כותרות חמות :

"הוא אמר לי את שמו, מנחם, ושאל לשמי. כשאמרתי שקוראים לי ינון מגל, שאלתי אם הוא שמע עליי, והוא הודה שלא. בלומד תורה כזה בדיוק אני רוצה לתמוך"
"הוא אמר לי את שמו, מנחם, ושאל לשמי. כשאמרתי שקוראים לי ינון מגל, שאלתי אם הוא שמע עליי, והוא הודה שלא. בלומד תורה כזה בדיוק אני רוצה לתמוך"

"הוא אמר לי את שמו, מנחם, ושאל לשמי. כשאמרתי שקוראים לי ינון מגל, שאלתי אם הוא שמע עליי, והוא הודה שלא. בלומד תורה כזה בדיוק אני רוצה לתמוך"

מיזם יששכר וזבולון של ינון מגל יצא לדרך, וכבר גייס מאות אלפי שקלים. מגל: "אין מדינת ישראל בלי יהדות". שרון גל: "התורה היא כיפת הברזל האמיתית שלנו"

 

"כשהתחילו לדבר על הפסקת התקציבים לישיבות, אמרתי ב'פטריוטים' שאם זה אכן יקרה, אני אממן מכיסי מלגה לאברך לומד תורה", מזכיר מגיש ערוץ 14 ינון מגל. "בעזרת אנשים טובים הרמנו את המיזם של הסכם יששכר וזבולון, המאפשר לכל מי שרוצה ללמוד תורה ולא יכול, מכל מיני סיבות, לממן החזקת אברך לומד תורה לשנה אחת ולשלם את הקצבה שהמדינה הקציבה, 613 שקלים לחודש, ובכך להרבות תורה בישראל ולסייע לישיבות. זכויות לימוד התורה של האברך יתחלקו שווה בשווה עם מי שמשלם לו את הקצבה החודשית".

המיזם של מגל יצא לדרך לפני כשבוע, ובזמן כתיבת השורות הללו נאספו כבר 1,118 מלגות ללומדי תורה ותרומות חלקיות של כ-700 תורמים נוספים. במיזם מחברים את התורמים לאברכים תלמידי חכמים ומעניקים לכל תורם תעודת שותפות המצהירה: "שכרו של המחזיק הנ"ל יהיה שווה בשווה עם הלומד הנ"ל". "שכרו" מתייחס כמובן לזכויות בלימוד התורה של האברך. האברכים המשתתפים במיזם יהיו תלמידי חכמים מכל סוגי הישיבות: ליטאים, חסידים, ציונות דתית, ספרדים וכו'.

"הכוונה היא להרבות תורה בישראל וגם לתת לתלמידי ישיבה ולאברכים תחושה שיש להם גיבוי מעם ישראל ושיש אנשי רבים שלימוד התורה יקר לליבם", אומר מגל. "אני רואה בפרויקט הזה הזדמנות לחבר את עם ישראל בלימוד תורה משותף וגם לתת ביטוי לחשיבות ולמעלה של לימוד התורה".

ינון מגל: "הפרויקט שאנחנו עושים מיועד לכפר על זה ולהרבות זכויות בעם ישראל, שמממן תלמידי חכמים. זה ערך חשוב מאוד להרבה אנשים, בעיקר למי שנמנים עם הגוש האמוני. לא אלמן ישראל"

מדוע מדובר רק באברכים מעל גיל הפטור מגיוס?

"לא רצינו להיכנס למחלוקת בנושא גיוס החרדים", הוא אומר. "כל תלמידי הישיבות סובלים ממצוקה כלכלית, ולכן בחרנו לתת מלגות לפלח מסוים ומוגדר, ובכך לעזור לראשי הישיבות להפנות כסף לעזרה לחלקים נוספים מתוך ציבור התלמידים. חשבנו גם שהעובדה שמדובר באברכים מעל גיל גיוס תקל על אנשים שמתלבטים בסוגיית הגיוס החרדי לתרום ולהשתתף בפרויקט".

מגל עצמו שותף של אברך צעיר כבן 27, שלהפתעתו הרבה לא שמע עליו מעולם: "הוא אמר לי את שמו, מנחם, ושאל לשמי. כשאמרתי שקוראים לי ינון מגל, שאלתי אם הוא שמע עליי, והוא הודה שלא", הוא צוחק. "בלומד תורה כזה בדיוק אני רוצה לתמוך, כי ברור לי שהוא באמת שקוע בלימוד התורה כל היום".

לכמה מלגות אתם מבקשים להגיע?

"אין לנו יכולת לצפות כמה אנשים יצטרפו", הוא מודה. "אנחנו עושים את שלנו, שהרי לא עליך המלאכה לגמור, אבל לא אתה בן חורין להיבטל ממנה. כל אחד עושה מה שהוא יכול למען לומדי התורה ולמען אחדות ישראל".

אתם בעצם מחליפים את המדינה.

"אני חושב שזה דבר חמור מאוד, וזה נורא כואב", הוא אומר. "הפרויקט שאנחנו עושים מיועד לכפר על זה ולהרבות זכויות בעם ישראל, שמממן תלמידי חכמים. זה ערך חשוב מאוד להרבה אנשים, בעיקר למי שנמנים עם הגוש האמוני. לא אלמן ישראל".

אתה לא חושש שזה יעודד את החרדים להמשיך להשתמט מגיוס?

"אני אומר כל הזמן, מעל כל במה שיש לי, שמי שלא לומד צריך להתגייס ולתרום למען מדינת ישראל, אבל מי שלומד בישיבה, זה בעיניי התפקיד שלו בעם ישראל, וזה בוודאי לא פחות חשוב מלהיות חייל בגלי צה"ל, בעיתון 'במחנה' או בלהקה צבאית.

"אני דווקא מרגיש שאנחנו בתהליך מדהים, כי המון חרדים רוצים להתגייס ולתרום. כל ההתקפות שמפנים כלפי הציבור החרדי רק פוגעות, מקטבות ומזיקות. אני מאמין בתהליך שבא מאהבה ומחיבור, ממיזמים שמאפשרים לאנשים להתחבר זה לזה. צה"ל מכין כעת מסגרות שמאפשרות לחרדים לעשות שירות משמעותי וגם להישאר חרדים. לצערנו יש בינינו אנשים נורא אלימים, שיותר משהם רוצים שחרדים יתגייסו, הם רוצים לגייס את החרדים".

ינון מגל: "אני מהמאמינים בגוש האמוני לא רק כפלטפורמה פוליטית אלא כנכס היסטורי של עם ישראל, החלק בעם שמחזיר את הציונות לנתיב הטבעי של היהדות המתקיים כבר 3,000 שנה"

כלומר?

"יותר משהם רוצים שחרדים ישרתו בצבא הם רוצים לכפות על החרדים בכוח את תפיסת עולמם ולגרום להם להפסיק להיות חרדים. אנחנו רואים שגם כלפי אנשי הציונות הדתית, שהם אנשים אצילים וגיבורים שגם לומדים תורה וגם משרתים בצבא, מפנים אמירות מרושעות כמו 'משיחיים', 'מטורללים', 'משתמטים'. בערוץ 12 טענו לאחרונה כלפי סמוטריץ' שאם החטופים היו בנות אולפנה, היחס שלו אליהם היה אחר, וזה לאחר שראינו את ההקרבה הבלתי נתפסת של בני הציונות הדתית בשדה הקרב ולמען החטופים.

"אותם צרחני 'גיוס לכולם עכשיו' מתייחסים לכל שומרי המצוות האמוניים בזלזול, בהתנשאות, ברשעות ובאלימות. לא חשוב להם שהחרדים יהיו בצבא, חשוב להם שהחרדים ייכנסו לכור ההיתוך הצה"לי ויפסיקו להיות חרדים, כמו שקורה לצערנו לחלק לא קטן של הציונות הדתית. המסגרת הצבאית מקשה הרבה פעמים על שמירת המצוות".

מה אתה אומר למי מהציונות הדתית שמשתתפים בהתקפה על הציבור החרדי?

"אני חושב שהם טועים", הוא אומר. "הציונות הדתית היא גשר, והיא צריכה להחליט לאן היא שייכת יותר. יש מי שרואים את עצמם שייכים יותר לצד האמוני והתורני, ויש מי שרואים את עצמם שייכים יותר לצד החילוני והליברלי. אני מהמאמינים בגוש האמוני לא רק כפלטפורמה פוליטית אלא כנכס היסטורי של עם ישראל, החלק בעם שמחזיר את הציונות לנתיב הטבעי של היהדות המתקיים כבר 3,000 שנה. הציונות החילונית עשתה דבר גדול וחשוב מאוד, אבל אם היא לא תחזור למסלול היהודי, היא לא תתקיים, בדיוק כמו שהקיבוצים חדלו להתקיים בפלטפורמה המקורית שלהם".

מגל מסביר כי בעיניו אין ציונות בלי יהדות: "אין מדינת ישראל בלי יהדות, זה ריק מתוכן. אין ברירה אחרת חוץ מלהתחבר למסלול היהודי, ואני חושב שאלה בציונות הדתית שמבקשים להתחבר יותר לצד החילוני טועים, כי הם מתחברים לצד שעתידו מאחוריו. העתיד נמצא ביהדות. אין דבר אחר ואי אפשר לנצח משהו בן 3,000 שנה".

כאדם שגדל בבית ציוני לא-דתי הוא אומר כי אף על פי שהוא ציוני מאוד, "בן למשפחת חלוצים שעלו לפני מאה שנה, הקימו יישובים וחרשו את אדמות עמק יזרעאל", היהדות בעיניו היא מעל המדינה: "יש קודם יהדות, ורק אחרי זה ציונות. אפילו בן-גוריון אמר כי מדינת ישראל היא הפלטפורמה לביטוי של תכונות הכמיהה המשיחית של עם ישראל".

שרון גל: "כמובן, בזכות התעוזה של הלוחמים וההישגים המדהימים אנחנו בדרך לניצחון ברצועת עזה, אבל ההגנה הרוחנית שלנו היא לימוד התורה והקב"ה"

מהן תחושותיך כלפי מפגיני קפלן?

"בעיניי יש שתי אפשרויות להתמודדות: הראשונה היא להתעלם ולסלוח, כמו שעושה למשל איריס חיים, שאני קורא לה 'איריס גדולה מהחיים'", הוא צוחק. "השנייה היא להצביע על הרוע, לקרוא לו בשם ולהגדירו כפי שהוא, רוע ורשעות, ולהילחם בו. זה מה שאנחנו מנסים לעשות בתוכנית 'הפטריוטים'".

אתה מודאג מההשפעה הציבורית שלהם?

"אני רואה שהם לא מתרוממים", הוא אומר. "הם חלשים מאוד ולא מצליחים לשכנע את הציבור. עם ישראל מתגלה כעם חכם מאוד שמבין את השעה שבה אנחנו נמצאים ואת העובדה שאנחנו במלחמת קיום ולא נותן לטירוף הזה להתקיים. בעיניי מדובר בערב רב, שורפי אסמים. לאורך כל ההיסטוריה של עם ישראל ראינו את הדברים האלה. זה חומר של חורבן, ואני שמח שזה לא מצליח להם".

 

"כיפת הברזל האמיתית שלנו" 

למיזם השותפות של יששכר וזבולון מצטרפים גם ידוענים ואנשי תקשורת. אחד מהם הוא איש התקשורת שרון גל. "למיזם הזה יש בעיניי חשיבות עליונה, בטח בתקופה הזאת. התורה היא כיפת הברזל האמיתית שלנו" אומר גל. "כמובן, בזכות התעוזה של הלוחמים וההישגים המדהימים אנחנו בדרך לניצחון ברצועת עזה, אבל ההגנה הרוחנית שלנו היא לימוד התורה והקב"ה. מה שינון מגל עשה במיזם הזה הוא בעיניי 'יש קונה את עולמו'. זה זיכוי הרבים אדיר, במיוחד אחרי מה שעברנו בשמיני עצרת. יכולת החיבור של עם ישראל לתורה על ידי לחיצה על שני כפתורים היא דבר ענקי, ואני חושב שבזכות זה אנחנו נראה הרבה מאוד ישועות".

גל אומר כי אולי הפסקת התקציב לישיבות, הזמני בעיניו, הוא ניסיון של הקב"ה כדי לראות איך עם ישראל מתגייס למען לימוד התורה: "בעזרת ה' נעמוד בניסיון הזה", הוא מקווה. "אני רואה את הקצב של האנשים שמצטרפים למיזם, וזה מחמם את הלב". יששכר שלו הוא אברך ששמו שמואל דוד: "פגשתי אותו לזמן קצר וקבענו שנתראה בע"ה בהתוועדות הקרובה שנערכת אצלי בבית".

גל לומד מדי שבוע בחברותא עם הרב אור זיו. "הרב אור זיו הוא גם החברותא של ינון מגל, ובכל הזדמנות אנחנו מזמינים אורחים להתוועדות השבועית שלנו. זו הזדמנות טובה להכיר את יששכר שלי יותר טוב וגם ללמוד ביחד. כשנפגשנו אמרתי לו שבעיניי הלימוד שלו מציל חיים כפשוטו. זה פרויקט שהוא אחד המרגשים שנתקלתי בהם מאז ומעולם. זכינו לעם שמתחבר לתורה גם בזמנים לא-פשוטים ובעיצומו של עידן פוסט-מודרני, דיגיטלי ומהיר. המיזם הזה מאפשר לאנשים רבים להיות שותפים ללימוד ולהאדרת התורה, והוא בעיניי בעל ערך אדיר".

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן