושב גיתית, בין הרי השומרון למדבר של בקעת הירדן. יעל היא אומנית קרמיקה במקצועה היוצרת ומלמדת בסטודיו שבחצר ביתם, ונתי עוסק בצמחים, בטיפוח גינות ורעיונות. לפני כשנה הם פתחו את העסק לקהל.
קשה לתאר במילים ואפילו בתמונה את החוויה המיוחדת ואת הקסם שיש בפינה הזו, שילוב מושלם של נוף בראשיתי עם משתלה יפהפייה שופעת מגוון צמחים, שתילי עצים ופרחים ועגלת קפה המציעה סלטים בריאים, כריכים טריים, שייקים, מרקים ופיצות מיוחדות, שאת כולם מכין במקום צוות העובדות. ויש גם מגוון קינוחים, מאפים וקפה משובח.
בניגוד לעגלות קפה רבות ולמרות האתגרים המקום שם לו למטרה להיות פתוח כל ימות החול ולא רק בסופי שבוע כדי לאפשר לתושבי האזור ליהנות מעגלה איכותית קרובה. במקום צוות של כעשר עובדות, כולן תושבות האזור, וכל הפעילות על טהרת העבודה העברית בלבד.
"האתגר העיקרי שלנו גם במשתלה וגם בעגלת הקפה הוא לשמור על רמה גבוהה של שירות באמצעות צוות איכותי ולהחזיק שפע של מלאי טרי וזמין באזור שיש בו מעט מאוד אנשים", אומר נתי. "לפתוח עסק באזור כזה זה אתגר רציני, ובתקופת מלחמה ארוכה האתגר כפול.
"מצד שני הסיפוק שאנחנו מקבלים גדול מאוד. לראות זוג שמגיע אלינו לזמן איכות בהפסקות שבין סבבי מילואים או משפחות שכולות שיוצאות קצת לנשום ולהיות יחד, אנשים שהשגרה קשה להם ואצלנו הם מוצאים מרחב לאיזון ולהנאה, ואחר כך גם יוצאים הביתה עם מגש פרחים וצמחים שיעשו להם טוב בבית ובגינה, זו הבנה שהמקום שלנו הוא חלק חשוב במארג האזורי ויש לו משמעות לחיזוק החוסן והשגשוג בהתיישבות באזורנו".
כשרות רבנות בקעת הירדן
בווייז: המשתלה בגיתית
פתוח בימים א–ה 9:00–17:00 וביום ו 9:00–13:00
אפשר גם לתאם סדנאות במשתלה ומפגשים משפחתיים בעגלת הקפה: 055-6822072
"בשדה ירוק על גבעה תלולה": עגלת הקפה קרמלה
החלום של מורן לפתוח עגלת קפה החל להירקם לפני שנתיים, כשדודה שלה סיפרה לה על קיומה של האפשרות, שעד אז לא הכירה. "אחרי עשרים שנים של חינוך באולפנה יצאתי לשנת שבתון, ולמדתי בה קונדיטוריה בבית הספר לקונדיטוריה של אסטלה בתל אביב", היא מספרת.
כשהבינה שזה התחום שהיא רוצה להמשיך לעסוק בו, החליטו מורן ובעלה להתחיל לרקום את החלום, והוא התגשם בהדרגה: "אחרי בירור על עגלה, בחירת מקום, עבודה על התפריט ועוד, בקיץ האחרון פתחנו את העגלה שלנו בהתרגשות רבה. בעגלה יש קרואסונים מיוחדים (עכשיו יצא קרואסון דובאי חדש), קינוחים בעבודת יד, מאפים תימניים שאימי היקרה מכינה, סלטים רעננים, טוסטים ועוד. אנחנו מקפידים שהכול יהיה מפנק, טרי וטעים וכשר למהדרין".
העגלה שוכנת סמוך לפארק נינג'ה שווה לילדים ולצעירים ברוחם, ויש מרבדי דשא נרחבים בסמוך. "כל הירוק הרענן הזה פשוט מרחיב את הנפש בישיבה שם. מעבר לזה אנחנו שמחים בכל מי שמגיע ונותנים את השירות הכי טוב שיש". הממליצים מבקשים שלא לוותר על קרואסון גאודה, על המאפה התימני של סבתא ועל קינוח פאי לימון ועוגיית קוקיז.
בווייז: עגלת קפה קרמלה, אבן שמואל
פתוח ביום ה 9:00–13:30, 16:00–20:00 וביום ו 8:00–13:00
קפה על המרפסת: עגלת הקפה פלורין
בסמוך למרפסת של המדינה בפדואל תמצאו את עגלת הקפה של אפרת ואשר. פלורין הייתה סבתה של אפרת, ותמונותיה מעטרות את העגלה. "לקחתי קורס שבו דיברו על חיבור בין-דורי, ופתאום הבנתי שסבתא שלי, פלורין, שהייתה אישיות מיוחדת, העבירה הרבה ממנה אליי, בדגש על האהבה למטבח", היא מספרת. "אזרתי אומץ, התחלתי למכור מאפים ביישוב, וקיבלתי תגובות טובות. לא תכננתי להתפרנס מאפייה עד שאשר הציע שנפתח עגלת קפה".
