תביעות רשלנות רפואית נפוצות במדינת ישראל. מדי שנה מגישים לא מעט מטופלים תביעות בגין רשלנות רפואית כנגד גורם רפואי כזה או אחר כאשר מטרתם היא להוכיח נזק שנגרם להם בשל רשלנות רפואית של אותו גורם רפואי ולקבל על כך פיצויים רלוונטיים בהתאם למצבם. חשוב לדעת כי ניהול תביעת רשלנות רפואית איננו דבר פשוט ובכדי לקבל את הפיצויים הרלוונטיים, יש להציג הוכחות בסבירות גבוהה התומכות בטענה שהנזק שנגרם נובע ישירות מהתנהלות רשלנית של הגורם הרפואי. במאמר זה תקבלו מידע על סוגי ההוכחות הנדרשות לצורך תביעת רשלנות רפואית, על הדרכים הרלוונטיות לאיסוף הראיות הנדרשות ועל איך עורך דין לרשלנות רפואית יכול לסייע בניהול תביעה מוצלחת והוכחת רשלנות רפואית במקרים שונים.
איזה הוכחות נדרשות לתביעת רשלנות רפואית?
בכדי להוכיח את קיומה של רשלנות רפואית, על התובע להוכיח שלושה מרכיבים עיקריים: חובת זהירות, הפרת חובת הזהירות וקשר סיבתי בין הפרת החובה לנזק שנגרם. על כל אחד ממרכיבים אלו להיות מגובה בראיות מוצקות.
תיעוד רפואי מפורט
אחת ההוכחות המרכזיות בתביעת רשלנות רפואית היא התיעוד הרפואי. תיעוד זה כולל את כל המסמכים, הבדיקות, הדוחות וההחלטות שהתקבלו במהלך הטיפול. ככל שהתיעוד יותר מפורט ומסודר, כך יהיה קל יותר להראות את הטיפול שניתן ולהשוותו לסטנדרט הרפואי המצופה.
יש לבדוק בתיעוד אם נרשמו החלטות חריגות או אם נחשפו ליקויים בטיפול שניתן, כמו תרופות שניתנו במינון שגוי, בדיקות שלא בוצעו במועדן, או אבחנות שגויות שהובילו למתן טיפול לא מתאים.
חוות דעת מומחה רפואי
כמו כן, על מנת להוכיח את הקשר הסיבתי בין הפרת חובת הזהירות לבין הנזק שנגרם למטופל, יש צורך בקבלת חוות דעת מומחה רפואי בתחום שבגינו תובעים על רשלנות רפואית, כך לדוגמא: אם התביעה מוגשת בגין רשלנות בהריון ולידה, יש לבחור מומחה בתחומים הללו באופן ספציפי שידע לבחון את המקרה בעיניים מקצועיות ומתוך ידע רחב היקף על התנהלות תקינה במקרים שונים ובהתאם לכך לתת את חוות דעתו הנוגעת לקיומה או אי קיומה של רשלנות רפואית. מומחה זה יבחן את המקרה ויקבע האם היה מקום לפעול בצורה שונה. חוות דעת זו משמשת כעדות מקצועית בבית המשפט ומספקת תמיכה לטענת התובע כי הרופא או הצוות הרפואי פעלו בצורה שאינה עומדת בסטנדרטים המקובלים בתחום הרפואי.
עורך דין לרשלנות רפואית המומחה בתחום עובד לרוב עם מומחים רפואיים מתחומים שונים אשר מספקים לו חוות דעת מומחים בקשר לכל מקרה שהוא מקבל, כאשר המטרה שלו היא להבין האם אכן יש עילה לתביעה ולהתחיל לפעול עבור לקוחותיו או שמא אין עילה לתביעה ולכן חבל להתחיל בהליך תביעה שידרוש מהלקוחות השקעה של זמן וכסף ללא תוצאות.
הוכחת קשר סיבתי
בכדי שתביעת רשלנות רפואית תתקבל, יש להוכיח קשר סיבתי ברור בין ההתנהלות הרשלנית של הצוות הרפואי לבין הנזק שנגרם למטופל. לדוגמא: אם המטופל עבר ניתוח ואחרי הניתוח נגרם נזק שהוא לא תוצאה ישירה של המחלה הבסיסית אלא כתוצאה מהתנהלות כושלת של הצוות הרפואי במהלך הניתוח עצמו, יהיה צורך להוכיח שאכן ההתנהלות בניתוח היא זו שגרמה לנזק.
בין המקרים שיכולים להציג קשר סיבתי בין רשלנות רפואית בניתוח לבין הנזק שנוצר אצל המטופל יהיו: מתן תרופה שגויה במהלך הניתוח או לאחר הניתוח, ניתוח של איבר שגוי, עיכוב במתן טיפול חיוני בניתוח ועוד.
עדויות נוספות
בנוסף לתיעוד הרפואי ולחוות דעת מומחה, תובע יכול להגיש עדויות נוספות שתומכות בטענותיו. עדויות אלו יכולות לכלול עדויות של עדים נוספים כמו בני משפחה של המטופל או צוות רפואי נוסף שיכולים לתמוך בעובדות הנוגעות להתנהלות הרפואית ולנזק שנגרם בעקבותיה. עדות חשובה נוספת היא לעיתים העדות של המטופל עצמו על מהלך האירועים והשפעת הנזק על חייו.
הוכחת נזק
בכדי לתבוע פיצויים במסגרת תביעת רשלנות רפואית, יש להציג הוכחות לנזק שנגרם. נזק זה יכול להיות פיזי, נפשי, או כלכלי. לדוגמא: אם הנזק גרם לאובדן כושר עבודה, יש להוכיח את מידת ההשפעה של הנזק על היכולת של התובע לעבוד ולהתפרנס.
תביעת רשלנות רפואית מחייבת הצגת הוכחות חזקות ומבוססות בכדי להוכיח כי ההתנהלות הרפואית בכל מקרה שבגינו רוצים להגיש תביעת רשלנות רפואית, לא עמדה בסטנדרטים הנדרשים, וכי הנזק שנגרם הוא תוצאה ישירה של רשלנות זו. תיעוד רפואי, חוות דעת מומחה והוכחת הקשר הסיבתי הם המפתח להצלחת התביעה. חשוב מאוד לבחור בשירותיו של עורך דין לרשלנות רפואית מנוסה ומקצועי בתחום, שידע כיצד לאסוף הוכחות וראיות רלוונטיות בכדי להבין האם אכן יש עילה לתביעה וינהל את התביעה בצורה מדויקת מבחינת הצגת הוכחות על מנת להשיג ללקוח שלו את מקסימום הפיצויים המגיעים לו.