המכשירים החכמים הם חלק מחיינו במלוא מובן המילה, תמיד ביד, מתי שרק נרצה וגם כשלא. לא מעט תכנים בעייתיים מכריחים אותנו להיחשף לתחומים שהיינו מעדיפים לוותר עליהם. ההתמודדות הזו אינה פשוטה, בעיקר לבני נוער, וגורמת לרבים להתקין תוכנות הגנה או סננים ולשמור על אורח חיים נקי. אך מה יעשו מי שאינם יכולים לרכוש כלים אלו ונאלצים להמשיך במצב הקיים?
עידן, עדיאל וחבריהם מישיבת מעלה אליהו בתל אביב חשבו בדיוק על המצב הזה ויזמו את הקמת עמותת 'נקודה של אור', שמטרתה להעניק תוכנת הגנה חינמית לבני נוער. על אף גילם הצעיר התחילו מייד להניע את הרעיון לשינוי חברתי: "ישבנו כמה חברים, אומנם מרקעים מאוד שונים, אך ערים בהחלט לבעיית המוגנות ברשת", מספר עידן.
"החלטנו שלא להיות אדישים לחשיפה הלא רצונית של בני נוער וגם של מבוגרים לאתרים ולתכנים בעייתיים ברשת. כל התחום הזה פרוץ. יש נושאים שאינם יורדים מסדר היום, אבל בתחום הסינון ברשת אין הרבה מודעות ונכונות לעשייה. זה נושא שמעט נטשנו כציבור, אבל חיוני לשוב ולעסוק בו.
"היה פרויקט דומה לפנינו, ולא מעט תוכניות מעלות בשלל דרכים את המודעות למוגנות ברשת בקרב בני נוער. חינוך הוא כלי חשוב, אבל זה רק פתרון חלקי. אנחנו מביאים את הצד המעשי: הצבת גדרות אקטיבית לכל מי שיבקש".
עידן: "לרוב כדי להשיג תוכנת סינון בני הנוער נאלצים לשתף את ההורים ולספר שנחשפו לתכנים לא נעימים. זה מצריך אומץ וגילוי לב ומעורר בהם מבוכה, ולכן הרבה בני נוער מוותרים וממשיכים בגלישה לא מבוקרת. אלינו כולם יכולים לפנות אנונימית, ולקבל את התוכנה חינם וללא התחייבות"
בקרת תאונות
"גלישה ברשת דומה לנסיעה ברכב. הנוסע חייב לחגור חגורת בטיחות כדי להתגונן במקרה של תאונה. גם בנבכי האינטרנט האדם צריך הגנה מפני תכנים בעייתיים, אפילו אם הוא יודע לגלוש", אומר עידן.
החברים פצחו בקמפיין נמרץ לגיוס תרומות ולשיתופי פעולה כדי להשיג מימון מלא להתקנת תוכנת סינון במכשיריהם של בני הנוער, שרובם ככל הנראה משתוקקים לכך: "התחלנו את הפרויקט באירוע התרמה בישיבה", מתאר עידן. "ביקשנו מהחברה לעזור, והם התגייסו מייד. להפתעתנו נערמו תרומות בקצב מסחרר, ויכולנו להתחיל לפעול. התחלנו להפיץ את עצמנו בכמה שיותר במות.
"לאספקת הסינון התקשרנו עם חברת נטספארק, שתוכנת ההגנה שלה חדשנית. לרוב שירותיה נמכרים במינוי לשנה, אך הם באו לקראתנו. היופי בנטספארק הוא שהאתרים אינם נחסמים לגמרי, מה שעלול להרתיע בני נוער מלהשתמש בתוכנה, אלא התוכן ממוין בתוך האתרים. יש גם רמות הגנה לבחירת המשתמש, והגולש יכול להרגיש מוגן ועם זאת חופשי. הגבולות יוגדרו לפי רצונו ולפי עולם הערכים שלו.
"לרוב כדי להשיג תוכנת סינון בני הנוער נאלצים לשתף את ההורים ולספר שנחשפו לתכנים לא נעימים. זה מצריך אומץ וגילוי לב ומעורר בהם מבוכה, ולכן הרבה בני נוער מוותרים וממשיכים בגלישה לא מבוקרת. אלינו כולם יכולים לפנות אנונימית, ולקבל את התוכנה חינם וללא התחייבות לשנה. אין פה חתימה על חוזה ואין התחייבות".
התגובות על המיזם מדברות בעד עצמן. בני נוער רבים רואים בו הצלה אמיתית וממשיכים בפרויקט חודשים ארוכים אף שבהתחלה לא חשבו שיסתדרו עם הסינון גם לטווח הקצר. "האינדיקציה הברורה שלנו לחיוניות הפרויקט ולהצלחתו היא מספר המשתמשים שאנחנו מממנים להם את הסינון", מחייך עידן. "היינו בטוחים שחבר'ה יפרשו, שנשקיע בהם אבל הם לא יחזיקו מעמד. ברוך ה' הם נהנים, זה מאוד מקל עליהם. אנחנו לא מפסיקים לשמוע 'חיכינו לכם', 'איזה מזל שהגעתם'".
עידן: "האתרים אינם נחסמים לגמרי, מה שעלול להרתיע בני נוער מלהשתמש בתוכנה, אלא התוכן ממוין בתוך האתרים. יש גם רמות הגנה לבחירת המשתמש, והגולש יכול להרגיש מוגן ועם זאת חופשי. הגבולות יוגדרו לפי רצונו ולפי עולם הערכים שלו"
הגנה לנפש
"צריך להבין כמה בני הנוער זקוקים לדבר הזה", מוסיף עדיאל, "אפשר לטעון שאדם יכול לשלוט בתוכני הצפייה שלו, אבל בפועל זה לא באמת תלוי בנו. אנחנו חייבים להציב הגנות. גם אם לא נרצה, בזמן החשיפה לתוכן קשה מאוד לעצור. התוכנה גורמת לנו להיות ערים למה שאנחנו רואים ולומר בכנות 'אני לא רוצה לראות דברים כאלה'".
ומה עם העתיד? "בטווח הקרוב אנחנו רוצים להגיע לכמה שיותר בני נוער", משיב עדיאל, "לתלות פוסטרים, לפנות לקומונריות. העיקר להעלות את המודעות ואת החשיפה למיזם. אני מקווה שיבוא יום ובכלל לא נצטרך את כל זה. הרי זה בא לתקן מציאות בדיעבד, אבל זה מה שיש, ואת זה באנו לתקן".
"כדי לעורר שינוי אמיתי במדינה וגם בעולם צריך להקים קואליציה של אנשים וארגונים שעניין המוגנות ברשת קרוב לליבם והם נחושים לשנות", מציע עידן. "אנחנו בקשר הדוק עם ארגונים כמו 'לוקחים אחריות', 'גלגל הצלה' ועוד רבים. כל ארגון כזה עוסק בתחום בדרך אחרת ופועל בקהל אחר. אנחנו באים ממקום של מימון ההגנות לצד תוכניות חינוכיות וחברתיות שבאות להעביר את המסר ולנטוע את ערך המוגנות בנוער.
עדיאל: "אפשר לטעון שאדם יכול לשלוט בתוכני הצפייה שלו, אבל בפועל זה לא באמת תלוי בנו. אנחנו חייבים להציב הגנות. גם אם לא נרצה, בזמן החשיפה לתוכן קשה מאוד לעצור. התוכנה גורמת לנו להיות ערים למה שאנחנו רואים ולומר בכנות 'אני לא רוצה לראות דברים כאלה'"
"החלום שלי הוא לעורר כאן שינוי תרבותי וחברתי שיופץ בכל רחבי ישראל. תחשבו על זה, ברגע שיהיו לנו חמש מאות מכשירים מסוננים, זה כבר כוח אחר, אפשר לפנות למבקר המדינה, לעולם הפרלמנטרי ואפילו למשרד החינוך. ייתכן שנצליח שהמדינה תממן את הסינון לנוער, וזו תהיה התגשמות חלום".
עמותת 'נקודה של אור' היא בשורה גדולה מאוד לבני הנוער בישראל וכתובת מדויקת לכל מי שרוצה סינון מיידי ואיכותי בלי תשלום, שאלות וחקירות. עדיאל ועידן פונים אל בני הנוער בקריאה נרגשת שלא לתת לבושה לנצח ולהגן על הדבר היקר לנו מכול: הנפש.
"אנחנו רוצים שכל בני הנוער ידעו שאנחנו קיימים גם אם הם עצמם בכלל לא רוצים סינון. אולי בעוד שנתיים הם ייזכרו בו כשיתעורר להם הצורך בנו? אולי קרובים שלהם צריכים, והם יוכלו לספר להם עלינו? העיקר שיכירו אותנו. אנחנו קוראים לבני הנוער: בואו לשמור על הנפש שלכם. כולנו צריכים שתהיה בנו נקודה של אור, ונדע להגדיל אותה בהתמודדות עם אתגרים כאלו. אנחנו לא רוצים להרצות או לחנך, אנחנו רק באים לנקודת האור באדם ומתחברים אליה איתו יחד".
ליצירת קשר לתרומות, לקבלת הסינון או לפרטים נוספים אפשר לפנות בשיחה או בוואטסאפ למספר 054‑9616811. מוזמנים לבקר באתר האינטרנט:https://freesinon101.wixsite.com/-site (או פשוט חפשו בגוגל: "נקודה של אור סינון").