

אור הגאולה ההולך ומתגבר מא' בניסן ועד הפסח
הציווי הראשון שעם ישראל מקבל הוא על קידוש החודש בראש חודש ניסן: "החודש הזה לכם ראש חודשים". ושם נצטוו ישראל לקחת פסח בעשירי בניסן ולהכינו כדי להקריבו בי"ד בניסן. אנו רואים כאן שלושה תאריכים: בא' בניסן משה מצווה את ישראל לקחת את הפסח בעשירי, בי' בניסן עם ישראל לוקח בפועל, בי"ד מקריבו, ובט"ו עושים את הפסח.…

"יש שלושה סוגי ערבים: את האויבים נגרש, עם בעלי האינטרסים אפשר לעבוד, ואת גרי התושב נחבק"
קרדיט תמונה יונתן שינדל/פלאש 90
ישעיהו רוזנמן
לאחר האזנה לריאיון ארוך עם אחד מתלמידי הרב כהנא ז"ל עלתה על דעתי תהייה: האם חוץ מפוליטיקה ואקטיביזם יש במחוזותיהם גם חזון מדיני או משיחי? ואולי מדובר באנשים הבוחרים שלא לעסוק בחשיבה מופשטת?
זאת הסיבה שהלכתי לראיין את ברוך מרזל (62), תלמידו הוותיק של הרב מאיר כהנא, מהדמויות הכהניסטיות המוכרות ביותר לקהל הרחב.…

שומרת המסורת- תזריע-אדם צועק את שחסר לו
נעים מאוד, אני רוני, נשואה לגיל ואם לארבעה, בני 3, 6, 9 ו-12. נולדתי בישראל. כשהייתי בת 4 עזבנו לניגריה שבאפריקה, ושם למדתי בבית ספר אמריקאי. הייתה לי ילדות מופלאה עם חברים מכל העולם: ארצות ברית, סין, קרואטיה ואפילו סוריה ולבנון.…

זה עמוק יותר מהאחדות
גלי בת חורין
כתיבת טור שבועי קבוע היא ברכה שאולי לא כתובה בתנ"ך, אבל אם הייתי שרת החינוך זה הדבר הראשון שהייתי קובעת – על כל תלמיד ותלמידה להגיש מדי שבוע חיבור אישי.
אנחנו חיים בתוך סיפור. לסיפור יש נרטיב פנימי מתמשך, שמכתיב את העלילה וצובע לאורה את האירועים המזדמנים בפרשנות הפנימית.…
מה לעשו"ת- תעשו לי טובה
שאלה
פסח מתקרב, המשימות רבות, ואני מרגישה שהכול נופל עליי. נמאס לי לבקש טובות מבני המשפחה. מה אפשר לעשות כדי שהילדים יתגייסו לעזור בבית?
תשובה
הרגע שבו נסב לשולחן החג בבגדים חגיגיים והבית יהיה מצוחצח והארונות מסודרים נראה אולי רחוק, אך למעשה פסח הוא הזדמנות להזכיר לעצמנו ולילדינו מהו מגדלור הערכים שלנו, להצליח לחנך את ילדינו לשותפות ולנתינה הדדית וכמובן ולהצליח ליהנות מהדרך.…

המדריך- תזריע
במלחמה היומיומית של כל אחד ואחת מאיתנו להשגת הרצונות שלנו, אנחנו לפעמים מפספסים את מה שחשוב לנו באמת בחיים, מה שהנשמה שלנו צריכה ומשוועת אליו.
בבלדה החדשה של אלעד שער, 'געגועים', הוא פורט על נימי הנשמה ומעמיד אותנו מול שאלה אמיתית: "שאל את עצמך למה אתה מתגעגע, מה חסר לנשמתך, עכשיו כשהאבק שוקע…"
חפשו 'געגועים', אלעד שער.…

הקללה שהפריכה מאות שנות ביקורת המקרא
קרדיט תמונה: michael c luddeni
בסוף ינואר בשנה שעברה פורסמה באמצעי התקשורת ידיעה קטנה שבאתר חפירות בהר עיבל נמצא קמיע עתיק עשוי עופרת ובתוכו אותיות עבריות. הידיעה נבלעה בבליל החדשות של הקורונה והבחירות הרביעיות ולא עשתה יותר מדי רושם על אף אחד.…

מכתבים מהרב צבי יהודה
שמונה אגרות מהרב צבי יהודה קוק – על היסטוריוסופיה, פילוסופיה, תיאולוגיה וציונות / חגי שטמלר, הוצאת כרמל, 2021 תשפ"ב
זהו אינו ספרו הראשון של הרב שטמלר העוסק בדמותו של הרצי"ה; קדם לו ספרו המקיף, 'עין בעין – משנתו של הרב צבי יהודה קוק' אשר סוקר את משנת הרצי"ה לפרטי פרטיה: מיחסו אל עולם החול, תפיסתו את ההיסטוריה של עם ישראל, יחסו אל המצוות המעשיות, החשיבות שהוא ייחס למאבק על התודעה הלאומית של האומה, ועד הביקורת שנכתבה על הרצי"ה ותלמידיו מחוקרים שונים באקדמיה (והשגות על ביקורת זו), ההבדלים שבין תורתו לבין תורת אביו (הראי"ה קוק) וכן הבנת פעילותו הפוליטית הידועה בעיקר בהיותו המנהיג הרוחני של תנועת 'גוש אמונים', שהחלה את תנופת ההתיישבות הדתית־לאומית ביהודה ושומרון.…

דמעות של עם ישראל
1.
אלירן אוחיון, מחנך מבאר שבע, כתב את הדברים האלה אחרי הפיגוע בעירו בשבוע שעבר. הם נכונים גם כעת, אחרי הפיגוע בחדרה:
"פעם השתתפתי באיזה סבב שבו ביקשו מאיתנו לספר על זיכרון ילדות חזק במיוחד. עצמתי עיניים וזה בא מייד: תחילת שנות האלפיים, פיגועים המוניים התרחשו כאן כל כמה ימים, וזה הפך לריטואל קבוע – סבתא יושבת מול מסך הטלוויזיה ובוכה.…