כותרות חמות :

קולנוע שומרוני מתחיל  
קולנוע שומרוני מתחיל  

קולנוע שומרוני מתחיל  

השבוע נערך לראשונה פסטיבל קולנוע בשומרון ביוזמת "קרן קולנוע שומרון". את האירוע עמוס המכובדים הנחה השחקן שלום אסייג, ועל הבמה נצפתה הרמוניה לא אופיינית בין קואליציה לאופוזיציה * מירי רגב הבטיחה שהקולנוע הישראלי יעודד סוף סוף תכנים שהודרו ממנו עד כה, וזכתה לפרגון אפילו משר התרבות חילי טרופר. וכל זה לא הפריע לזוכה באחת התחרויות לתרום את מחצית הפרס לארגון שמאל

 

פסטיבל "תמוז", פסטיבל הקולנוע הראשון בשומרון, יצא השבוע לדרך והציג תמהיל מעניין של תרבות, מורשת וזהות (ראשי תיבות תמו"ז). גם הקהל שהגיע שונה מהמצופה, ולצד אורחים חילונים שרגילים לפקוד סינמטקים ברחבי הארץ, נצפו גם מבקרים רבים במגוון של מטפחות וכיפות לראשם. לדברי המארגנים, זוהי "יריית הפתיחה להגדלת תעשיית הקולנוע ועידוד היצירה בשומרון".

הפסטיבל נערך בעיר אריאל ונכחו בו בכירי תעשיית הקולנוע בישראל, ובהם: שר התרבות חילי טרופר ושרת התרבות לשעבר מירי רגב, ראש מועצת הקולנוע היוצא ד"ר אייל בורס וראש מועצת הקולנוע הנכנסת ד"ר עליזה לביא, ראשי קרן רבינוביץ' גיורא עיני ויואב אברמוביץ, חבר מועצת הקולנוע כיום ומנכ"ל רשות השידור ומנכ"ל הרשות השנייה לשעבר מוטי שקלאר, יו"ר תאגיד השידור הישראלי גיל עומר, מבקר הקולנוע רון פוגל, עיתונאים ועוד.

לפני האירוע המרכזי של הפסטיבל התקיימה סדנת כתיבה קומית ליוצרים מקומיים בהובלת השחקן והיוצר שלום אסייג, שגם הנחה את הערב בחינניות וזכה לשיר מהקהל לרגל יום הולדתו. "לא רציתי להרוס לכם באמצע השיר, אבל זה היה אתמול", אמר ליושבי הקהל, והם פרצו בצחוק.

יוסי דגן, ראש המועצה האזורית שומרון ויו"ר קרן קולנוע שומרון: "אנחנו עושים היום היסטוריה. פותחים את שערי היצירה לכל מגוון הדעות, המגוון האומנותי, המגוון של העם היפה שלנו. מי שרוצה ליצור שיבוא לשומרון, תמצאו אצלנו את המוזה. אנחנו עושים ציונות ובונים את ארץ ישראל. ציונות זה לבנות בתים וכבישים, אבל גם לעשות תרבות, ספורט וגם קולנוע זו ציונות"

"השומרון יהפוך לבירת התרבות של ישראל"

הפסטיבל נדד במשך ארבעה ימים, כאשר 25 סרטי הפסטיבל, 13 עלילתיים ו־12 תיעודיים, הוקרנו ביישובים שונים, ולא תחת קורת גג אחת. לדברי המארגנים, האירוע המרכזי כלל מחווה לבמאי וליוצר אבי נשר, עם הקרנת סרטו האחרון "תמונת ניצחון" ומתן פרס לפועלו, שהוגש לבתו תום.

נשר, שנמצא בימים אלה על סט הצילומים של סרט חדש, שלח סרטון עם דברי הודיה: "אין דבר שמשמח יותר יוצר קולנוע מאשר לגלות שסרטיו מוצגים בפני קהלים שונים בארץ ובחו"ל ומעלים מחשבות שעשויות לייצר דיאלוג בין אותם קהלים שלא בהכרח מסכימים זה עם זה. מרגשת אותי עד מאוד בחירת מארגני הפסטיבל לפתוח אותו בתמונת ניצחון, סרט שמנסה להבין ביושר רב את נקודות המבט הלגיטימיות והסותרות של שני הצדדים שנלחמו זה בזה במלחמה שאנו מכנים מלחמת העצמאות".

עוד הוסיף: "כיהודים אנו מצווים להתפלל במניין של לפחות עשרה אנשים, זאת למרות שברור שא־לוהים איננו כבד שמיעה. הכוונה הדתית והכוונה החילונית נובעות ממקום של אמונה בכוחם של הקהילה והסיפור המשותף. זהו בעיניי כוחה וחשיבותה של אומנות הקולנוע".

 

רקע קצר על תעשיית הסרטים בישראל. התיקון לחוק הקולנוע עבר לפני כארבע שנים בכהונת שרת התרבות והספורט דאז מירי רגב, והוביל להקמת קרנות קולנוע אזוריות בפריפריה: נגב, גליל, ויהודה ושומרון.

הקרן הגדולה ביותר היא קרן קולנוע שומרון. היא פועלת זו השנה השלישית, ותמכה עד כה בלמעלה מ־70 סרטים עלילתיים, קצרים, תיעודיים ופיתוח של יוצרים מיהודה, שומרון ובקעת הירדן. יו"ר הקרן ומייסד הפסטיבל הוא ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן, ומנכ"לית הקרן ומנהלת הפסטיבל היא אסתר סילם אלוש.

"אנחנו עושים היום היסטוריה. פותחים את שערי היצירה לכל מגוון הדעות, המגוון האומנותי, המגוון של העם היפה שלנו", אמר דגן באירוע. "מי שרוצה ליצור שיבוא לשומרון, תמצאו אצלנו את המוזה. אנחנו עושים ציונות ובונים את ארץ ישראל. ציונות זה לבנות בתים וכבישים, אבל גם לעשות תרבות, ספורט וגם קולנוע זו ציונות". ראש המועצה אף סימן את המטרה הבאה: "האמירה שלנו בתחום הקולנוע היא שאין אמירה – השומרון הוא כמו כל אזור אחד בישראל. יש לנו קולנוע ויהיה כמו בתל־אביב, ירושלים, בגליל, בנגב ובערבה. יחד נשלים את השינוי – השומרון יהפוך לבירת התרבות של ישראל".

לפני שלוש שנים וחצי דחפו דגן ואלוש להקמת הקרן, ובחצי השנה האחרונה עמלו אנשיה על קיום הפסטיבל. "זהו משק כנפי ההיסטוריה. ההיסטוריה שמשנה כיוון. יום אחד כשפסטיבל קולנוע שומרון ה־20 יצא לדרך, תוכלו לומר שהייתם שם כשמהפכת הקולנוע בשומרון יצאה לדרך", אמרה אלוש לקהל.

חילי טרופר, שר התרבות והספורט: "זה פסטיבל חשוב מאוד כי הוא בעצם מצליח להביא קול שלא תמיד שומעים אותו בתרבות הישראלית ובחברה הישראלית. יש כוח לקולנוע ולתרבות לבנות גשר בין חברות ובין מגזרים, והקולנוע והפסטיבל הזה עושים בדיוק את זה"

הרמוניה בין קואליציה לאופוזיציה

את המגמה של הבאת הפריפריה למסך, מגמה שהחלה רגב, ממשיך השר הנוכחי חילי טרופר. בשיחה עם "עולם קטן" אמר השר: "זה פסטיבל חשוב מאוד כי הוא בעצם מצליח להביא קול שלא תמיד שומעים אותו בתרבות הישראלית ובחברה הישראלית. יש כוח לקולנוע ולתרבות לבנות גשר בין חברות ובין מגזרים, והקולנוע והפסטיבל הזה עושים בדיוק את זה".

"אני מאוד מתרגשת, ממש מודה להקב"ה שזה יצא לאור וזה הצליח", מסרה רגב ל"עולם קטן". "אני גם שמחה ששר התרבות הבין שהוא לא יכול לפגוע בקרן הזו ושעם כל הכבוד, יהודה ושומרון זה חלק ממדינת ישראל ואין כאן תושבים סוג ז'".

 

ההרמוניה בין רגב לטרופר המשיכה גם על הבמה, עם פרגון הדדי שלא אופייני ליריבים פוליטיים בתקופת בחירות. בנאומו בירך טרופר את רגב והוסיף בחיוך: "אני מקווה שלא סיבכתי אותך בפריימריז", ורגב השיבה: "לא פה בשומרון. אם זה היה בהבימה, זה משהו אחר". מאוחר יותר בנאומה סיפרה רגב על טרופר: "הוא עמד בלחצים שהיו ולא ביטל את המהפכה, כמו שראינו שרים בממשלה הזאת עושים, והמשיך לטפח את הקולנוע וקרן הקולנוע כאן בשומרון. ההצלחה שלו תהיה כשפרס אופיר הבא (פרס הניתן בכל שנה על ידי האקדמיה הישראלית לקולנוע וטלוויזיה עבור יצירה קולנועית מצטיינת; ב"ב)  יהיה כאן בשומרון".

"הערב אנחנו חוגגים את תמונת הניצחון תרתי משמע – פסטיבל קולנוע תמו"ז ראשון, ניצחון ההתיישבות כולה", הוסיפה רגב. "המסך הישראלי לא שלם ללא עשייה תרבותית בכל חלקי הארץ. הקולנוע הוא גשר, והגיע הזמן שסיפורם של יהודה ושומרון יסופר".

מירי רגב, שרת התרבות והספורט לשעבר: "הוא (טרופר) עמד בלחצים שהיו ולא ביטל את המהפכה, כמו שראינו שרים בממשלה הזאת עושים, והמשיך לטפח את הקולנוע וקרן הקולנוע כאן בשומרון. ההצלחה שלו תהיה כשפרס אופיר הבא יהיה כאן בשומרון".

תרומת הפרס לארגון שמאל

במהלך הפסטיבל הוענק "אוסקר השומרון" לזוכים במסגרת תחרות הסרט העלילתי והדוקומנטרי הטוב ביותר. בפרס הבימוי לסרט העלילתי הטוב ביותר זכה הבמאי ניר ברגמן על סרטו "הנה אנחנו", המספר את סיפורו של אב המגונן על בנו המתבגר בעל הצרכים המיוחדים מפני העולם. העלילה מגוללת את מסעם של השניים ברחבי הארץ, מסע אשר משנה את חייהם.

הפרס בגובה 20 אלף שקלים הוענק על ידי בעלי הסינמה סיטי וחברת ההפקות יונייטד קינג, משה אדרי, והוקדש לזכרו של אחיו ליאון ז"ל, ממפיקי הקולנוע הגדולים בישראל. למרבה הפתעת הקהל והמארגנים, הודיע ברגמן על הבמה כי מחצית מכספי הפרס ילכו לארגון השמאל "חי שלום", שמחבר בין יהודים לפלסטינים.

"כולנו שבויים בסיפור שלנו. גדלנו לנרטיב, וגדלים לחשוב שהוא האמת המוחלטת. רק אם נקשיב לאחר נוכל לחיות כאן בשלום. אתרום חצי מהפרס לעמותת 'חי שלום' לקידום שכנות טובה בין יהודים וערבים מתוך אמונה בשורשים המוצפים בארץ הזאת. מקווה שהתרומה תגלגל לסרט קצר, שאולי אפילו יוקרן כאן", אמר ברגמן.

את פרס הסרט התיעודי הטוב ביותר קטף הבמאי רון עומר, על סרטו "גשם בעיניים", שעסק באימו הסופרת דבורה עומר. הפרס בגובה 10 אלפים שקלים הוענק במימון חברת "הרי זהב", וניתן לאחיו של רון – גיל עומר, יו"ר תאגיד השידור הציבורי. הזוכים קיבלו גם גביע מוזהב עשוי ברזל ועטור בפילם שעיצב אומן מקומי, מאיר שרון, תושב איתמר והבעלים של סטודיו "קדם".

 


ומה בנוגע לעתיד? משה אדרי ציין כי הוא בטוח שבקרוב פרס אופיר יגיע לשומרון: "הפקתי לפחות עשרה סרטים, אם לא יותר, בשומרון. אני בטוח שנמשיך ונעשה מאמץ להביא לפה את פרס אופיר. אני אעשה הכול, אני אוהב את המקום, אתם חלק ממדינת ישראל ועל זה אין לנו ספק. כמה שיותר הפקות כאן בשומרון".

"המטרה שלנו היא להפוך את הפסטיבל הזה למסורת ולבית ליוצרי קולנוע בשומרון, בישראל ובעולם כולו. היצירה היא נשמת אפה של כל חברה, וכאן אנחנו זוכים לראשונה לשלב את הקול התרבותי הייחודי של השומרון בקול הכלל הישראלי לכדי פסיפס מרהיב ומרתק", סיכמה אלוש.

אסתר סילם אלוש, מנכ"לית קרן קולנוע שומרון ומנהלת הפסטיבל: "המטרה שלנו היא להפוך את הפסטיבל הזה למסורת ולבית ליוצרי קולנוע בשומרון, בישראל ובעולם כולו. היצירה היא נשמת אפה של כל חברה"

איך נדע שתוצרי הקרן לא יהיו דומים לסרטים ישראליים שכבר מוכרים לנו ומכוונים למחיאות הכפיים של מבקרי פסטיבלים זרים שאינם עונים להגדרה "חובבי ציון", או שנועדו למציאת חן בעיני הברנז'ה משמאל? ואיך נדע שלא נחזה בעוד סרטים שבהם האדם הדתי והמאמין הוא קורבן מדוכא המתייסר על מר גורלו, כשהמזור והמענה לכל צרותיו הם פריקת עול ואימוץ התרבות החילונית? את זה ימים יגידו. בינתיים אנחנו שומרים על אופטימיות.

 

 

 

 

 

 

 

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן