כותרות חמות :

מה לעשו"ת- אמור (עקירת עשבים בגינה)
מה לעשו"ת- אמור (עקירת עשבים בגינה)

מה לעשו"ת- אמור (עקירת עשבים בגינה)

שאלה
הגינה שלי התמלאה בעשבים שוטים לאחר החורף, ואני מאוד רוצה להקפיד על דיני השמיטה אך חושש שבין העשבים יסתתרו נחשים, וגם היופי של הגינה כבר לא כמו פעם. האם יש משהו שמותר לעשות?

תשובה
מלאכת ניכוש עשבים היא אחת המלאכות שאסורות מדרבנן בשמיטה. מלאכה זו בדרך כלל נועדה כדי להקל על הצמחים הסובבים כדי שהעשבים לא ישאבו את כל המים והדשנים מן האדמה, ועל פי ההלכה מלאכות דרבנן מותרות רק במצבים שבהם הצמחים עלול למות או שייגרם להם נזק בלתי הפיך – 'לאוקמי'.
אומנם בשאלה הנשאלת מטרת כיסוח העשבים איננה לטובת הצמחים כלל, אלא כדי להקל על ההתנהלות בגינה, לשמור על יופייה או להימנע ממזיקים, ומלאכות למטרות אלו לא נאסרו בשמיטה, אלא שבפועל עקירת הצמח מן השורש גורמת גם להיפוך הקרקע ולפינוי המקום לזריעה אף שהעוקר איננו מתכוון לכך. חכמים הקפידו מאוד גם על מראית העין של המרחב הציבורי וחששו שמא ביצוע מלאכות כאלה שעלול להתפרש כפעולה לטובת הקרקע יוביל לזלזול במצוות השמיטה או להוראת היתר גם במקרים אסורים.
הדרך הפשוטה ביותר לפתור את הבעיה היא להימנע מעקירת העשבים מן הקרקע ולהסתפק בריסוס קוטלי עשבים (ראונדפ, גרלון, טייפון וכדומה) או לחלופין לקצוץ את העשבים מעל פני הקרקע בחרמש (ובכמות קטנה יותר – במזמרה). בדרכים אלו איננו מפנים את הקרקע, וממילא אין חשש שיחשבו שמטרתנו לזרוע בה בהמשך.
במקרים שברור לכול שהכוונה איננה למטרת פעולה חקלאית, לא חששו חכמים למראית עין והתירו פעולות שנועדו למטרות מותרות. לדוגמה, בשדה אסרו חכמים לאסוף ענפים הפזורים על פני הקרקע מפני שנראה כמתקן את שדהו, אולם התירו לאסוף ענפים לצורך הבערת אש או מנגל כאשר המנגל או המדורה מצויים בשטח עצמו, מפני שלכל מי שרואה ברור שמטרת איסוף הענפים איננה לטובת הקרקע. זו הסיבה שהפוסקים התירו גם לנקות עלים וענפים מחצר הבית, מפני שידוע שמטרתה של פעולה זו לשם ניקיון החצר.
לאור עיקרון זה, כאשר מדובר במקומות שכלל אינם מיועדים לזריעה באופן מובהק, וממילא ברור לכול שמטרתו בעקירת העשב איננה לשם זריעה עתידית, יהיה אפשר להתיר גם את עקירת הצמח ממש. לדוגמה: מותר לעקור עשבים שהציצו בין לבני אקרשטיין, במרכז הדשא סינתטי או באמצע משטח שמיועד לנוי ומחופה בחלוקי נחל, בחצץ, בטוף וכדומה.
יש עוד מקרה שגם בו המקום איננו מיועד לזריעה: כאשר מדובר בצמחים צפופים מאוד ואין ביניהם מקום לצמח נוסף. במקרה כזה ברור שעקירת העשב הגדל ביניהם לא נועדה כדי לפנות מקום לשתילה נוספת, ולכן אין חשש למראית העין. לכן יהיה מותר לעקור עשבים הגדלים במרכז הדשא הצפוף, אך זאת בתנאי שהמטרה היא לנוי בלבד, ולא נועדה כדי להיטיב עם צמיחת הדשא.
לסיכום: עקירת עשבים לתועלת הגינה והצמחים אסורה בשמיטה (אם לא מדובר בחשש לנזק ניכר), אך לצורך מניעת שרפות, מזיקים או לצורך נוי הדבר מותר. באופן כללי יש להעדיף לטפל בעשבייה באמצעות ריסוס או קציצת העשבים שלא מן השורש. כאשר מדובר במקומות שאינם מיועדים לזריעה באופן מובהק אפשר להתיר גם את עקירת העשבים מן השורש.

( הרב יצחק דביר, מכון התורה והארץ )

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן