ארווינג וצ'רנה מוסקוביץ' לא היו עוד זוג נדבנים שתורם מהונו בשלט רחוק ומדי פעם מוסע לביקור נימוסין או כבוד באתרים המרוחקים שלמענם נתן מכספו. הם היו מושקעים נפשית וממילא גם כספית באופן העמוק ביותר ביהודה, בשומרון ובמזרח ירושלים, במחוזות פחות מוסכמים ומובנים מאליהם, ממש כפי שהברון רוטשילד חתום על שורת המושבות שהקים ברחבי הארץ, שהייתה מסד למדינה שבדרך, וממש כפי שבני הזוג מונטיפיורי בשעתם הצילו את יהודי הארץ מרעב, מכליה בעוני וממגפות, בנו שכונות ובתים, תמכו, עודדו ופדו משבי.
ארווינג מוסקוביץ' הלך לעולמו לפני שמונה שנים, אולם צ'רנה אלמנתו המשיכה את פעולת הקרן המשפחתית רבת ההשפעה עד לפטירתה בסוף השבוע שעבר. לזוג שמונה ילדים. ד"ר ארווינג מוסקוביץ' היה רופא. בראשית שנות החמישים של המאה הקודמת הוא פתח מרפאה, והיא הפכה לבית חולים פרטי ואחר כך לרשת בתי חולים ובתי אבות בבעלותו בקליפורניה ובפלורידה. בעשורים הבאים הרחיב את עסקיו גם לבתי קזינו ולמועדוני בינגו.
אריה קינג: "צ'רנה ז"ל עם ד"ר ארווינג מוסקוביץ' ז"ל היו הכוח המניע והדוחף את המשימה הציונית של גאולת קרקעות והתיישבות. מעבר לפועלה הציבורי והנדבני הייתה צ'רנה בשבילי סוג של סבתא, בהיעדר סבים וסבתות משלי"
חלק ניכר מהונם של בני הזוג הושקע ביותר משלושים השנים האחרונות ברכישת בתים וקרקעות במזרח ירושלים כדי ליישבן ביהודים. בין השאר ברובע המוסלמי וברובע הנוצרי בעיר העתיקה, בעיר דוד, בשכונת שמעון הצדיק, בקדמת ציון, שעל גדר ההפרדה בשכונת אבו דיס, בישיבת בית אורות ובשכונות מעלות דוד ומעלה הזיתים. הזוג סייע ברכישת קרקעות ומבנים גם בגוש עציון, בגוש קטיף ייבנה וייכונן וברמת הגולן.
סגן ראש עיריית ירושלים אריה קינג סיפר על קשריו עם בני הזוג מוסקוביץ': "צ'רנה ז"ל עם ד"ר ארווינג מוסקוביץ' ז"ל היו הכוח המניע והדוחף את המשימה הציונית של גאולת קרקעות והתיישבות. מעבר לפועלה הציבורי והנדבני הייתה צ'רנה בשבילי סוג של סבתא, בהיעדר סבים וסבתות משלי. כבר לפני 27 שנים צ'רנה וארווינג ליוו אותי בכל מהלך, והאהבה היוקדת והמסירות של צ'רנה לבעלה ארווינג היו לי ועודן דוגמה ומופת לזוגיות ולתמיכה הדדית בין בני זוג.
"צ'רנה ליוותה את חיי עוד לפני שהכרתי את אשתי, דרך חתונתנו ולידת ילדינו, ובהמשך זכיתי לעבוד עימה בענייני גאולת קרקעות והתיישבות. היא ובעלה ייעצו לי וליוו אותי בשלבים השונים של פועלי הפוליטי וכסגן ראש עיריית ירושלים. בפגישתי האחרונה עם צ'רנה ז"ל שוחחנו על התקופה הנפלאה של תחילת האלף הנוכחי, כשהיא וד"ר ארווינג נהגו להגיע לירושלים ולהסתובב בחשאי ובגאווה גדולה בכל נקודות ההתיישבות שהם גאלו במזרח העיר, נקודות שהפכו לימים להתיישבות של עשרות, מאות ואף אלפי יהודים.
אריה קינג: "עוד הרבה לפני המלחמה הנוכחית הם עזרו ליישובי עוטף עזה וציידו באמבולנסים ובציוד רפואי את כיתות הכוננות בבארי, בניר עוז וברעים, וכן סייעו בהקמת שני מרכזים רפואיים בחבל אשכול. הם התגייסו גם למען הנוער הנושר, הקימו בתי כנסת, ספריות ומקוואות ותמכו באיחוד הצלה ובמד"א"
"הציבור ברובו מכיר אותם מענייני ההתיישבות וגאולת הקרקעות", מוסיף קינג, "אבל למעשה לבני הזוג מוסקוביץ' זכויות רבות, ורבים במדינת ישראל חייבים להם תודה על תרומתם האדירה בתחומי חיים רבים כל כך. הם פעלו למען ההשכלה הגבוהה בארץ ותרמו למכון ויצמן, לאוניברסיטת בר-אילן, לאוניברסיטת אריאל ועוד. עוד הרבה לפני המלחמה הנוכחית הם עזרו ליישובי עוטף עזה וציידו באמבולנסים ובציוד רפואי את כיתות הכוננות בבארי, בניר עוז וברעים, וכן סייעו בהקמת שני מרכזים רפואיים בחבל אשכול. הם התגייסו גם למען הנוער הנושר, הקימו בתי כנסת, ספריות ומקוואות ותמכו באיחוד הצלה ובמד"א".
