חג החנוכה וענייני בריאות לא ממש הולכים ביחד, אבל השף תום פרנץ בכל זאת נענה לאתגר: מאכלי חנוכה מעולים שדווקא עושים טוב לגוף. הקונספט בגדול: לעבור לתנור
חג החנוכה הוא חג של אור, חג של שמחה ללב ולנשמה, שמונה ימים של הודיה על הניסים שנעשו לאבותינו. ועם זאת מדובר גם בשמונה ימים של מאכלים עשירים בקלוריות ובשומן, שמונה ימים שבהם אנו נקרעים בין הרצון לחוות את החג במלואו ובין הרצון לשמור על הבריאות ועל הגזרה.
ובכן, התגייסתי לעזרתכם, ואני מציע לכם ארבעה מתכונים מעולים שלי ללביבות וסופגניות אפויות, שיחסכו לכם הרבה שומן וטיגונים, לגזור ולשמור גם לשנים הבאות! והכי חשוב, חנוכה שמח וישועות ממש לעם ישראל. שלכם,
שף תום פרנץ
לביבות תפוחי אדמה וירקות אפויות ועסיסיות ומטבל יוגורט ועשבי תיבול
שמונה ימים של טיגונים? זה קצת פחות מומלץ לבריאות, ולכן אני ממליץ לגוון בהכנה של לביבות אפויות, שאני מבטיח לכם, טעימות לא פחות מהמטוגנות. הלביבות האפויות גם נשמרות היטב בקירור, ואפשר לחמם אותן חימום קל במיקרוגל או בטוסטר, או לשים אותן בכריך עם ממרח אהוב או עם סלט בקופסה לעבודה, והן פתרון נפלא ובריא לירקות.
המצרכים
-
500 גרם תפוחי אדמה קלופים
-
500 גרם ירקות קלופים (אני ממליץ על בטטה בינונית ושני זוקיני. שימו לב: בצל הוא מימי מדי)
-
3 ביצים L
-
100 גרם פירורי לחם
-
50 מ"ל שמן זית
-
1 כפית מלח
-
פלפל שחור לפי הטעם
אופן ההכנה
-
מחממים תנור ל-220 מעלות ומרפדים שתי תבניות תנור בנייר אפייה. מרססים את נייר האפייה בספריי שמן.
מגררים את הירקות בפומפייה ומעבירים לקערה. מוסיפים ביצים, פירורי לחם, שמן זית, מלח ופלפל. מערבבים היטב.
-
יוצרים לביבות ומניחים בתבנית במרווחים גדולים. אני ממליץ להכין תשע לביבות בכל תבנית תנור סטנדרטית (שלוש שורות של שלוש לביבות כל אחת). אפשר להניח את התערובת לכל לביבה ברינג 7 ס"מ כדי ליצור צורה עגולה מושלמת.
-
אופים בתנור כ-12 דקות. אחרי עשר דקות אפשר להבריש בשמן זית או לרסס בספריי שמן לתוספת פריכות.
מגישים חם!
מטבל יוגורט עשבי תיבול
המצרכים
-
200 גרם יוגורט טבעי (או 200 גרם גבינת שמנת קלה או גביע שמנת חמוצה קלה)
-
4–5 כפות עשבי תיבול קצוצים (מומלץ לשלב נענע, פטרוזיליה, שמיר, כוסברה, עירית, בצל ירוק)
-
½ כפית סוכר חום או דבש
-
מלח לפי הטעם (אם יש צורך)
אופן ההכנה
מערבבים את כל המרכיבים במטרפה, טועמים ומתקנים תיבול.
לביבות גבינה מתוקות אפויות
המצרכים
-
500 גרם גבינה לבנה
-
3 ביצים L
-
105 גרם קמח כוסמין (3/4 כוס. אפשר גם קמח לבן)
-
1 כפית אבקת אפייה
-
100 גרם סוכר לבן (חצי כוס. אפשר להפחית לשליש כוס)
-
גרודת לימון מלימון שלם
-
חופן צימוקים בהירים (לאחר השריה של רבע שעה במים רותחים וסינון. לא חובה)
-
להגשה: אבקת סוכר
אופן ההכנה:
-
מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה. מרססים קלות בספריי שמן.
-
מערבבים בקערה את כל המצרכים רק עד שהם מתאחדים.
-
בכף מניחים תלולית של הבלילה על נייר האפייה במרווחים גדולים, כי הלביבות מתפשטות באפייה.
-
אופים בתנור החם כ-15 דקות עד שהלביבות מזהיבות.
מפזרים אבקת סוכר ומגישים מייד!
טיפים
-
אפשר לוותר על הצימוקים או להחליף אותם באוכמניות או בחמוציות
-
אפשר לשמור את הלביבות במקרר ולחמם מעט במיקרוגל לפני ההגשה