מסורתי מול חדשני: השוואה מקיפה בין סוגי יישור השיניים
מסורתי מול חדשני: השוואה מקיפה בין סוגי יישור השיניים

מסורתי מול חדשני: השוואה מקיפה בין סוגי יישור השיניים

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

 

האם אי פעם תהיתם מדוע חלק מחבריכם מסתובבים עם גשרי מתכת בוהקים בפה, בעוד שאצל אחרים השיניים כאילו מתיישרות מעצמן? התשובה היא פשוטה: ההתפתחויות הטכנולוגיות מאפשרות כיום שימוש בסוגי מכשור שונים ליישור שיניים, שלא בהכרח מוגבלים לסמכים המתכתיים הקלאסיים. היום, ישנן אפשרויות רבות נוספות, כמו גשרים שקופים וקשתיות שקופות שהופכות את הטיפול לכמעט בלתי נראה.

 

כמו בכל שיטת טיפול, כך גם כשמדובר ביישור שיניים, לכל שיטה יתרונות וחסרונות. המשותף לכל השיטות הללו הוא שכולן פועלות על פי אותו עיקרון להזזת השיניים למקומן הרצוי, על מנת לקבל את התוצאה האסתטית והטובה ביותר. פנינו לד"ר עומר פלייסיג, אורתודונט מומחה ליישור שיניים, שסקר בפנינו את שיטות הטיפול המסורתי מול שיטות הטיפול החדשניות, וסיפק לנו מידע מקיף על סוגי הטיפולים המוצעים כיום ליישור שיניים.   

 

הטיפול החדשני – קשתיות שקופות נשלפות, אינויזליין
הגישה המהפכנית ליישור שיניים מציעה שיטת טיפול שקופה בשיטת אינויזליין (למידע מורחב), וכמעט בלתי נראית. מדובר בסטים של קשתיות שקופות, כל סט שונה במקצת מהסט הקודם לו, במטרה להזיז את  השיניים בהדרגה לכיוון המיקום הרצוי. כל סט קשתיות מורכב על השיניים, ועוטף אותן מצידן החיצוני והפנימי. הקשתיות מיוצרות בתאמה אישית על פי תוכנית טיפול שתוכננה בקפידה על ידי האורתודונט ומעבדת אינויזליין, באמצעות טכנולוגיית הדמיה תלת-ממדית. הקשתיות הן נשלפות, והמטופל, בהנחיית האורתודונט, מחליף סט קשתיות אחד בסט הקשתיות הבא, אחת לשבוע-שבועיים..

אחד היתרונות המשמעותיים של הקשתיות השקופות הוא בהיותן פחות בולטות ואף כמעט בלתי נראות; הטיפול בקשתיות מתאים למי שלא מעוניין למשוך תשומת לב, ולעבור את תהליך היישור מבלי לעורר שיח סביב הנושא; יתרון נוסף, הוא האפשרות להסיר את הקשתיות  לצרכי אכילה וצחצוח שיניים, ובכך להקל על שמירת היגיינת הפה, ולהמשיך וליהנות ממגוון מזונות ללא המגבלות המושתות על המטופלים בגשר סמכים; הקשתיות השקופות מפחיתות את אי הנוחות בפה, בשל החומר הפלסטי החלק והגמיש, שמהן הן עשויות, וכן בשל התאמתן האישית לשיני המטופל. יתרון נוסף, מתייחס לצורך המופחת להגיע לביקורים במרפאת האורתודונט, מכיוון שהמטופל עצמו מחליף את הקשתיות אחת לשבוע-שבועיים, ומגיע לאורתודונט אחת לחודשיים-שלושה.
יחד עם זאת, הטיפול בקשתיות שקופות פחות יעיל במקרים מורכבים הדורשים תנועות שיניים מסובכות, ובנוסף נדרשת משמעת עצמית גבוהה  להרכבת הקשתיות 20 – 22 שעות ביממה (כלומר כל הזמן מלבד אוכל וצחצוח). הסרת הקשתיות שלא לצורכי אכילה וצחצוח שיניים עלולה לעכב את תהליך הטיפול, להאריך אותו ואף לפגוע בתוצאותיו.

השיטה המסורתית – גשרי סמכים מתכתיים (קוביות)
זוהי השיטה הותיקה ביותר באורתודונטיה, אך יחד עם זאת עדיין לא נס ליחה, והוכחה במשך עשרות שנים כשיטה יעילה ליישור שיניים. הסמכים המסורתיים, עשויים מתכת ומודבקים לשיניים, כשחוט מתכת קשתי מחבר ביניהם. בכל ביקור אצל האורתודונט, שמתבצע במרווחי זמן קבועים, הוא מפעיל כוחות מחודשים ובכך מפעיל לחץ מתון על השיניים במטרה להזיזן למיקומן הרצוי. יישור שיניים רגיל אורך בממוצע כשנה וחצי, ומטפל בבעיות אורתודונטיות כגון צפיפות יתר של השיניים, מרווחים גדולים בין השיניים ומנשך לא תקין.
יתרונותיו של גשר הסמכים המסורתי באים לידי ביטוי ביכולתו לתת מענה לבעיות שיניים מורכבות שבהן נדרשות תנועות שיניים מסובכות, כמו מנשכי שיניים חריגים, מרווחים גדולים מאוד בין השיניים או שיניים הממוקמות בעמדות חריגות בפה; בנוסף גשר סמכים הוא עמיד וחזק יחסית ואינו נשבר בקלות.
אל מול היתרונות החשובים של הגשר הכסוף, אחד החסרונות הבולטים הוא המראה של גשר שהוא בולט ומושך תשומת לב; לעיתים הסמכים והחוטים עלולים לגרום לאי נוחות בפה ולגירוי בחלק הפנימי של הלחיים והשפתיים; בנוסף, עצם היותו מקובע על השיניים, מחייב הימנעות ממאכלים קשים ודביקים, וכן מצריך הקפדה יתרה על שמירת היגיינה אוראלית טובה, וצחצוח שיניים יעיל שיסלק כלל שארית מזון, למניעת התפתחות דלקות חניכיים, עששת וריח פה.

שיטה מסורתית משודרגת – גשר סמכים שקוף
גשר הסמכים השקוף, דומה בעיקרו לגשר הסמכים הכסוף והמסורתי, אלא שאת סמכי המתכת הבולטים והחוט המתכתי, מחליפים סמכים וחוטים העשויים מחומרים שקופים או שצבעם כצבע השן, במטרה להפוך את הטיפול לפחות בולט לעין.
שיטה זו משלבת את היתרון של גשר סמכים רגיל, בהיותו יעיל מאוד לבעיות שיניים מורכבות, וגם את היתרון האסתטי בגינו הגשר הוא פחות נראה לעין, בהשוואה לגשר סמכים מתכתי.
החסרונות, אף הם דומים לאלו של גשר הסמכים המתכתי, ובאים לידי ביטוי בחיכוך עם החלק הפנימי של הלחיים והקושי בשמירת הגיינה פה נאותה.

גשר לינגואלי/לשוני – מבוסס על השיטה המסורתית, אך בלתי נראה כלל
גשר לינגואלי הוא גשר המוצמד לשיניים מהצד הפנימי שלהן, כלומר מהצד של הלשון/החך. בדומה לגשר המסורתי, גשר לינגואלי מורכב אף הוא מסמכים, המודבקים לשיניים, ומחוט מתכתי המחבר בין הסמכים ומפעיל לחץ על השיניים.
היתרון העיקרי של הגשר הלינגואלי הוא בהיותו בלתי נראה, כך שאי אפשר כלל לראות שהמטופל עובר תהליך ליישור שיניים. יתרון נוסף, יעילותו בטיפול במגוון רחב של בעיות בשיניים, בדומה לגשר מסורתי.
חסרונותיו של הגשר הלינגואלי הם בעיקר אי נוחות בבליעה ובדיבור, ולעיתים אף פציעה של הלשון, בשל החיכוך עם הסמכים; בנוסף משך הטיפול עלול להיות ארוך יותר משאר סוגי הטיפולים.

 

ניתן להבין אם כן, כי הבחירה בשיטת הטיפול תלויה בשיקולים רבים, ולכן כדאי וחשוב להתייעץ עם אורתודונט, מומחה ליישור שיניים שיידע להתאים את שיטת הטיפול הנכונה ביותר עבור המטופל (ולא להיפך…). כשמדובר בשיטת אינויזליין, חשוב לוודא, שהאורתודונט אכן מוסמך לטפל בשיטה זו ומנוסה בה.

 

גלילה לראש העמוד