בשנת 1993 רכשו בני הזוג מוסקוביץ' את השטח ששכן בו בעבר בית הכנסת אוהל יצחק ברובע היהודי בירושלים, סמוך לכותל ולהר הבית. בית הכנסת נבנה במקורו בשנת 1904, אולם הוחרב בידי הירדנים, כמו בתי כנסת אחרים בעיר העתיקה. ב-2008 חנכו המוסקוביצ'ים מחדש את הבניין המרשים, אולי מרשים יותר מהמקור, ומימנו גם חפירות תחתיו, שסופחו למפעל מנהרות הכותל.
כדי לקבל מושג כלשהו לפועלו של הזוג הזה נציין שבשנת 2005 לבדה תרם ארווינג מוסקוביץ' 6,500,000 דולר לשמונים ארגונים שונים. בטקס הכנסת ספר תורה של עמותת עטרת כהנים אמר מוסקוביץ': "אסור לנו לשכוח לרגע שהדור שלנו נבחר להגשים את שיבת ציון. אחרי שהקרבנו אלפיים שנה למען חלום השיבה לירושלים, אסור לנו לתת לזה לחמוק מבעד לאצבעות".
בשנת 1994, כחודש לאחר הטבח שביצע ברוך גולדשטיין במערת המכפלה, פרסם מוסקוביץ' בעיתון Jewish Press מאמר, ובו כתב: "ערבים רוצחים ופוצעים יהודים בישראל מדי יום, ורק כשקם יהודי בודד שזועם על הטרור הערבי ופוגע בערבים קמה פתאום צעקה מחרישת אוזניים ברחבי העולם. ממשלת ישראל נדרשת 'לפצות' את הערבים על פשע שלא ביצעה. יש קריאות לפנות את כל יהודי חברון, יהודה ושומרון".
גברת צ'רנה מוסקוביץ' במכתב למנכ"ל מועצת יש"ע: "לעולם לא אתמוך בכל מסגרת שמציעה פתרון של שתי מדינות כחלק מההסכם הסופי עם אוכלוסיות ערביות בירושלים, ביהודה ושומרון, בגליל ובעזה"
גורם בכיר בהתיישבות במזרח ירושלים ספד לצ'רנה מוסקוביץ' השבוע: "כיהודית מונטיפיורי ליוותה צ'רנה את בעלה במסעותיו בארץ ישראל, הייתה שותפת סוד, תרמה ללא לאות וללא גבול והמשיכה את מפעלו של בעלה ארווינג גם לאחר מותו. זכינו לראות את טוב ירושלים שהיה בליבה".
"צ'רנה לימדה אותנו לבחור תמיד באמת ולהביע אותה באומץ ובנחישות", סיפרו נדיה מטר ויהודית קצובר מתנועת הריבונות, והזכירו מכתב ששיגרה בשנת 2020 למנכ"ל מועצת יש"ע על רקע תוכנית המאה: "אני תומכת בנשיא טראמפ ובהישגיו הברוכים", כתבה אז צ'רנה מוסקוביץ', "ובהידוק הקשר עם ישראל באופן היסטורי וחסר תקדים. עם זאת לעולם לא אתמוך בכל מסגרת שמציעה פתרון של שתי מדינות כחלק מההסכם הסופי עם אוכלוסיות ערביות בירושלים, ביהודה ושומרון, בגליל ובעזה, ולא משנה באיזו 'אריזה' תגיע מסגרת כזו. אומר כן לריבונות ולא למדינה פלשתינית".
בני הזוג גם ייסדו את מפעל פרס מוסקוביץ' לציונות, החלופה הלאומית לפרס ישראל, שהחליטו להעניק לאחר שפרס ישראל ניתן לגורמים עוינים ביותר להתיישבות ולעם ישראל. במיזם פרס מוסקוביץ' מוענקים מדי שנה פרסים בסכום כולל של 100,000 דולר לארגונים ולפעילים חברתיים בישראל המגשימים את ערכי הציונות.
באחת השנים אמרה צ'רנה מוסקוביץ' בטקס הענקת הפרס: "לא במקרה החלה יוזמת חלוקת הפרס לאחר פינוי ההתיישבות בגוש קטיף, פעילות שהייתה נגד הציונות. לאחר טראומה כזו חשוב להכיר ולהוקיר את מי שעושים ציונות גם בימינו לאחר שאבותיהם עמלו לבנות כאן ארץ. הדור הזה חייב לשבור את התבנית המוכרת. איננו רוצים סימפתיה אלא רוצים לפעול ולעשות. יש לנו מסר: ישראל אינה עוד ארץ".
צ׳רנה נטמנה לצד בעלה ארווינג בחלקת הנביאים שבהר הזיתים, שטמונים בה הראי"ה קוק, הרב צבי יהודה קוק, הרב שלמה רענן, הרב אברהם שפירא ועוד צדיקים וקדושים. יהי זכרה ברוך.