אשר הוא איש ביטחון, ואפרת באה מתחום העיצוב בעקבות אהבה גדולה לאפייה ולבישול, וכיום רוב זמנה ומרצה מושקע בעגלת הקפה. העבודה התובענית של אשר לא אפשרה לבני הזוג לבלות זמן רב יחד עד שיצא ללימודים מטעם הצבא. "פתאום התפנה לנו זמן", מספר אשר, "טיילנו בין עגלות קפה והתאהבנו בקונספט".
את העגלה הקימו השניים בפדואל סמוך לנקודת תצפית שידועה בכינוי 'המרפסת של המדינה' ומשקיפה על מישור החוף. "זו נקודת תצפית שאפשר לראות בה מאשקלון ועד ארובות חדרה בימים של ראות טובה. אנשים רבים מגיעים למרפסת לטייל, ואז מגלים שיש כאן עגלה", אומרת אפרת, שכל פרט ופרט בעגלה הוא פרי תכנונה. "אני מאוד מקפידה על חומרי גלם איכותיים, והם משתנים תדיר לפי העונה ומזג האוויר", היא מגלה.
"אנחנו מכינים את הכול במקום, ומתי שתגיעו לכאן יש ריח של אפייה. הקונספט הכי מגניב זה להגיע ולקחת מגש ולשבת על המרפסת של המדינה, להתיישב איפה שבא לך ולהרגיש לבד מול הנוף", היא מספרת. "יש כיסאות ושולחנות, אבל הרעיון הוא לשבת מול הנוף".
חוץ מהבקרים העגלה פתוחה לקהל בימי חמישי בערב, "ואז אנחנו מגישים פיצות מהטאבון ומרקים בחורף, וקוקטיילים ויין שנותנים אווירה אחרת לגמרי", אומרת אפרת. "הסיפוק הכי גדול שלי הוא לראות אנשים נהנים מהחוויה, מאוכל טוב ממש, טעים ולא מפונפן. פשוט, עממי, כיפי, טעמים טובים. על גבול הפטיסרי מבחינת רמת המאפים, ובלב הטבע".
פרט לעיצוב ולאוכל הטעים שמים השניים דגש גם בחוויה. "הכול נאפה במקום כדי ליצור חוויה רב-חושית שכוללת גם ריח, גם טעם וגם מראה", מסבירה אפרת. "חשוב לנו שאנשים ירגישו בבית וייהנו מהנוף המדהים, מהאווירה ומהקסם שיש לנו פה".
כשר חלבי בכשרות הרבנות פדואל, חלב ישראל
פתוח בימים ד–ה 9:00–14:00 וביום ו 8:00–13:00
אפשר לצפות בתפריט באפליקציית ׳פלורין׳
בווייז: המרפסת של המדינה
בין העיר למטעים: עגלת הקפה סטלה במושב מגשימים
עשר דקות משאון העיר פתח תקווה תגיעו לחלקת גן עדן פסטורלית ושקטה. לפני שנתיים הקימו זהר ואיילת, בני מושב מגשימים, את עגלת הקפה שלהם. איילת באה ממשפחה של חקלאים: "גדלתי במושב, בת להורים חקלאים. אבי גידל גידולי שדה כמו חסה, גזר, חצילים, כרוב. היום כבר אין חקלאות, כי בארץ זה קשה, ואין מי שימשיך את הדור הזה".
את עגלת הקפה שלהם פתחו בני הזוג בשל אהבתו של זהר לתחום הקולינריה. "הוא התעסק בעבר בתחום המסעדנות, ויש לו יד טובה ומשיכה גדולה לתחום", מספרת איילת, "הוא אנין טעם, והכול חשוב לו: האוכל, האסתטיקה, הניקיון, השירות".
לעגלה החליטו זהר ואיילת לקרוא סטלה על שם אימו של זהר. "סטלה היא ניצולת שואה מיוגוסלביה, ויש לה סיפור חיים מאוד מיוחד ומרגש", הם מספרים. "כשהייתה בת שנה פרצה המלחמה. ההורים שלה נאלצו למסור אותה לצוענייה שהכירו, והיא גדלה בלי לדעת שהיא יהודייה. לקראת סוף המלחמה מישהו איים על הצוענייה שילשין עליה, וסטלה הועברה לבית יתומים, ובמקרה התברר שאימא שלה עובדת בו".
זהר ואיילת מיקמו את העגלה במרכז מושב מגשימים, בין פתח תקווה ליהוד, בחלקה גבוהה מול נוף עוצר נשימה ומטעי סברס ונקטרינות. מסביב לעגלה גני משחקים, מגרש ספורט, דשא ועצים. "המון דתיים מפתח תקווה מגיעים אלינו, לטבע, למרחבים, למטעים. יש פה חנייה בשפע וגן שעשועים לילדים", אומרת איילת.
המנות הקבועות שלהם הן פרעצל עם סלט ביצים או עם טונה, לחם סלק עגול עם אגוזים שמגיע עם גבינת קממבר, כריך טבעוני עם קציצה טבעונית שמכינים במקום מירקות ועדשים, ולמי שאוכל ללא גלוטן יש לחמניות ומילוי לפי מה שמבקשים. יש גם מאפים של ביסקוטי: קישים, מאפים מלוחים ומתוקים, פיצות שנאפות בטאבון במקום, טוסטים מלחם קסטן וסלט בצד, קפה טוב ובעיקר מרחבים. "יש אצלנו מקום לכולם, ליד או לבד", ונוסף על הפארק הסמוך יש גן שעשועים קטן שאת משחקיו ליקטו זהר ואיילת, והוא כולל גם טרקטור.
פתוח בימים א–ה 7:30–20:00 וביום ו 7:30–16:00
בווייז: סטלה עגלת קפה
קפה על שפת הנחל: עגלת הקפה קופיקנה בשומרון
לאחר שהיה שנים יבואן של חוטי סריגה החליט יוני מאיר, תושב חוות יאיר, לשנות כיוון ולהגשים חלום ישן: "הייתי יבואן של חוטי סריגה 16 שנים, ויום אחד הייתה לי שרפה במחסן", הוא מספר. "תמיד אהבתי לבשל ולארח, וראיתי בקושי הזה דווקא הזדמנות להגשים סוף סוף את החלום האמיתי שלי ולהקים עגלת קפה".
כדי להתמקצע ולהבין כיצד להתחיל את צעדיו הראשונים בתחום עבד תחילה יוני בעגלת קפה בשרון. מייד לאחר מכן הקים את עגלת הקפה שלו בפארק קנה שבשומרון, בכניסה ליישוב נופים וסמוך ליישובים יקיר וחוות יאיר. "אני גר בחוות יאיר, והיה לי ברור שארצה להקים את העגלה באזור. יש פה נוף מהמם של הרי השומרון, פארק שעשועים, חנייה בשפע, והמסלול של נחל קנה קרוב מאוד".
לעגלה החליט יוני לקרוא קופיקנה, משחק מילים של קפה וקנה. בתפעול העגלה מסייעים כל בני המשפחה, בייחוד ילדיו הגדולים. "זו עגלה מאוד משפחתית", אומר יוני. "מגיעים לפה חיילים, צעירים וקהל מגוון גם מהשומרון וגם משאר הארץ. יש פה אווירה מאוד נעימה וקלילה ואוכל מגוון וטעים, מקום שקט בלב הטבע שנעים להגיע אליו ושכל אחד יוכל למצוא בו משהו שהוא אוהב. זו הייתה המטרה שלי מתחילת הדרך".
ליוני יש גם עגלה בשרית סמוכה ובה כריכי אסאדו ושאר דברים שווים.
כשר בהשגחת הרבנות יקיר, ללא אבקת חלב נוכרי. ירק מהדרין, בבשרי בשר חלק מהדרין
פתוח בימים א–ה 8:00–20:00 וביום ו 8:00–13:00
בווייז: קופיקנה פארק נחל קנה
צופה אל ים המלח: עגלת הקפה עצקפה במצפה דני
עגלה מקסימה שניצבת מול הנוף פסטורלי והמיוחד של ספר המדבר וים המלח. קפה משובח, מאפים טעימים, שייקים, מיצים טבעיים ואווירה שלווה ונעימה. את המקום הקים גולן מהצרי, תושב מצפה דני, נשוי לאלמוג ואב לארבעה. הרביעית נולדה רק שבועיים לפני שפרצה המלחמה.
גולן גויס למילואים בשמחת תורה, רגע אחרי שהתחיל לפתח את המקום. לאורך השנה האחרונה בנה את המקום ממש במו ידיו ופיתח אותו תוך כדי מילואים, באפטרים ובין סבבים. בשבועות האחרונים הוא עובד על מתחם נוסף בשטח העגלה, התפריט מתחדש והמקום הולך ומשתדרג.
לימי החורף הקרים יש סגירת חורף מיוחדת, הכוללת תנורים מחממים וכרבוליות מפנקות. יש גם פינת יצירה ומשחק לילדים, מפעם לפעם הופעות חיות, במות פתוחות ופסטיבלים, ויש אפשרות לסדנאות יצירה במהלך השבוע.
כשרות המאפים מהדרין מועצת בנימין
פתוח ביום ו בשעות 9:00–13:30 (בעתיד ייפתח בימי חמישי בערב ובימים נוספים במהלך השבוע)
בווייז: מצפה דני, רבע שעה מצומת כפר אדומים, על כביש אלון
תודה לבלוגרית מורן שרביט על המלצותיה. מוזמנים בחום לעמוד האינסטגרם של מורן, 'מאמא ממליצה', מחכות לכם שם עוד המלצות לעגלות קפה כשרות ומיוחדות:
https://www.instagram.com/mama.mamlitza?igsh=MWhsMzJod3Y2OTg5eA