מהי אנרגיה ירוקה חכמה
אפשר להגדיר אנרגיה ירוקה וחכמה במגוון דרכים. לטעמנו, דרך טובה תהיה לומר שמדובר על אנרגיה ממקורות בני קיימא. מדובר במקורות שלא מבוססים על שריפת דלקי מאובנים, בנזין, סולר, פחם וכדומה. האנרגיה הירוקה עשויה להיות מבוססת על התקנת מערכות סולאריות, על התקנת מערכות להפקת אנרגיה וחשמל מרוח, מביו דיזל ועוד. האנרגיה הירוקה מבוססת על מקורות מתחדשים, לא מתכלים. על מנת שנוכל להמשיך לשמור על רמת חיים גבוהה מצד אחד, לפתח תעשיות וליהנות מהקדמה ומצד שני לא נפגע בכדור הארץ, חיוני לקדם את התחום הזה במרץ.
ירוק לסביבה, חסכוני לכיס
המחקר בתחום האנרגיה הירוקה הביא לפיתוח אמצעים יעילים יותר להפקת אנרגיה. לדוגמא, קולטים סולאריים ופנאלים פוטו וולטאים כיום, יעילים פי כמה וכמה מאלה שהיו זמינים לפני שנים בודדות. המשמעות היא שהתקנה של גג סולארי, למשל, אפילו לא גדול במיוחד, יכולה להפיק כמות משמעותית של חשמל. גישה זו, שהיא ירוקה מבחינה סביבתית, הינה חכמה מאוד גם מבחינה אישית וכלכלית.
התקנה של גגות סולאריים יכולה להניב הכנסה מניבה, הן עבור משקי בית והן עבור גורמים עסקיים. ולא רק בגגות של בתים ניתן הפיק אנרגיה ירוקה ונקייה. תהליך של הקמת קולטים סולאריים מתפשט בארץ, כשריפה בשדה קוצים. קולטים סולאריים מוקמים סמוך לשדות חקלאיים, על גבי מתקנים תעשייתיים, גגות של רפתות, במגרשים ייעודיים.
יש הישגים ויש מקום לשיפור
בישראל, ישנם כיום תנופת בנייה של מתקנים סולאריים וכן תוכניות להקמת חוות לייצור אנרגיה ירוקה על בסיס רוח (למשל ברמת הגולן). כמה יישובים כפריים בעיקר, חתמו על שיתופי פעולה עם חברות להתקנת מתקנים סולאריים בשילוב סוללות אגירה. כלומר, בני היישוב כולו צפויים ליהנות מחשמל נקי, ירוק, ללא צורך בחיבור לרשת החשמל החיצונית.
לעומת ההתקדמות באירופה, ישראל עדיין לא נמצאת במקום טוב מספיק. היעדים להפקת אנרגיה ירוקה הועלו לאחרונה, עולם עדיין מדובר ביעדים נמוכים לעומת המקובל במערב. בישראל, מקווים להגיע עד סוף העשור להפקה של 30 אחוזים אנרגיה ירוקה ונקייה ממקורות חכמים. בעולם, מעריכים כי עד לסוף העשור תחול עליה של פי 10 או אפילו 20, בביקוש לאנרגיה הירוקה. סקירה של האו"ם העריכה כי ניתן יהיה להגיע ל-70 אחוז גידול באנרגיה ירוקה, עד 2035. פחות פליטת פחמן לאטמוספירה, אוויר נקי יותר.
מגמה מבורכת וחשובה
מומחים מסבירים כי הדבר ישפיע גם על שוק העבודה. תחום זה, בעולם ובישראל, יזדקק לעוד ועוד ידיים עובדות. מהנדסים, חוקרים, מתקינים, אנשי תחזוקה – כך שאין שלא נסתכל על זה, המגמה הירוקה היא מגמה מבורכת וחשובה.