אחרי שסרטו הייחודי 'אנו רצים' שבר את המוסכמות סביב המושג 'סרטים של דתיים', שמרבים לעסוק בהתמודדות טכנית עם קיום מצוות, והציג אהבת תורה כאקסיומה, משיק אלעד מוקדס (32) את סרטו החדש 'בוא נדבר' (18 דקות), העוסק בחיבור בין אחים, האחד חוזר בתשובה טרי, והשני, איך נאמר, פחות.
הסרט החדש, שכבר הספיק לזכות בפסטיבלי שופטים בחו"ל, עוקב אחרי בחור צעיר שאוסף ביום שישי את אחיו החייל לבילוי בים ונחרד לגלות ציצית בין המדים. דרכה הוא מתחיל לגלות שאחיו החייל נמצא בעיצומו של תהליך חזרה בתשובה, לפי הספר, ומתכנן לשמור שבת. פנצ'ר מתווסף לעצבים, והשמש השוקעת מאלצת את הגיבור לבחור בין אחיו ה'חדש', שמתכונן לשבות בשממה, לבין הגעה מהירה לאימם החולה.
"אני חושב שהקולנוע יכול להיות כלי לדמיון מודרך, וזה מסע של לימוד איך להשתמש בו וכיצד לספר סיפורים מעוררי השראה באמצעות דימויים. אם תפתח ספרי נביאים, תמצא שם המון דימויים"
"הרבה סרטים שעוסקים בדתיים שמים את הפוקוס על דתי שעומד מול גבול ההלכה", מסביר מוקדס. "פה הלכנו על משהו אחר לגמרי: מבחינת האח החייל, השבת היא דבר מובן מאליו. מצווה שהוא ישמור גם אם קשה. היא ערך מוחלט בעבורו. אחיו הגדול הוא שמתמודד עם 'חילול' חוקי השבת שלו. הוא נאלץ לבחור אם 'לשמור' על הרגליו או להיפתח לשיח חדש עם משקעי העבר מול אחיו.
"במובן הזה זה קצת מזכיר את עיצוב הגיבור ב'אנו רצים', סרטי הראשון על אהבת תורה, שבו החלום לסיים ש"ס הוא הנחת יסוד בעולמו של יהודה חושן, וההתמודדות היא המתח בין התשוקה הזו לבין עולם היצירה ואיך עושים את זה נכון.
"לא מזמן הוזמנו להקרין את הסרט החדש בתיכון לא דתי", מספר מוקדס, "והתגובות היו חכמות וממש מרגשות. בשיח שאחרי הצפייה אחד השמיניסטים הדגיש בהתלהבות בדיוק את הנקודה הזו, שבדרך כלל בסרטים המוכרים על דתיים יש התמודדות עם מגבלות הדת או שהם רומנים בלבוש חרדי, וזו הפעם הראשונה שהוא פוגש סרט חכם שמעלה את הסוגיה הזו באופן אנושי ומורכב.
"אחת המורות, שהיא ממשפחת עולם הקולנוע הישראלי וגם מרצה במגוון מקומות על שיח מגוון, ממש בכתה, ובעיניים רטובות הודתה לי שהשארתי זמן לקרדיטים כדי לעבד את החוויה אחרי שהסתיים הסרט. היא סיפרה שהיא חילונית באורח חייה והופתעה שהצליחה להזדהות עם הדמויות ולעבור מסע מעורר מחשבה על קשרים משפחתיים ואמונות. במשך חצי שעה היא ניתחה את העבודה הקולנועית שעשינו".
תהליך היצירה של סרט הוא תהליך ארוך ויקר, דורש זמן ומשאבים רבים. לרוב מעניקות את המימון קרנות קולנוע, אך הן דורשות מהיוצרים לעבור דרך חתחתים ולמלא טפסים שלעיתים מוציאים ליוצרים את החשק ליצור. מוקדס הגיש את התסריט ארבע פעמים, ובכולן לא אושר לו מענק, אך הוא לא אמר נואש והגיע לסיום ההפקה.
"הסרט החדש הופק הפעם בעזרת שני מקורות", הוא מגלה איך הוא מתנהל בהפקות עצמאיות. "הסטטוס שלי בוואטסאפ הוא כמו יומן מצולם מחיי, והעוקבים שצועדים איתי ברשתות החברתיות הופכים לחברים אמיתיים בחיים שלי. אני משתף אותם בתהליך ההפקות לאורך כל הדרך. גם בסרט החדש זה קרה; העליתי את תקציר העלילה, ואנשים קנו כרטיסים בכסף מלא עוד לפני שהסרט הופק. הם עשו מה שהם יכולים כדי לתמוך בו, ולא רק בפרגונים מילוליים, ואני מאוד מודה להם על זה.
"אפיק מימון שני היה ההכנסות של הקרנות הסרט הקודם שלי, 'אנו רצים'. מאז שהוא יצא לפני חמש שנים אני מקרין את הסרט במוסדות וביישובים. את הכסף הזה, במקום לבזבז, שמרתי לרגע שיתעצב לי תסריט חדש".
תובנות לעולם
מוקדס הוא מרצה במכללת קולנוע יהודי, מורה לקולנוע בישיבות תיכוניות בארץ וחבר באיגודי יוצרים, ולמען הגילוי הנאות אספר שהוא שיתף איתי פעולה במגוון פרויקטים, ובהם 'פודקאסט יוצרים' ו'ערב סרטים של בני תורה', הכולל שיחה משותפת על יצירה אמונית מזן אחר, שמגיעה לעולם לפני הכול כדי לתת ערך מוסף. "מה החלום?" אני שואל אותו עכשיו בנימה אישית לראשונה מאז הכרנו. "להיות נביא", הוא אומר בפשטות מפתיעה.
מה זה אומר?
"כרגע זה להמשיך לשתף בחוויות שאני פוגש דרך כלים אומנותיים מתוך תקווה לזכות להשתמש בדמיון ככלי מכוון לתקשר עם האינסוף. עד שתחזור הנבואה אני חושב שהקולנוע יכול להיות כלי לדמיון מודרך, וזה מסע של לימוד איך להשתמש בו וכיצד לספר סיפורים מעוררי השראה באמצעות דימויים. אם תפתח ספרי נביאים, תמצא שם המון דימויים. במה משתמשים ומה כל אחד אומר? זה דורש לימוד. מה שברור הוא שהדימויים בנביא הם שפה נוספת על השכל האנליטי שבתורה, שעל ידו מנתחים את הדימויים".
ברמה הפרקטית מוקדס ממשיך ללא הרף לנבוע במגוון כיווני יצירה, גם בתמיכת קרנות. "כעת אני עובד על סרט עלילתי קצר המספר על אשת אברך צעירה שיוצאת לחגוג יום הולדת לבעלה, שעובד בשמירה. היא מגיעה למתחם השמירה, אך אז מתברר לה שחבריו של בעלה הקדימו אותה ושהשתהותה ליד הגדר גורמת לה להיחשד למחבלת. מתוך הכאוס הזה צומחת תובנה זוגית חדשה לשניהם.
"אני עובד גם על סרט תיעודי קצר, שגם הוא קיבל תמיכה מקרן, על שבט הג'הלין. בסרט אני מלווה דמויות משני הצדדים בקונפליקט סביב חאן אל-אחמר והבדווים בכביש 1. חצי סרט כבר מוכן, ב"ה. אנחנו עובדים גם על כתיבה של סדרה עלילתית על החוצניקים שבאים מחו"ל לישיבה בארץ.
"ככל שיש יותר תומכים שמרימים את הכפפה ומתקצבים גם יצירה שצומחת מבית המדרש, זה מניע את הגלגלים קדימה. ככה חלומות מתגשמים ביחד, זה ממש 'היינו כחולמים'".
להזמנת הקרנת הסרט 'בוא נדבר' + שיח במאי: אלעד מוקדס, 052-8911024