אלקנה ארליך
איזו מהומה – המון דבורים מתעופפות בבלגן אדיר בלי שום כיוון הגיוני, ממש ממלאות את כל האוויר! התיאור הזה מציאותי לחלוטין, במיוחד בעונה הזאת. בשתי מילים: תקופת ההתנחלות. מלשון נחיל, לא מלשון התנחלות בארץ ישראל.
לפני שנסביר את התופעה, כמה מילות הקדמה. הדבורה היא אחד היצורים החשובים בעולם. התפקיד שלה בהאבקה – כלומר העברת אבקה מפרח לפרח – הכרחי בתהליך ההיווצרות של פירות וירקות רבים, ובלעדיה חלק נכבד ביותר מהתפריט של בני האדם ושל בעלי חיים נוספים פשוט ייעלם. הדבורה גם מייצרת דבש מתוק שכולנו אוהבים ועוד כמה מוצרי מכוורת בעלי סגולות נפלאות.
מה קורה בתקופה הזאת, בעונת האביב? בכל כוורת יש פועלות רבות, מעט דבורים ממין זכר ומלכה אחת. לפועלות יש שלל תפקידים: ניקיון, שמירה, טיפול בזחלים הצעירים, איסוף אבקת פרחים, איסוף צוף והפיכתו לדבש ועוד. לזכרים יש תפקיד יחיד: להעביר את הגנים של המשפחה לדורות הבאים, כלומר להפרות מלכה שתטיל בהמשך ביצים ותגדל דור נוסף. אגב, הזכרים לא מפרים את המלכה שבכוורת שלהם, כלומר את אימם, כדי להימנע מ'נישואי קרובים' המוּעדים לפגמים גנטיים, אלא יתרחקו מבסיס האם ויחפשו מלכה שיצאה מכוורת אחרת למעוף כלולות.
והמלכה – היא עובדת קשה: מסתובבת בכוורת ומטילה ביצים בתאי הדונג המשושים. בחורף, כשקר ואין הרבה פריחה בחוץ, תמעט המלכה להטיל; באביב, כשהמזון בשפע והטמפרטורה נוחה, היא תטיל במרץ רב. כמה רב? אפילו אלפיים ביצים ביום! אגב, המלכה יכולה לבחור את מין היילוד הודות למנגנון מיוחד המצוי בגופה.
כעת המלכה הוותיקה יכולה לצאת לדרך, וכשהזחלים שבתאים המיוחדים יבקעו, תהיה לכוורת מלכה חדשה. לאן עפות המלכה ופמלייתה? בשלב הראשון הן נתפסות כאיש אחד בלב אחד, בצורת כדור, על ענף סמוך, פינה של גג, חלון של רכב או מתחת לספסל בגינה
כעת האוכלוסייה בכוורת מתרחבת מאוד ומתעורר יצר ההתנחלות, שסיבותיו לא לגמרי ברורות, אך ייתכן שהוא קשור לרצון הטבעי של כל יצור חי להתרבות. המלכה עוזבת את הבית עם חלק מהאוכלוסייה ויוצאת לחפש מקום חדש. אפשר לראות בתופעה הזאת הולדה של משפחה חדשה מתוך המשפחה הקודמת.
אל דאגה, לפני הנטישה הדבורים מכינות תשתית למלכה חדשה. הפועלות מגדילות כמה מהתאים והופכות אותם לאנכיים ומזינות את הזחלים שיבקעו במזון מלכות שהדבורים מפרישות מגופן (גם זחלים של פועלות וזכרים מקבלים מזון מלכות, אבל לפרק זמן קצר יותר). כעת המלכה הוותיקה יכולה לצאת לדרך, וכשהזחלים שבתאים המיוחדים יבקעו, תהיה לכוורת מלכה חדשה.
לאן עפות המלכה ופמלייתה? בשלב הראשון הן נתפסות כאיש אחד בלב אחד, בצורת כדור, על ענף סמוך, פינה של גג, חלון של רכב או מתחת לספסל בגינה וכו'. זה הזמן לשלוח דבורים סיירוֹת לחפש מקום קבע. הוא צריך להיות חלל סגור בנפח מספיק שפתחו צר. זוכרים את האריה ששיסע שמשון הגיבור? ייתכן מאוד שאחרי האירוע ההוא ואחרי שהבשר התעכל נשארו העצמות והעור – מקום מצוין להתנחל בו! מה הפלא שאחרי זמן-מה שמשון חזר לשם ומצא דבש?
אם הדבורים הסיירות לא ימצאו גווייה של אריה, הן יתפשרו על פתרונות דיור חלופיים: גזע עץ חלול, סדק בקיר, ארגז תריס, ארובה של קמין, רווח בין תקרה אקוסטית לתקרת הבטון שמעליה וכן הלאה. אלא שכאן נכנסים בני האדם הלחוצים – חלקם בצדק, כי אלרגיה לעקיצות דבורים מסוכנת ביותר – מנסים להיפטר מה'מטרד' וקוראים למדביר שירסס. רגע לפני שהוא מגיע מישהו נזכר באנשי 'מגן דבורים אדום', פונה אליהם, ואחד המתנדבים מציל את הדבורים. יש!
את ארגון 'מגן דבורים אדום' הקים יוסי אוד, ומטרתו להציל נחילי קבע של דבורים, כלומר משפחות שכבר התמקמו בחללים למיניהם, וגם נחילים נודדים שטרם מצאו את מקומם בעולם. בימים אלה מספר הפניות לרכזים ולמתנדבים עצום ובא מכל הארץ. כמה דוגמאות מהימים האחרונים: הרצלייה, רמת גן, תל אביב, תל מונד, קריית גת, ירושלים, מודיעין, חיפה, עכו, מצפה יריחו, בית שאן ועוד ועוד.
אם גם אתם נתקלתם בנחיל נודד – מין אשכול צפוף של דבורים – או ראיתם תנועה ערה של דבורים סביב פתח כלשהו בקיר בית וכדומה, אל תרססו ואל תנסו לפגוע בהן. קראו ל'מגן דבורים אדום' והצילו את הדבורים.