את הידיעה הזו רבים מכם ככל הנראה פספסתם, ולא לחינם. לא לחינם בחרו בצה"ל לפרסם רגע לפני הבחירות ורגע וחצי לפני חילוף הרמטכ"ל כי הפיילוט השנוי במחלוקת על שילוב השריונריות בחיל השריון כלוחמות מן המניין הצליח וכי מן הגיוס הקרוב יגייס צה"ל חיילות לוחמות לחטיבות השריון באופן סדור.
לא מדובר בפעם הראשונה שצה"ל עורך תוכנית הרצה לשילוב חיילות בשריון. ההליך שהחל בימי הרמטכ"ל הקודם, היום חבר הכנסת הנכנס גדי איזנקוט, גרם לשילוב מסיבי של חיילות לוחמות בכל מקום שרק הצליחו להכניס אותן אליו: חמישה גדודים מעורבים הוקמו, יחידות פיקוד העורף ותותחנים נפתחו לחלוטין לפני נשים לוחמות, ובהמשך החליט הרמטכ"ל דאז לנסות גם את חיל השריון. ההחלטה לוותה אז בתגובה ציבורית ניכרת, וצה"ל ערך פיילוט ראשון.
הפיילוט הראשון נכשל. צה"ל הכריז על כישלונו בשנת 2015 ופיזר את החיילות ביחידות אחרות. קצב טעינת הפגזים היה איטי מדי, המשקל והמאמץ המוגבר סיכנו את בריאותן של הלוחמות וגרמו לשברי מאמץ. בצה"ל לא הרימו ידיים, הצניעו את דבר כישלון הפיילוט והלכו על פיילוט נוסף, ואחריו על עוד אחד, לאחר שעתירת החיילות לבג"ץ הביאה לידי הבטחה של צה"ל כי הנושא ייבחן פעם נוספת. מאז עתירות נוספות כבר הוגשו, ובהן עתירה לשלב לוחמות בסיירות המובחרות.
כעת, כאמור, הוכתר בהצלחה הפיילוט בשריון. לפתע שלושים השניות שנדרשו לחיילות לטעון את הפגזים בסבב הפיילוט הראשון התקצרו לשש שניות בלבד, והסכנה הבריאותית נעלמה כלא הייתה. גורמים המעורים בנושא ציינו באוזנינו כי מדובר במה שמוגדר ח"ל, מושג צבאי ידוע שמשמעותו "חייב לעבור".
אותם גורמים מספרים שצה"ל עשה הכול – אבל הכול – כדי שהפיילוט האחרון יצליח, אולי כדי לרצות את בית המשפט: החל בבחירת חיילות חזקות במיוחד וכלה בסיוע להן ובהנמכת רף הדרישות. "האם בכל הגיוסים יגייסו רק את אותן יחידות סגולה חזקות?" תהו הגורמים בשיחתנו.
הפיילוט הראשון נכשל. צה"ל הכריז על כישלונו בשנת 2015 ופיזר את החיילות ביחידות אחרות. קצב טעינת הפגזים היה איטי מדי, המשקל והמאמץ המוגבר סיכנו את בריאותן של הלוחמות וגרמו לשברי מאמץ. בצה"ל לא הרימו ידיים, הצניעו את דבר כישלון הפיילוט והלכו על פיילוט נוסף, ואחריו עוד אחד, לאחר שעתירת החיילות לבג"ץ הביאה לידי הבטחה של צה"ל כי הנושא ייבחן פעם נוספת
שוויון חשוב מניצחון
בהיבט החברתי יש להחלטה משמעות גדולה: כבר כיום חייל דתי שומר מצוות אינו יכול להתגייס לחיל התותחנים, כיוון שכל היחידות בו מעורבות. יחידה לוחמת מעורבת אינה משרד בקריה. מדובר במציאות שבה לכל הדעות חייל דתי אינו יכול להימצא.
כעת מדובר בגיוס קרוב של לוחמות גם לסיירת יהל"ם של חיל ההנדסה וליחידת החילוץ 669, וגם שם יהיה המצב דומה, וחייל דתי שומר מצוות ייאלץ להדיר את רגליו ממקומות אלו. הבעיה מחמירה כאשר מדובר במפקדים שאינם יכולים לבקש שיבוץ במקום כזה או אחר ואינם מעיזים לבקש שינוי שיבוץ בגלל שיבוץ למקום מעורב פן יבולע להם. במו עיניי ראיתי מפקדים דתיים נאלצים לפקד על יחידות מעורבות אף שעצם השהות במקום נוגד את אמונתם ואת ההלכה שהם מעוניינים לשמור, חסרי יכולת לומר דבר למפקדיהם.
כבר לפני כמה שנים קבעו בדו"ח מיוחד שהגיש לצה"ל המכון הישראלי לדמוקרטיה כי אם ייאלץ צה"ל לבחור בין גיוס הדתיים והחרדים לבין ערך שילוב הנשים והשוויון בצה"ל, על צה"ל לבחור באפשרות השנייה, כלומר לתעדף את ערך השוויון על ערך הניצחון. אם לשפוט על פי השנים האחרונות, צה"ל בחר לדבוק בדרך הזו.
את ההחלטה האחרונה העביר הרמטכ"ל ברגע האחרון של כהונתו, ברעש הבחירות. בעתיד הקרוב והרחוק צפויות החלטות נוספות. הציבור הדתי ורבניו שמרו על שתיקה יחסית. כעת, כאשר המושכות הפוליטיות בידי הימין, אולי הגיע הזמן להתערב גם בנושא הטעון הזה, שיש בו השפעה על ביטחונה של ישראל.
מארגון תורת לחימה נמסר בתגובה: "הקידום האובססיבי של נשים לשריון בשם השוויון לא באמת דוגל בשוויון אלא באג'נדה פמיניסטית פרוגרסיבית של נשים על חשבון גברים, אגב רמיסת ההלכה ובעיקר אגב התעלמות מערך הניצחון. מטרת ארגוני הנשים שעובדים בשיתוף פעולה עם יוהל"ם היא החלשת צה"ל והפסקת ה'כיבוש'; ערך השוויון הוא רק מסכה.
"היעדר השוויון בין נשים לגברים קיים גם במשך השירות, ברף המאמץ בכושר קרבי, בשירות חובה בקרבי (נשים מתנדבות), בשירות מילואים ועוד. צה"ל חייב לסגור את יחידת היוהל"ם, שמקדמת אג'נדה פמיניסטית רדיקלית על חשבון ביטחון ישראל ומטרות הצבא, שעיקרן אחד: הניצחון במלחמה".