כותרות חמות :

"איך יכול להיות שכל מערך ההגנה של מדינת ישראל קרס ונשארנו לבד?"
"איך יכול להיות שכל מערך ההגנה של מדינת ישראל קרס ונשארנו לבד?"

"איך יכול להיות שכל מערך ההגנה של מדינת ישראל קרס ונשארנו לבד?"

אלון דוידי, ראש עיריית שדרות, עדיין אינו מצליח להבין איפה היו מערכות הביטחון של מדינת ישראל בטבח שמחת תורה. הוא משתף אותנו בחששות ובתחושות הקשות שמלוות אותו ביתר שאת מאז אותה שבת, מסרב לחשוב על היום שאחרי המלחמה וקורא בקול לממשלה לרסק את חמאס ולא לצפות שתושבים ישמשו מגן אנושי

 

אלון דוידי, ראש עיריית שדרות, עורר סערה לאחרונה כאשר העיד בריאיון טלוויזיוני כי ראה את המסרונים שקיבלו אנשי השב"כ ב-7 באוקטובר, ובהן ההוראה שלא לצאת מהבית. כשאני שואלת אותו על כך בתחילת הריאיון הוא מסרב לדון בכך: "אני מבקש שלא להתעסק בזה", הוא אומר. "זה לא עניין שלי בכלל, נקלעתי לדבר על כך בריאיון, אבל אני רוצה לכבד את זכר הנופלים, ולכן לא אעסוק בנושא".

אולי ניקח את זה למקום אחר. עברו שמונה חודשים מאז הטבח. האם אתה מצליח להבין היכן הייתה מערכת הביטחון של מדינת ישראל ב-7 באוקטובר?

"בכל פעם שאני נוסע לכיוון אשקלון על כביש 34 אני שואל את עצמי את אותה שאלה", הוא אומר. "איך יכול להיות שכל מערך ההגנה של מדינת ישראל קרס ונשארנו לבד ב-7 באוקטובר?" השאלות האלה מהדהדות כל הזמן אצל דוידי, אבל חשוב לו להזכיר גם את כל מה שהתרחש בעוטף עזה יותר מ-23 שנה: "מדינת ישראל, ממשלות ישראל לדורותיהן, שרי ביטחון וראשי הממשלה, אפשרו לחמאס לגדול ולהתפתח וסירבו לכל בקשותיי ותחנוניי לצאת למבצע רחב בעזה ולמוטט את חמאס.

"תקופה ארוכה מאוד הושארנו לגורלנו. הפכנו לחזית ולרצועת הביטחון של מדינת ישראל, ולצערי ב-7 באוקטובר ההפקרה הפכה לאסון הביטחוני הגדול ביותר שהיה למדינת ישראל בעשרות השנים האחרונות".

רוב גדול של תושבי שדרות חזרו להתגורר בעיר לאחר שפונו מהעיר. "היינו בגלות חודשים רבים מחוץ לעיר, וגם עכשיו, כשאנחנו נמצאים בתוך העיר, אנחנו סובלים מחיים באזור מלחמה ומרקטות", אומר דוידי. "כעת חשוב מאוד שממשלת ישראל, מערכת הביטחון וכל מי שהוביל אותנו לקונספציה הזו יתעוררו ויבינו שדי, אסור לסמוך על אחרים, אסור לשמוע לבקשות של מדינות אחרות, כולל הידידה הגדולה ביותר שלנו. חייבים להביס את חמאס, לפרק אותו אזרחית וצבאית". האפשרות של חזרת אזרחים עזתים לצפון הרצועה מוציאה את דוידי מדעתו. "מי שיעשה את זה הוא פשוט מטורף. אם יחזירו מיליון עזתים לצפון הרצועה, הלך עלינו", אמר השבוע בריאיון לערוץ 14.

"אסור לתת שום אפשרות לחזרת מיליון עזתים לצפון הרצועה. הם יגבילו את היכולת של צה"ל להמשיך במשימה הזאת. צריך לדבוק במטרות שראש הממשלה הגדיר אותן ניצחון במלחמה: להביס את חמאס, להחזיר את החטופים ולשנות את המצב הביטחוני. אותו הדבר נכון גם לגבול הצפון וליהודה ושומרון. אזרחים לא יכולים להיות רצועת ביטחון!"

עד כדי כך?

"אסור לתת שום אפשרות לחזרת מיליון עזתים לצפון הרצועה. הם יגבילו את היכולת של צה"ל להמשיך במשימה הזאת. צריך לדבוק במטרות שראש הממשלה הגדיר אותן ניצחון במלחמה: להביס את חמאס, להחזיר את החטופים ולשנות את המצב הביטחוני. אותו הדבר נכון גם לגבול הצפון וליהודה ושומרון. אזרחים לא יכולים להיות רצועת ביטחון!

"מי שיחליט להפסיק את המלחמה ולהחזיר מיליון עזתים לצפון הרצועה יעשה מעשה של טירוף. היום צה"ל נלחם בבית לאהיא, בבית חאנון, בג'באליה ועוד, בלי הימצאות של אוכלוסייה אזרחית, ואנחנו רואים כמה משאבים, כוחות וחיים של החיילים שלנו, שהם גיבורים גדולים שמגינים עלינו ומנקים את כל צבא חמאס, שנבנה במשך שנים, מושקעים בכך.

"הצבא צריך את הזמן הזה. חייבים לעשות הכול בהרבה יותר כוח. רק אחרי שנסיים להקריס את חמאס וננצח אותו מבחינה צבאית ואזרחית, נוכל לדבר על האפשרויות לניהול החיים האזרחיים ברצועה".

"יש חשש שחלק קטן מהתושבים לא יחזרו, אבל הם מעטים מאוד. בסוף הכול יהיה תלוי בתוצאות המלחמה: אם ננצח את חמאס, אם יהיה פה שקט לשנים רבות והמצב הביטחוני ישתנה באמת, העיר שלנו, שבזמנים קשים מבחינה ביטחונית הצליחה להכפיל את גודלה, תגדל פי כמה וכמה. אנשים אוהבים את העיר שדרות ומגיעים מכל הארץ כדי לגור כאן כי אוהבים את הקהילתיות שיש פה, את החינוך ואת האווירה"

בהסתכלות אחורה אתה מרגיש שהיית צריך להיות תקיף יותר בדרישתך לצאת למלחמה בחמאס?

"איך את מחזירה את זה אליי?!" עונה דוידי בכעס, "הסמכות של ההחלטה לצאת למלחמה או למבצע כזה או אחר נתונה בידי ממשלת ישראל, בידי ראש הממשלה ושר הביטחון. אני עשיתי כל מה שיכולתי לעשות כדי לתת לזה את הביטוי הכי חזק. אנחנו נמצאים בשדרות כי אנחנו אוהבים את העיר שלנו ואת מדינת ישראל, כי אנחנו יודעים שזה צו החיים שלנו.

"החולשה של הממשלה והטעויות הכבדות מאוד שטעה ראש הממשלה לא יכול להיות אחריות של אנשי שדרות. הממשלה היא שאפשרה לכסף קטרי להמשיך לזרום לעזה ולחזק את חמאס! אם הם לא קיבלו אחריות לעבר, לפחות שיקבלו אחריות להווה ולעתיד, כי כרגע אנחנו בעיצומה של מלחמה, ויש מי שרוצים להפסיק אותה. חייבים להמשיך במלחמה הזו עד שנשיג את שלושת היעדים שהזכרנו".

אתה סבור שהלחימה אינה עצימה דייה?

"אני מעריך כל לוחם וכל לוחמת בזרועות הביטחון", הוא מצהיר. "זה לא תפקידי, ואני לא רוצה לרפות את הידיים של אף אחד, חלילה. אני מתפלל בכל יום שהמלחמה הזאת תשיג את מטרותיה".

"רבים מביעים הערכה גדולה ומוצדקת כלפי תושבי שדרות שחזרו לעיר למרות הכול. החיים פה מאוד מורכבים, אנחנו עדיין באזור לחימה, רקטות נורות עלינו, ולצערי הרמטכ"ל, ראש הממשלה ושר הביטחון לא קבעו תג מחיר כבד לכל רקטה שנורתה פה, אלא רואים בזה מכלול של המלחמה. הם מאיימים הרבה על חמאס ומצהירים הצהרות תקיפות, אבל הערכה לתושבי שדרות, שהחוסן שלהם הוא נכס לאומי, הם לא מצאו הזדמנות להביע"

רוצים שינוי

החוסן של תושבי שדרות ראוי להערכה זה שנים. תושבי העיר הם כמעט היחידים שחזרו לשגרת חיים בעוטף. "כ-85 אחוזים מהתושבים שלנו חזרו לעיר", אומר דוידי. "עוד כמה אלפים נשארו בבתי מלון או בדירות שכורות במקומות אחרים בארץ. מוסדות החינוך פועלים כסדרם, ואנחנו עושים מאמצי-על להחזיר לתושבים שגרה של חיים עד כמה שאפשר".

לא מעט מתושבי הצפון אומרים כי לאחר שטעמו את טעם החיים הרגועים במרכז הארץ הם אינם מתכוונים לחזור לבתיהם. האם גם אצלכם יש חששות כאלה?

"יש חשש שחלק קטן מהתושבים לא יחזרו", הוא מודה, "אבל הם מעטים מאוד. בסוף הכול יהיה תלוי בתוצאות המלחמה: אם ננצח את חמאס, אם יהיה פה שקט לשנים רבות והמצב הביטחוני ישתנה באמת, העיר שלנו, שבזמנים קשים מבחינה ביטחונית הצליחה להכפיל את גודלה, תגדל פי כמה וכמה. אנשים אוהבים את העיר שדרות ומגיעים מכל הארץ כדי לגור כאן כי אוהבים את הקהילתיות שיש פה, את החינוך ואת האווירה".

הוא מצר על שראשי המדינה אינם רואים לנכון להעלות על נס את הגבורה של תושבי שדרות: "רבים מביעים הערכה גדולה ומוצדקת כלפי תושבי שדרות שחזרו לעיר למרות הכול. החיים פה מאוד מורכבים, אנחנו עדיין באזור לחימה, רקטות נורות עלינו, ולצערי הרמטכ"ל, ראש הממשלה ושר הביטחון לא קבעו תג מחיר כבד לכל רקטה שנורתה פה, אלא רואים בזה מכלול של המלחמה. הם מאיימים הרבה על חמאס ומצהירים הצהרות תקיפות, אבל הערכה לתושבי שדרות, שהחוסן שלהם הוא נכס לאומי, הם לא מצאו הזדמנות להביע".

"אני כופר בצורך לדון בשאלה מה יהיה אחרי המלחמה. העיסוק בעתיד תמיד גרם לנו לדלג על ההווה, ובגלל הבריחה שלנו לפתרונות של 'היום שאחרי' לא התעסקנו בגיבוש פתרונות אמיתיים לעכשיו. אנחנו גם כל הזמן בורחים לפתרון המדיני. נכון שגם הנושא המדיני קשור לביטחון, ואי אפשר להתעסק רק בנושאים הביטחוניים, אבל אין מה להתקדם הלאה עד שלא משיגים ניצחון ומביסים את חמאס. מי שמדלג לפתרונות מדיניים בלי לפתור באמת את שורש הרע ימצא את עצמו חוזר לאירועים כמו 7 באוקטובר ולארגוני טרור מיוצבים וחזקים יותר"

מה אתה שומע מהתושבים שלך על הציפיות שלהם מהממשלה ומהמדינה?

"בשבועות האחרונים סבלנו מאוד מעשרות רקטות שנורו לעברנו", הוא נאנח. "הרבה מאוד אנשים עדיין נמצאים ב-7 באוקטובר, כולם שואלים איך זה קרה. אני שומע מהתושבים משפט מרכזי שחוזר על עצמו כל הזמן: חייבים להמשיך עד הסוף. אחרי כל התקופה הזאת ואחרי כל מה שאיבדנו, כל החיילים שנפלו, כל הנרצחים וכל החטופים שנמצאים שם, חייבים לצאת מהמערכה הזאת עם שינוי ביטחוני אמיתי".

לדברי דוידי, תושבי שדרות מבקשים לראות שהמציאות הביטחונית שלהם משתנה: "הם רוצים שלא תהיה חזרה ל-6 באוקטובר. אני, בבית שלי, גידלתי דור שלם שחי עם הרקטות ולא מכיר מציאות אחרת. אנשים רוצים חיים נורמליים, לא רוצים לשמוע שסוגרים את הרכבת ושאנחנו כל היום מתעסקים במגננה. רוצים לראות מה המדינה עושה בתוך שטח האויב על מנת שלא יהיה עלינו איום של טילים, טרור או פלישות".

"אנחנו נצטרך טווח זמן של דור שלם כדי לטהר את הרצועה משלטון חמאס. הרי מי החמאסניקים שעשו את המעשים הנפשעים האלה? אלו ילדים שגדלו 25 שנה תחת שלטון חמאס, שלטון של טירוף, קיצוניות, שנאת יהודים ואג'נדה שלפיה אם רק נשחט את היהודים, העולם יהיה יותר טוב. חייבים לבער את זה מהשורש, וזה יימשך הרבה שנים. מי שרוצה להבטיח גבולות של קיימא שבאמת מגינים על אזרחי מדינת ישראל צריך לקחת את המלחמה פנימה, לעומק הרצועה, ולא להשאיר את הרוע על הגבולות שלנו"

 

לא רק שיקום אלא פיתוח

לפני כמה חודשים אמר דוידי כי תקציבים שהובטחו ממנהלת תקומה לצורך פיתוח העיר לא הועברו אל עיריית שדרות. "מועברים אלינו תקציבי שיקום, אבל לא תקציבי פיתוח", הוא מסביר. "אחרי שחבל הארץ הזה עבר אירוע קשה כל כך ב-7 באוקטובר, ואחריו עברנו חודשים רבים של הגליה, אסור לנו להתעסק רק בשיקום. אנחנו כבר היום צריכים להתעסק בפיתוח, כי זו התשובה האמיתית לטרור. איפה שרוצים למחוק אותנו אנחנו נהיה, איפה שרוצים לכבות אותנו אנחנו נדליק אור ביתר שאת. חבל הארץ הזו לא צריך לחזור להיות כמו שהוא היה, הוא צריך לגדול ולהתפתח פי כמה וכמה משהיה, אבל בינתיים מעבירים אלינו רק תקציבי שיקום, והפיתוח מתעכב. זה חבל מאוד".

האם אתה מרגיש שתושבי שדרות מקבלים יחס הוגן מהמדינה כמו שמקבלים שאר יישובי העוטף והנפגעים הישירים של 7 באוקטובר?

"ברמת הפרט אני מרגיש שבתקופה שגלינו מהעיר שלנו זכינו לאהבה ולחום בלתי נגמרים ולרצון לסייע מכלל המגזרים במדינת ישראל. אף אחד לא עשה שום חשבון. אדרבה, אני חייב לפרגן לראשי הערים ולארגונים, לבתי ספר שפתחו את שעריהם, לעובדים סוציאליים, לארגונים פילנתרופיים וגם לממשלה. יכול להיות שיש פערים אידאולוגיים בינינו ובין אנשים שגרים במקומות אחרים בארץ, אבל זכינו להמון אהבה וחום.

"מה שכן, אני מרגיש שאני צריך להילחם כל הזמן על הזכויות של תושבי שדרות, כבר מהרגע הראשון. זו כמובן חובתי לעשות את זה. התושבים האלה הם החזית של מדינת ישראל! ילדים וילדות בשדרות חיים פה בלי נשק, בלי אפוד ובלי קסדות, אבל הם נמצאים בחזית שנלחמת בטרור כבר יותר מעשרים שנה. מגיע להם לקבל הכול".

מה דעתך על העיסוק בסוגיית היום שאחרי המלחמה?

"אני כופר בצורך לדון בשאלה מה יהיה אחרי המלחמה. העיסוק בעתיד תמיד גרם לנו לדלג על ההווה, ובגלל הבריחה שלנו לפתרונות של 'היום שאחרי' לא התעסקנו בגיבוש פתרונות אמיתיים לעכשיו. אנחנו גם כל הזמן בורחים לפתרון המדיני. נכון שגם הנושא המדיני קשור לביטחון, ואי אפשר להתעסק רק בנושאים הביטחוניים, אבל אין מה להתקדם הלאה עד שלא משיגים ניצחון ומביסים את חמאס. מי שמדלג לפתרונות מדיניים בלי לפתור באמת את שורש הרע ימצא את עצמו חוזר לאירועים כמו 7 באוקטובר ולארגוני טרור מיוצבים וחזקים יותר".

"מאחר שמי שאוחז בהגה ההנהגה, גם בצבא וגם בממשלה, הם אותם אנשים שהיו על ההגה גם לפני 7 באוקטובר, אנחנו צריכים לשים לב היטב למהלכים שלהם"

"אני אומר לראש הממשלה, לשר הביטחון ולממשלת ישראל: לזה נבחרתם! אתם חייבים להמשיך את המלחמה הזאת עד חזרת החטופים בריאים ושלמים לביתם, עד שננצח את חמאס ואת הג'יהאד ועד שנשנה את המציאות הביטחונית, לא פחות מזה"

מה משמעות המושג הבסת חמאס בעיניך?

"חיסול והשמדה של הבסיסים ושל החיילים של הארגון, ריסוק היכולת הצבאית וריסוק השלטון האזרחי של חמאס. מבחינתי כל מה ומי שסובב את הארגון הזה צריך להיות מושמד, וכל מי שפוסל את ההישארות של צה"ל ברצועה לטווח זמן מסוים או פוסל שליטה ביטחונית ברצועת עזה מדבר שטויות.

"אנחנו נצטרך טווח זמן של דור שלם כדי לטהר את הרצועה משלטון חמאס. הרי מי החמאסניקים שעשו את המעשים הנפשעים האלה? אלו ילדים שגדלו 25 שנה תחת שלטון חמאס, שלטון של טירוף, קיצוניות, שנאת יהודים ואג'נדה שלפיה אם רק נשחט את היהודים, העולם יהיה יותר טוב. חייבים לבער את זה מהשורש, וזה יימשך הרבה שנים. מי שרוצה להבטיח גבולות של קיימא שבאמת מגינים על אזרחי מדינת ישראל צריך לקחת את המלחמה פנימה, לעומק הרצועה, ולא להשאיר את הרוע על הגבולות שלנו".

איך תושבי העיר מתמודדים עם הטראומה שחוו?

"קמים בכל בוקר ומחפשים כוחות". דוידי מספר כי אחד השבועות הכי קשים שעבר בחייו היה בשבועיים שלפני יום הזיכרון. "יש לי מנהג קבוע בימים הללו: אני הולך לכל המשפחות השכולות בעיר. ב-7 באוקטובר היו לנו בשדרות 31 נרצחים, והיה מחזה קשה מאוד להגיע לעוד שלושים בתים, בעיקר של אלמנות צעירות, אימהות לתינוקות ולילדים קטנים", הוא נאנח. "מצד אחד ראיתי המון עצב וכאב, אבל מצד שני ראיתי המון גבורה ותעצומות נפש, גם של מי שנפלו ונרצחו וגם של המשפחות עצמן. אין לי מילים לתאר את זה".

מה אתה לוקח מהרגעים הללו?

"אמרתי לעצמי שאנחנו צריכים להיות ראויים, אני כאדם ואנחנו כמשפחה, כקהילה, כעיר, כמדינה, כעם, צריכים להיות ראויים לכל הקורבנות הגדולים של אנשים שאיבדו את היקרים שלהם".

לדברי דוידי, מצב התושבים בעיר עצמה אינו פשוט: "כל שינוי מזעזע, מאוד קשה להורים ומאוד קשה לילדים. אנחנו משתדלים לסייע כמה שיותר בנושא של החוסן והטיפול בטראומה, מנסים לגייס כמה שיותר מטפלים, לחזק את בתי הספר ואת צוותי ההוראה, לנסות לעשות כמה שיותר פעילויות משמחות בתוך העיר, הופעות, סדנאות וטיולים. אנחנו מתכננים עכשיו קיץ מלא בפעילות. אומנם יש מגבלות ביטחון לא פשוטות, אבל הקיץ יהיה גדוש בדברים שיוכלו להרים את הרוח".

אתה אופטימי?

"בסוף אנחנו חייבים לנצח. אין דבר כזה שלא, עם ישראל תמיד מנצח", הוא אומר ומוסיף: "מאחר שמי שאוחז בהגה ההנהגה, גם בצבא וגם בממשלה, הם אותם אנשים שהיו על ההגה גם לפני 7 באוקטובר, אנחנו צריכים לשים לב היטב למהלכים שלהם. אני מנסה בכל ריאיון ובכל פגישה להסביר להם שחייבים להתעורר מהקונספציה ששלטה במדינת ישראל עד 7 באוקטובר. חייבים להתעורר, להיות מאוחדים ולהגן על האזרחים שלנו כמדינה ריבונית וחזקה.

"בתוך כל המבול והכאוס הזה אני גאה להיות ראש עיריית שדרות. יש פה תושבים מדהימים, אנשים כואבים שמרימים את הראש, חיים פה עם כל הכאב ועם כל הקושי. התושבים כאן באים בדרישה ובציפייה ברורה מראש הממשלה, משר הביטחון ומממשלת ישראל לממש את המנדט וההבטחה שלהם לציבור.

"אני אומר לראש הממשלה, לשר הביטחון ולממשלת ישראל: לזה נבחרתם! אתם חייבים להמשיך את המלחמה הזאת עד חזרת החטופים בריאים ושלמים לביתם, עד שננצח את חמאס ואת הג'יהאד ועד שנשנה את המציאות הביטחונית, לא פחות מזה".

 

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן