מדור הקיץ של מקום בעולם – מגזין הנוער של ישראל
זמן פנוי הוא כמו כסף. אפשר להחליט אם לנצל אותו לטובה, לרעה או לבזבז אותו בלי היגיון. לקראת חופשת הקיץ העומדת בפתח שוחחנו עם איתי שאוליאן, מאמן להתפתחות אישית (NLP Trainer), סמנכ"ל ארגון לוקחים אחריות, מחבר 'הסטורי שלי' ומנהל קבוצות 'חזקים ברשת', כדי לתת שם לאתגרים המרכזיים שיחוו בני הנוער ולהציע להם פתרונות אשר יהפכו כל חופשת קיץ להזדמנות אמיתית.
"ההתמודדות שלנו בחופש מתחילה בשאלה מה אנחנו רוצים מעצמנו", מסביר איתי. "האתגר המרכזי של הקיץ, שממנו מתפתחות תופעות לוואי כמו התעוררות בשעה מאוחרת או הקדשת זמן רב לבילוי במסכים, הוא רגש השחרור שמגיע אחרי חודשי מחויבות ארוכים.
"אני מציע להציב יעדים גדולים ומטרות קטנות לקראת החופש. יעדים גדולים הם דברים שיכולים לתפוס לנו את כל החופש, ובאמצעותם ננצל את החופש לצמיחה ולהעשרה"
"שנה שלמה התלמידים היו חייבים: חייבים לקום בזמן, חייבים להגיע לכיתה, חייבים להתכונן למבחנים וחייבים להכין שיעורים. אבל אז מגיע החופש הגדול, וההרגשה הטבעית היא 'סוף סוף מורידים ממני את עשר הטונות שיושבות עליי'. הרצון הבסיסי הוא להגיע להרפיה מוחלטת. כמו קפיץ שלוחצים עליו, וכשמשחררים אותו הוא מנתר למעלה, הכי גבוה שהוא יכול".
לאתגר ההתמכרות להפוגה יש כמובן פתרון. איתי מסביר שהכול תלוי בתכנון נכון, חכם ומדויק של פריסת מטרות גדולות וקטנות לאורך הזמן הארוך. "לחופש צריך להגיע בידיעה שאנחנו נכנסים להפסקה, זמן מנוחה. טוב לתת לעצמנו את הזמן לנוח ולהשתחרר, אך עם זאת לברר היטב מה נרצה להרוויח מהחופש. אם נתכנן נכון, נזכה לחופש עמוק וממלא ונוכל להסתכל אחורה בתחילת שנת הלימודים ולהגיד: איזה קיץ היה לי.
"החופש הגדול הוא הזמן שלנו להתפתח. לכן אני מציע להציב יעדים גדולים ומטרות קטנות לקראת החופש. יעדים גדולים הם דברים שיכולים לתפוס לנו את כל החופש, ובאמצעותם ננצל את החופש לצמיחה ולהעשרה. הם יכולים להיות למשל קורסי צלילה או עיצוב גרפי או עשייה חברתית. במדור שלי במקום בעולם סיפרתי על בן נוער שגייס את כל חבריו כדי לשפץ את בית הנוער בעירו, ולא רק שמילא לעצמו את החופש, הוא גם שיתף בכך את חבריו.
"אפשר גם לשחזר תחביבים מעלי אבק ולעסוק בהם עכשיו שיש זמן. לדוגמה, אפשר לקחת כלי נגינה השוכב דומם בבית ולהתחיל לנגן בו או לעסוק בתחביבי יצירה שתמיד רצינו להשתפר בהם".
"השינה האידיאלית היא שנת אפדייט, שינה שאורכת שבע עד תשע שעות, והיא נותנת אנרגיות ומרבה את השמחה והחיות באדם ביום שאחריה"
גם לישון צריך לדעת
עוד בעיה הנובעת מעודף החופש שיש לבני הנוער בחופש הגדול היא שינה מרובה ולרוב קימה מאוחרת. הרגלים אלו נוטים גם לגרום לניצול שגוי של הזמן הפנוי, ואיתי ממליץ להרשות לגוף שינה שתיטיב עימו, וזו לאו דווקא שינה שנמשכת כמעט חצי יממה: "לתפיסתי יש כמה סוגי שינה, שאפשר להקבילם לעולם המחשוב: שנת כיבוי, כאשר בקושי ישנים בלילה בגלל ישיבה מאוחרת עם חברים או בילוי ארוך עם הסמארטפון עד לשעות הקטנות. האדם ישן שעות כה מעטות, שהוא למעשה מתעורר 'כבוי'.
"יש גם שנת ריסטארט, המחדשת את הכוחות. מדובר בשינה של חמש או שש שעות שאחריה האדם משיב לעצמו כוחות ואנרגיה, והשינה האידיאלית היא שנת אפדייט, שינה שאורכת שבע עד תשע שעות, והיא נותנת אנרגיות ומרבה את השמחה והחיות באדם ביום שאחריה. היא תוביל ליצירתיות והומור מוגברים שפשוט יבקעו מכל מי שהרשה לעצמו את השינה הטובה הזו. הכוחות והיכולות שלנו נגזרים מזמן השינה בלילה, ולכן בשביל חופש מעשיר זו השינה המומלצת.
"מי שחושב שאם יקום בשעה מאוחרת או יישן 11 שעות הוא ירגיש יותר שמח, טועה. למעשה תתעורר בו תחושת סחבת, העולם כבר התעורר והוא רק עכשיו, אחרי כולם, נזכר להידלק. זו הרגשה לא פשוטה – כולם רצים ואתה נסחב מאחור".
איך מתמודדים עם אתגר המסכים?
"השפעת המסכים עלינו היא כנראה האתגר הכי גדול שלנו בזמן החופש", טוען איתי. "כאשר אנחנו בלי מסגרת משהו בתוכנו תמיד יחפש את הסיפוק הזמין, שמתבטא לרוב במכשירים החכמים. הם יהיו תמיד האפשרות הכי מושכת. הבעיה היא שהשימוש בהם לא מקדם אותנו לשום מקום, אפילו לא צעד!
"מי שרוצה לשים את הטלפון שלו בכיס ולא שהטלפון ישים אותו בכיס, צריך להציב מטרות קטנות, משימות קטנות ומוגדרות במהלך היום. קחו דף ועט וכתבו את המשימות לכל יום ויום. החל מסידור הארון וקניות וכלה במטלות ביתיות או בחברותא. לאחר שכל המשימות נרשמו השתמשו במרקר כדי להדגיש את המשימות החשובות באמת. השתדלו לאו דווקא להיצמד למה שיותר דחוף, בעיקר מטלות בית, אלא לדברים המהותיים. אם למשל אדם כותב במחברת שלו סיפור, וחשוב לו לקדם אותו, הוא יצטרך להדגיש את המשימה הזאת, כדי שלא תהיה אפשרות שהוא לא יכתוב לפחות 300 מילים באותו יום".
איתי מספר על חידוש טכנולוגי שבאמצעותו הטלפון עצמו יגביל לנו את השימוש בו: "בימינו יש כלים טכנולוגיים רבים, אשר כבר מותקנים גם באייפון וגם באנדרואיד, לשימוש חכם בדיגיטל", הוא ממחיש. "הצצה בהגדרות הטלפון תוכל להראות לנו את כמות הזמן שהשקענו ביישומונים במכשיר החכם ותיתן לנו את האפשרות להגביל את עצמנו.
"נמשיל זאת לבית פרטי עם מרפסת. אדם בוגר ייזהר שלא ליפול מרצונו החופשי, אך רגע של חוסר תשומת לב ללא מעקה בכל זאת עלול להסתיים בכי רע. כך גם בטלפון. אם אנחנו לא שמים לב לזמן שמוקדש לבהייה במסך, המעקה, בצורת ההגבלות שנשים, יוכל לסייע לנו. כאשר נשבית את הטלפון בזמן מוגדר, התת-מודע שלנו יחפש פתרונות אחרים לעשייה ולהפגת השיעמום וימצא אותם בצורת הדברים שבאמת תכננו לעשות".
"צריך להציב מטרות קטנות, משימות קטנות ומוגדרות במהלך היום. קחו דף ועט וכתבו את המשימות לכל יום ויום. החל מסידור הארון וקניות וכלה במטלות ביתיות או בחברותא"
איתי מביא את השבת לדוגמה: "ברגע שאנחנו יודעים שאין, פשוט אין אפשרות להשתמש בטלפון, המוח מבין את זה ולא יתגרה לעשות זאת. לכן תוכנות הגנה וסינון הן כלי מצוין לשמירה על עצמנו גם מבזבוז זמן וגם מתכנים שאנו לא רוצים לפגוש. אם נעשה לעצמנו שבתות קטנות גם בתכנים וגם בזמן, לא נצטרך להשקיע כל כך הרבה כוחות במלחמה הזאת, שבמרבית הפעמים היא אבודה. נרוויח חופש מועיל ומקדם".
אבל כיום רוב דרכי התקשורת הן למעשה דיגיטליות.
"בימינו אכן קשרים רבים מתנהלים במרחב הווירטואלי, ועל כך אגיד דבר חשוב מאוד", הוא משיב. "כאשר אנו רוצים להשתמש במקרן, אנחנו צריכים לחבר למחשב כבל בעל חלקים קטנים כדי להקרין את התמונה בשלמותה על המסך. אם חלק אחד שבור, אנחנו נראה את התמונה, אבל צבע אחד יחסר. כך גם בתקשורת. אפשר להרגיש שאנחנו מחוללים תקשורת כאשר אנו משוחחים בתיבת צ'אט כלשהי, ולכאורה אכן נוצרת כאן שיחה, אחד עונה, אחר משיב. אבל חסר צבע. זהו רובד מסוים של תקשורת, וחלק מרכזי חסר כאן".
איתי קובע: "חשוב להבין שיש הבדל מרכזי בין תקשורת ברשתות חברתיות ובין תקשורת במפגש עם חברים סביב מעיין או בפנינת טבע. תקשורת אמיתית מלאה באינטראקציה, לא רק מילים או תווים. היא כוללת גם את חושי הראייה, השמיעה, גוף ותנועה. ככל שיהיו יותר אלמנטים במפגש, הוא יהיה יותר שלם".
"ברגע שאנחנו יודעים שאין, פשוט אין אפשרות להשתמש בטלפון, המוח מבין את זה ולא יתגרה לעשות זאת"
קיץ במקום בעולם
לסיכום איתי מדגיש את הצורך האנושי של כולנו, מגדול ועד קטן, להרגיש סיפוק מחיינו בשגרה ובחופש כאחד, ומזמין את הקוראים הצעירים להצטרף אליו לתהליך במדור שלו במגזין הנוער מקום בעולם כדי להשיג את היעד הפשוט אבל מורכב הזה: "כולנו מחפשים אושר וסיפוק בעולם. יש דרך, יש נוסחה איך להיות מסופקים. למעשה אנו נדרשים להבין איך העולם הפנימי שלנו עובד ולתת לו את הכלים לפעול, לתת לנפש שלנו את המזון שהיא זקוקה לו.
"בטור שלי במקום בעולם אני מלמד איך עושים זאת בצורה הכי כיפית וקלילה שיכולה להיות. אני מצרף את כל הקוראים למסע – מסע של אנשים שעפים על החלומות שלהם. הקוראים מקבלים כלים, תובנות, סיפורים ובעיקר מודלים איך להפוך לגרסה הטובה ביותר של עצמם ולעשות את זמנם בעולם לעשיר בתוכן ובמימוש עצמי. אני יכול להבטיח שמי שיקרא את המגזין ירוויח גם בחופש הגדול וגם את שאר ימות השנה. קיץ נהדר וממלא לכל הקוראים!"