כותרות חמות :

לְמה הם מחכים?
לְמה הם מחכים?

לְמה הם מחכים?

מדוע מתמהמהת הממשלה בחקיקת חוק הכשרות החדש? רפורמת כהנא בהשהיה, וחוק חדש טרם עבר: על המצב הבעייתי בעולם הכשרות, שבו איש הישר בעיניו יעשה

 

מעקב עולם קטן

הקואליציה מתמהמהת פעם אחר פעם בהבאת חוק כשרות חדש לאישור הכנסת. המשמעות: אם תיפול הממשלה מסיבה כזו או אחרת, יחול למעשה חוק הכשרות הנוכחי, ורפורמת הכשרות של כהנא תחול במלואה, ככתבה וכלשונה

מדוע ממשלת ימין-חרדים מתמהמהת פעם אחר פעם בקידום חוק כשרות חדש? זו הייתה אחת מהבטחות הבחירות, אבל בפועל חצי שנה נוספת עברה, וטרם הוגשה הצעת חוק הכשרות שתחליף את רפורמת שר הדתות הקודם מתן כהנא. צו שר הדתות מיכאל מלכיאלי, שניתן זו הפעם הרביעית, מאריך את המצב הקיים בהיעדר חוק חדש. בשטח – הבלגן חוגג.

נזכיר: רפורמת הכשרות של השר דאז מתן כהנא, שעוררה סערה והתנגדות רבה, חולקה לשני חלקים מרכזיים. בשלב הראשון נקבע שכל רב עיר או מועצה אזורית שמחזיקים מערך כשרות עם מפקחים יוכלו לתת כשרות גם בעסקים הפועלים בעיר אחרת, ללא שום התניה גאוגרפית. רב העיר אילת, לשם הדוגמה בלבד, יוכל לתת כשרות לעסקים הפועלים ברמת הגולן. החלק הזה של הרפורמה התחיל עוד בתקופתו של כהנא, והוא תקף עד היום הלכה למעשה.

החלק השני עסק בהקמת תאגידי כשרות פרטיים שיחליפו למעשה את הרבנויות המקומיות ואת הרבנות הראשית ויעניקו כשרות פרטית בכל רחבי הארץ, בלא כפיפות לרבנות הראשית. תאריך תחולת החלק השני של הרפורמה חל לאחר נפילת ממשלת בנט, ומאז שר הדתות הנוכחי מאריך את דחיית תחולת החוק בצו זמני לחצי שנה בכל פעם.

ברבנות הראשית, בש"ס וכן כמה מגדולי הרבנים בציונות הדתית התנגדו לעיקרי רפורמת כהנא והציעו מתווים אחרים להבראת מערך הכשרות, שעיקרם ביטול יחסי משגיח-מושגח וקביעת נוהלי עבודה ונוהלי כשרות סדירים בכל הארץ. ב'עולם קטן' עסקנו בהרחבה ברפורמת הכשרות ובהשלכותיה, עמדנו על הבעיות שבה ונקבנו בבעיות המרכזיות הטעונות טיפול במערך הכשרות. סברנו אז שרפורמת הכשרות לא רק שלא תפתור את אותן בעיות, אלא אדרבה, רק תעצים אותן. למרות זאת ללא סיבה הגיונית נראית לעין הקואליציה מתמהמהת פעם אחר פעם בהבאת חוק כשרות חדש לאישור הכנסת. המשמעות: אם תיפול הממשלה מסיבה כזו או אחרת, יחול למעשה חוק הכשרות הנוכחי, ורפורמת הכשרות של כהנא תחול במלואה, ככתבה וכלשונה.

המצב החדש מאפשר 'תחרות' רעה במיוחד: עסקים ברחבי הארץ מגלים אילו רבנויות מקילות במיוחד בענייני כשרות או מחפפות בהשגחה על העסקים, ועוברים אליהן

מצרופה לאבו גוש

בינתיים, כאמור לעיל, הבלגן בשטח חוגג: הרפורמה נעצרה, ולכן לא נקבעו נהלים אחידים, אין מערך פיקוח יעיל ואין אמצעי אכיפה אפקטיביים, אבל בשל תחילת תחולת הרפורמה, כאמור, רבנויות מקומיות מורשות להעניק כשרות מחוץ למקומותיהן ואף במקומות רחוקים, בלי יכולת לוודא שאותן כשרויות מקומיות מסוגלות באמת לעמוד באתגר ההשגחה במקומות רחוקים מהן כל כך. אומנם מועצת הרבנות הראשית דרשה מכלל רבני העיר והרבנים נותני הכשרויות שלא לשתף פעולה ולא לתת כשרות מחוץ לרשות המוניציפלית שעליה הם מופקדים, אך יש כמה רבנים שבכל זאת החליטו להפר את ההוראה.

כפי שחזינו כאן בעת העיסוק בפרטי הרפורמה, המצב החדש מאפשר 'תחרות' רעה במיוחד: עסקים ברחבי הארץ מגלים אילו רבנויות מקילות במיוחד בענייני כשרות או מחפפות בהשגחה על העסקים, ועוברים אליהן. במקרים קיצוניים שנחשפנו אליהם, עסקים שהתגלו בהם בעיות כשרות חמורות במיוחד עד כדי גילוי בשר טרף זומנו לשימוע ברבנות המקומית, ועברו, פשוט וקל, לרבנות מקומית אחרת מאותן הרבנויות המפירות את הוראת מועצת הרבנות הראשית, וקיבלו ממנה תעודת הכשר חדשה.

לדוגמה, הרב יצחק אמיתי, רב מושב צרופה שבחוף הכרמל, היה מהראשונים שהחל להעניק כשרויות לעסקים בכל רחבי הארץ. מאחר שמדובר ברב מושב קטן, פעילותו בערים אחרות נעשית לכאורה שלא על פי חוק. בין השאר החל הרב אמיתי להעניק תעודות כשרות לבתי עסק בחיפה, ובהם 'מסעדת המנגל' בעיר. בביקורת שערכה במקום יחידת ההונאה של הרבנות נכתב כך: "נמצאו ליקויים חמורים אשר מהווים מכשלה חמורה לציבור".

במקרה אחר העניק הרב אמיתי כשרות לאירוע שנערך בכפר אבו גוש, הסמוך לירושלים. בביקורת שנערכה במקום התגלו ממצאים חמורים ביותר, ובמקום לא נכח משגיח כלל. בפרסום של יחידת ההונאה שפורסם רק בחודש שבט האחרון הוזכרה מסעדה בחיפה שקיבלה הכשר מאת רב צרופה, ובה נמצאו "מוצרי בשר טרף, פירות ים מיובאים, וכן מוצרי בשר ללא תווית יצרן". יצוין כי יועמ"ש הרבנות וגורמים נוספים פנו אל הרב אמיתי כמה פעמים וקבעו כי מתן הכשרויות על ידו אינו חוקי.

דוגמה נוספת היא רבנות אבן יהודה, שהחלה לתת כשרויות, גם היא לכאורה שלא על פי חוק, בתל אביב ובמקומות אחרים. בין השאר, הזהיר גורם בכיר ברבנות, העניק רב אבן יהודה תעודה למפעל בשר השוכן בעיר ערבית במשולש אגב הפרה של נוהלי כשרות חשובים בתחום הבשר.

במקרה אחר, שאירע בחודש שבט השנה, כתב רב המועצה האזורית מטה אשר הרב שלמה בן אליהו למועצת הרבנות הראשית על מפעל ברוקולי וכרובית שעבר לרבנות שכנה, רבנות נהרייה: "לפני מספר ימים הודיע לי המפעל שהוא עבר לרבנות נהרייה", כתב הרב בן אליהו, "תוך ציון העובדה שברבנות נהרייה תסתכם עבדות המשגיח בשתי שעות בלבד, בלא בדיקות מעבדה וליווי בשטח על פי הנוהל של הרבנות". לדבריו, "בחודש האחרון עברו ארבעה מקומות לרבנות נהרייה, ובהם אולמות וקונדיטוריה, מאחר שרבנות נהרייה הציעה להם תעודת כשרות בחצי המחיר".

במקרה אחר, שכבר עסקנו בו כאן, העניק רב כוכב יאיר הרב שמואל שפירא כשרויות לעסקים בירושלים וסביבתה, גם הוא לכאורה שלא על פי חוק. בביקורת במסעדה בקריית ענבים בהשגחתו נמצאו ליקויים ניכרים, ובדו"ח נכתב: "לאור הממצאים אשר אינם עולים בקנה אחד עם נוהלי הכשרות הבסיסיים המקובלים במסעדות מושגחות… יש להפנות את בעל המסעדה לרבנות המקומית אשר פועלת בסביבה, ויש לה יכולת לפקח באופן הדוק על הנעשה בעסק". במקרה זה חזרה לבסוף המסעדה לרבנות המקומית.

במקרה אחר שאירע לאחרונה החליטה רבנות לוד להזמין את בעלי מפעל 'מבושלת' בעיר לשימוע בעקבות ליקויי כשרות שהתגלו במקום. מן הון להון עבר המפעל לכשרות חדשה, תחת הרב דוד סתיו, רב העיר שהם. לטענתו של הרב סתיו, המפעל עבר אליו עוד לפני ההחלטה על השימוע המדובר.

גורם בכיר ברבנות כתב בתגובה על פניות בנושא: "למיטב ידיעתנו קיימות מספר רבנויות המעניקות הכשר מחוץ לתחומן נוסף על רבנות אבן יהודה, כגון רבנות רעננה בטייבה, רבנות חוף השרון במגזר הערבי, רבנות מטה אשר בסכנין, רבנות בני שמעון ברהט, רבנות נהרייה באזור הצפון, רבנות עתלית בדליית אל כרמל… אין ספק שהדבר מצריך טיפול שורשי ורוחבי".

מה שיגרום לטיפול שורשי ורוחבי הוא חוק חדש שיסדיר את המצב ויקדם את מערך הכשרות, המשווע להבראה. לאחר חוק הרבנים שנתקע והבחירות לרבנות הראשית שמתקדמות בעצלתיים, גם תורו של חוק כשרות חדש טרם נראה באופק. כשייזכרו בכך, כמה מצער, כבר עלול להיות מאוחר מדי.

 

 

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן