כותרות חמות :

מצדיעים לנשים שמחזיקות את התורה
מצדיעים לנשים שמחזיקות את התורה

מצדיעים לנשים שמחזיקות את התורה

לאביגדור ליברמן יש זכות מפוקפקת: בזכות הגזרה הכלכלית שמטרתה הייתה פגיעה במשפחות אברכים, קם פורום 'תורתם אומנותן': נשות אברכים שלוקחות לידיהן את גורל משפחתן. לאחרונה הוקם גם מיזם צרכני חדש: בינתיים כבר מאה ושבעים בתי עסק מעניקים הטבות ייחודיות למשפחות שבהן האב מקדיש את יומו ללימוד תורה בבית המדרש

משולש הערכים הציוני-דתי ידוע לכול: עם ישראל בארץ ישראל על פי תורת ישראל, אך אין זה סוד שהשיח על תורת ישראל שרוי במתח תמידי. לאחרונה הוקם פורום נשות אברכים 'תורתם אומנותן', שאחת ממטרותיו היא להרים את קרנה של תורה בקרב הציבור הציוני-דתי מזווית חדשה ולא מוכרת: נשות האברכים המקדישות את חייהן למען התורה ולומדיה.

"אני חושבת שהציבור שלנו אוהב תורה", אומרת נעמה מושקוביץ, מנכ"לית הפורום ותושבת מעון, אשת הרב אביעד, רב המושב, אם לשישה ומורה ללשון במקצועה. "אבל הציבור אולי לא מספיק מבין שכדי שיהיה לנו גדולי תורה אנחנו צריכים לתת לאנשי תורה להתמסר ללימוד במשך שנים רבות. לפעמים אנשים נתקלים לצערי באמירות שמקררות את לומדי התורה. זה קורה בגלל שיש לנו עוד דגלים, כמו התיישבות, צבא, חסד. מטבע הדברים קצת קשה להדגיש גם את הדגל של לימוד תורה ולהוקיר אותו כפי ערכו.

"במגזר אנחנו לא 'חברת לומדים' בהגדרה, אבל יש לנו לאן להתקדם: לתת הערכה ציבורית על השליחות הלאומית שקיבלו עליהן משפחות אברכים. אם אני מרגישה שאני שליחה של הציבור ומרגישה שהציבור איתי. אנחנו לא מחכות להוקרה אלא זקוקות לחיזוק, להרגיש שותפות".

"כן, קצת פחות שמלות בארון, אבל שמחה של לימוד תורה ושליחות במשך הרבה שנים. זאת התמסרות שאינה נוצצת, ואין הוקרה ציבורית מספקת כלפיה. בציבור שלנו מאוד מעצימים ומוקירים נשים שבעליהן מתמסרים לצבא, וזה מוערך מאוד גם בעינינו, אבל גם לנשות אברכים מגיעה הוקרה בשליחות הלאומית שלהן. זו לא הגשמה עצמית אלא הבנה על מה עומד העולם של כולנו"

התוכנית הגדולה

מה החזון הציבורי?

"שהציבור כולו יראה במשפחות שמתמסרות ללימוד תורה את הסיירת של עם ישראל", אומרת מושוקוביץ. "בסוף המשפחות האלה מתעסקות בתודעת הבסיס של קיומנו כאן. זאת ההנהגה הרוחנית שלנו. המעבדה שבה מגדלים את האנשים שמנהיגים את העם כולו. אנחנו מתמסרים לזה למרות שזה לא פשוט וקל.

"מהזווית הנשית: הנשים מחזיקות את זה. הן שמשלמות את המחיר. אשת אברך מקבלת עליה את עול הפרנסה וגידול הילדים. היא נשארת לבד כשהבעל יוצא לכולל שישי, כולל מוצ"ש וכולל בין הזמנים. היא מוכנה לשלם בעבור זה גם מחיר כלכלי; לחיות בפשטות ובצמצום יותר מנשים אחרת. כן, קצת פחות שמלות בארון, אבל שמחה של לימוד תורה ושליחות במשך הרבה שנים.

"זאת התמסרות שאינה נוצצת, ואין הוקרה ציבורית מספקת כלפיה. בציבור שלנו מאוד מעצימים ומוקירים נשים שבעליהן מתמסרים לצבא, וזה מוערך מאוד גם בעינינו, אבל גם לנשות אברכים מגיעה הוקרה בשליחות הלאומית שלהן. זו לא הגשמה עצמית אלא הבנה על מה עומד העולם של כולנו.

"אני לא באה לבקר את הציבור", מדגישה מושקוביץ, "אלא להביע את הצורך בתמיכה, בשותפות ובהבנה של הסיפור של לומדי התורה, העוסקים בשליחות לאומית למען הציבור כולו. בסוף לימוד התורה חוזר לקהילה כולה. גם מי שלא נהיה רב, ויוצא לעולם העבודה, מביא איתו שיעור קומה ורוח תורנית לתוך עולם העשייה ומגשים את החזון הציוני-דתי".

 

תודה לפוליטיקאי שציער אותנו

רעיון הפורום החל לקרום רמ"ח ושס"ה בתמוז תשפ"א. "כשליברמן ביטל את סבסוד המעונות למשפחות אברכים והשווה את לומדי התורה למובטלים, כאב לנו מאוד", מספרת מושקוביץ. "היה שם זלזול עמוק בלומדי תורה שנובע מאי-היכרות מוחלטת עימו; רוב הנשים עובדות למען המטרה, מפרנסות, ולנוכח המצב הכלכלי שעמד בפנינו והביזיון הלאומי החלטנו שלא לשתוק, ולהתאגד. רצינו להביע את הקול הכן והאותנטי בצורה הפשוטה ביותר. לא ייתכן שמדינת ישראל, מדינה יהודית, תגדיר את לומדי התורה מובטלים ותעמיד את המשפחות שלהם במצב כלכלי בלתי אפשרי!"

בכמה כסף מדובר?

"ממשפחות שיש להן ילד אחד במעון קוזזו כ-1,500 שקלים בכל חודש, והיו משפחות שהפסידו גם 3,000 שקלים בכל חודש. הגזרה של ליברמן התרחשה מהרגע להרגע, וזה לא היטיב את המצב, בלשון המעטה.

"הפורום הוקם, ויצאנו למאבק ציבורי; יצרנו קשר עם חברי כנסת, ארגנו הפגנות, גייסנו את גדולי הרבנים שיסייעו לנו בקריאה הציבורית. הצטרפנו למהלך העתירה של גורמים חרדיים שפעלו בנושא המעונות מול בג"ץ.

"אגב, אחד הדברים שגרמו לעידית סילמן לפרוש מהממשלה היה הזלזול במשפחות האברכים. היא גם אמרה את זה. הממשלה בסופו של דבר נפלה, ויצא שהתשלומים חזרו למשפחות רטרואקטיבית. ב"ה לא קרה כלום. המאבק הצליח, והמשפחות קיבלו את הסבסוד למעונות".

כיום הפוליטיקאי שניסה לקזז תשלומי מעונות מאברכים מבלה באופוזיציה, אבל הפורום שהוקם בזכותו נשאר. "אנחנו שמחות שהפורום קם על שמו של ליברמן", מחייכת מושקוביץ. "עד היום לא חשבו במשפחות האברכים על פורום מסודר, כי תקופת האברכות במשפחה אינה מוגדרת מראש, אז זורמים עם המצב. אחרי המאבק המוצלח הבנו שיש בשטח צורך בחיזוק קבוע למשפחות האברכים.

"גיבשנו את הרעיונות למסמך, פנינו לגדולי הרבנים בציונות הדתית, ובהם הרב מלמד, הרב חננאל אתרוג, הרב יהושע שפירא, הרב יעקב אריאל ורבנים רבים נוספים, ויצאנו לדרך להגשים את התוכניות".

"עד היום לא חשבו במשפחות האברכים על פורום מסודר, כי תקופת האברכות במשפחה אינה מוגדרת מראש, אז זורמים עם המצב. אחרי המאבק המוצלח הבנו שיש בשטח צורך בחיזוק קבוע למשפחות האברכים"

בעלי עסקים שמוקירים תורה

כיום, כארבעה חודשים בלבד אחרי הקמתו, פורום 'תורתם אומנותן' כולל מאה ועשרים ישיבות וכוללים וחברות בו 3,500 משפחות אברכים. "הפורום שואף להגדיל תורה על ידי העצמת משפחות אברכים מבחינה רוחנית, חברתית וכלכלית. אנחנו פועלים בעזרת קשרי ממשל, עובדים כדי לחזק את ההוקרה הציבורית ויוצרים פרויקטים למען המשפחות, בין היתר כינוסי אברכיות ושיעור חודשי בזום. יש רכזת מקומית בכל קהילה שעורכת מפגשים פיזיים בכל מקום, כי חשוב לנו לחזק את המעטפת הקהילתית, ולא לפעול רק ברמה החברתית. גם כלכלית: לאחרונה ארגנו למשפחות קורסים להתנהלות כלכלית נבונה על פי התורה.

"ב"ה יש הרבה תוכניות. לעת עתה יצאנו בשני מיזמים גדולים: הראשון הוא הקמת מועדון הטבות שבו אנחנו מזמינים בעלי עסקים לתת הטבות למשפחות אברכים. אלו בעלי עסקים שהאמירה שלהם היא 'אנחנו מוקירים תורה'.

"מאה ושבעים עסקים כבר נתנו הטבות בתוך כמה חודשים, ובהם רשת דברי שיר, דפנה מאיר, בעלת החנות 'התחדשות' לבגדים, אשכר עיצוב מטפחות, וגם צימרים מוזלים, עסקי אופנה, תכשיטים, נותני שירותי כמו צלמים, ליווי פיננסי ומגוון רחב של מוצרים ושירותים נוספים.

"המיזם השני שהתחלנו לעסוק בו הוא מיזם העברת שיחות באולפנות ומדרשות. במיזם הזה מגיעות נשות אברכים לשיחה עם התלמידות ומספרות להן על הבחירה שלהן להיות נשות אברכים, על המשמעות של זה ועד כמה זה חשוב לעם כולו. לא כולם צריכים להיות אברכים, אבל כל אחד צריך להתמסר לתורה כפי כוחו. זה ערך חשוב, והנשים הללו מעוררות בתלמידות השראה רבה".

 

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן