הדס צורי ואליהו גליל
רגע לפני שהוא מסיים את תפקיד שר הבריאות של מדינת ישראל ועוזב גם את הכנסת הספיק ניצן הורוביץ ממרצ לראות את טיוטת חוזר חטיבת הרפואה של משרדו, שהתפרסמה באוקטובר 2022 לצורך קבלת תגובות הציבור. זו השלמה של תהליך שהחל כבר ב-2014 והתנהל על ידי הוצאת חוזרי מנכ"ל (נוהל עבודה של משרד ממשלתי), ואלו התוו מדיניות שהובילה להוצאת 'תעודה ציבורית', שהיא אסמכתה המאפשרת לפנות למשרד הפנים ולשנות את סעיף המין בתעודת הזהות.
עו"ד נעמה סלע, יו"ר הארגונים למען המשפחה, מתארת את ההדרגה שבה התרחש השינוי. "בעשר השנים האחרונות התחילה תופעה מינורית בישראל של שינוי פרט המין בתעודת הזהות", היא מסבירה. "אנשים פנו למשרד הפנים וביקשו שלא להירשם עוד במין שנולדו בו אלא במין ההופכי".
עד לא מזמן הייתה התופעה זניחה: עד שנת 2017 פנו למשרד הפנים פחות משלושים איש בשנה בבקשה לשנות בתעודת הזהות את המין שבו נולדו, ובשנים מסוימות היו גם פחות משני פונים בסוגיה. אומנם מ-2018 החלה עלייה ניכרת במספר הפונים, אך עדיין מדובר בלא יותר ממאה וחמישים איש בשנה (נכון ל-2019).
מהו התהליך שאדם נדרש לעבור לצורך שינוי מינו בתעודת הזהות?
"בשנת 2014 יצא נוהל של משרד הבריאות שאישר לאנשים לקבל הורמונים ולעבור ניתוחים שמשנים את החזות החיצונית של הגוף. בעקבות הליך כירורגי כזה הנפיק משרד הבריאות תעודה שאפשרה למי שעבר את ההליך לפנות למשרד הפנים ולשנות את הסעיף בתעודת הזהות".
שינוי מגדר, לא שינוי מן
הניתוחים המדוברים אינם יכולים לשנות את מין האדם, היות שהם אינם משנים את הכרומוזומים שלו או את איברי הרבייה הפנימיים שלו. אישה שעברה ניתוח כזה לא תוכל לתרום זרע, וגבר לא יוכל להרות. אם כך, המינוח המתאים להליך זה הוא ניתוח להתאמה מגדרית ולא ניתוח לשינוי מין. "בתעודת הזהות אין התייחסות למגדר אלא למין בלבד", מסבירה סלע. "תעודה ציבורית אמורה לתת ביטוי למה שרשום במרשם הציבורי. בהקשר זה יכול רופא מוסמך להצהיר כי ביצע פעולה כירורגית, אבל לא ברור מהיכן נשאבת הסמכות להפוך את הניתוח שבוצע לשינוי מין".
לטענת סלע, התהליך החוקי והנכון היה אמור לפעול בדרכים המקובלות והפרלמנטריות, דרך נציגי הציבור בכנסת. כדי שניתוח לשינוי מגדרי יבוא לידי ביטוי בתעודת הזהות יש צורך בתיקון החוק למרשם האוכלוסין ובהוספת קטגוריה של מגדר נוסף על קטגוריית המין הקיימת. כך יתאפשר להוסיף מגדר גם לתעודת הזהות הנגזרת מהרישום במרשם האוכלוסין.
מכיוון שזה לא נעשה, סלע סבורה כי הדבר מעיד על הכוונה האמיתית של המהלך: לייתר את הרישום ואת התייחסות החוק למין האדם ולהתייחס למגדר בלבד, הווה אומר להפסיק להתייחס לביולוגיה ולאנטומיה ולתת קיום חוקי לתחושה ולרצון של האדם להשתייך למין שאינו מינו הביולוגי.
אם אין לרופא אפשרות לשנות מין אלא רק לנתח, איך זה התקבל כנוהל עבודה?
"אולי התשובה מצויה בכך שאיש לא שאל אם רופא מוסמך על פי הכשרתו והוראות החוק (פקודת בריאות העם, פקודת הרופאים) לגרום לשינוי מינו של אדם בתעודת הזהות ואם מין ביולוגי ניתן לשינוי בכלל. התהליך הזה קודם, והנוהל 'התפתח והשתדרג' עם השנים".
בנובמבר 2015 יצא חוזר נוסף של משרד הבריאות אל מנהלי בתי החולים ומנהלי האגפים הרפואיים בקופות החולים, ובו נכתב כך: "עד כה רק מי ששינה את מינו בפעולה ניתוחית יכול היה לשנות את מינו במרשם האוכלוסין. על מנת לאפשר את שינוי פרט המין במרשם האוכלוסין למי ששינה את מינו מבלי שעבר תהליך ניתוחי לשינוי אברי המין הוחלט על הקמה ועדה ציבורית… שתדון ותאשר בהתאם להוראות נוהל זה את דבר שינוי מינו של האדם שלא עבר ניתוח. שינוי הרישום בפרט המין במרשם האוכלוסין יתבצע רק לאחר שהועדה תאשר שהאדם אכן שינה את מינו. החלטתה תהווה 'תעודה ציבורית' הנדרשת ע"פ סעיף 19 א' לחוק מרשם האוכלוסין".
כלומר, על פי החוזר מ-2015, כבר אין צורך בניתוח לצורך שינוי קטגוריית המין בתעודת הזהות. החוזר מפרט את תנאי הסף למתן אישור בדבר שינוי מין למי שלא נותח: גיל 18, עבר מוכח של עשרים וארבעה חודשים לפחות בזהות המגדרית המבוקשת וחוות דעת מקצועיות של חברי הוועדה.
והתהליך לא נעצר כאן: ביוני 2020 יצא עוד חוזר של משרד הבריאות וקבע כי תקוצר תקופת העבר של חיים בזהות המגדרית מעשרים וארבעה חודשים לשישה חודשים, והגיל המינימלי להגשת בקשה לשינוי מין ירד ל-16. התוצאה: כל אדם בן 16 ומעלה שחי חצי שנה במגדר ההופכי לזה שנולד בו ורוצה בכך, יוכל לגשת לוועדה ציבורית של משרד הבריאות, ולאחר אישורה יוכל להגיש בקשה למשרד הפנים ולקבל אישור לשינוי המין בתעודת הזהות.
"חשוב להבין כי משנת 2020 יש התפשטות בלתי נתפסת של פרסום ועיסוק בנושא הזה", אומרת סלע, "למרות שזו תופעה מינורית בכל קנה מידה. עיסוק תקשורתי בהיקף כזה מעיד על מגמה של שינוי תודעה. תחת הכותרת של 'קבלת האחר', שהוא מושג יפה וחשוב אך נשמע בעיקר בקשר לקבוצות מסוימות, שהן ואך ורק הן האחר שיש לקבל, נוצר משטור השיח והגיע לידי כך שכבר אסור אפילו לומר שהמין לא שונה, למרות שביולוגית זו האמת".
עו"ד נעמה סלע: "אם משרד הבריאות יודע שהוא לא משנה את המין אלא את המגדר בלבד, כיצד הנוהל הזה יכול לגרום לשינוי סעיף המין בתעודת הזהות? כמו כן האפשרות שהמין של האדם לא יתועד יכולה לגרום נזק ממשי לטרנסג'נדרים עצמם, שלא יוכלו לזכות לטיפול רפואי התואם את הביולוגיה שלהם, ויש לזכור שלעיתים מדובר בקטינים"
מלחמה על התודעה
סלע מזכירה את המקרה של קופאית שהתעקשה לפנות לטרנסג'נדרית בלשון זכר ולכן פוטרה מעבודתה, ונוסף על כך חויבה רשת שופרסל לשלם ללקוח עשרים וחמישה אלף שקלים. "זו מלחמה מאוד מוגדרת לשינוי תודעה. לא מדובר רק במובן מאליו, שהוא כי לכל אדם מותר להתנהג ולתפוס עצמו כראות עיניו, אלא בחיוב של הזולת להתייחס לכל אדם לא לפי מינו הביולוגי אלא לפי תחושותיו, ולא – יוטלו סנקציות משפטיות". כאן נשאלת השאלה: האם לציבור אין זכות לעשות שימוש בכינויי גוף המתייחסים לנתונים ביולוגיים?
כעת אנו מגיעים לטיוטת החוזר שפורסמה באוקטובר האחרון לצורך קבלת תגובות הציבור (נוהל המאפשר לארגונים חברתיים להגיב ולנהל מאבק ציבורי). בחוזר הזה נכתב כך: "הנפקת תעודה ציבורית לצורך רישום שינוי המין במרשם האוכלוסין תתבסס על הגדרה עצמית של הפונה… אין להתנות מתן אישור לשינוי רישום המין בביצוע ההליכים רפואיים להתאמה מגדרית לרבות טיפול הורמונלי".
המשמעות: כל אדם בכל גיל יוכל לפנות לוועדה ציבורית רק על סמך תחושתו כי הוא שייך למגדר הופכי לזה שנולד בו, וזאת ללא צורך בתנאים מקדמיים, שהיו תקפים בהתאם לחוזר משנת 2020. המועד האחרון לתגובות היה השבוע, ב-16 בנובמבר.
"במשרד הבריאות ערים להבדל שבין מין למגדר", אומרת סלע, "ולכן הם כותבים בחוזר האחרון כי יתועד ברישום הרפואי של הפונה גם המגדר וגם המין שלו, אלא אם כן הפונה מסרב לתיעוד הנ"ל. הרפואה כיום היא רפואה מגדרית: לאישה מתאימים תרופות וטיפולים אחרים משמתאימים לגבר החולה באותן מחלות. התוצאה הרסנית, שכן אם ישונה סעיף המין ללא זכר להיסטוריה שלו, הרופא לא יוכל לתת לו טיפול שמתאים לפיזיולוגיה שלו".
וזו לשון החוזר האחרון: "אושרה בקשה לשינוי רישום המין, יתועד גם המין הביולוגי וגם המגדר ברשומה הרפואית… הפונה רשאי לבקש שרישום כאמור לא יתועד ויש לכבד את בקשתו לאחר שהוסברו לו ההשלכות הרפואיות של חיסיון מידע זה".
"אם משרד הבריאות יודע שהוא לא משנה את המין אלא את המגדר בלבד, כיצד הנוהל הזה יכול לגרום לשינוי סעיף המין בתעודת הזהות?" תוהה סלע. "כמו כן האפשרות שהמין של האדם לא יתועד יכולה לגרום נזק ממשי לטרנסג'נדרים עצמם, שלא יוכלו לזכות לטיפול רפואי התואם את הביולוגיה שלהם, ויש לזכור שלעיתים מדובר בקטינים".
עו"ד נעמה סלע: "שוו בנפשכם שאדם המגיע לגיל הפרישה של נשים שולח בקשה לשינוי המין בתעודת הזהות על סמך עדותו כי הוא חש שהוא אישה, ולכן הוא פורש לפנסיה מוקדמת, או פדופיל מורשע חלילה שרוצה להיכנס לעבוד במוסדות החינוך. הוא צריך רק לשלוח בקשה למשרד הבריאות, ואחרי שישים יום הוא יהפוך לאישה בתעודת הזהות. איש לא יבדוק את עברו הפלילי, מכיוון שהחוק של בדיקת עבר פלילי בכניסה למוסדות חינוך נוגע אך ורק לגברים. גם נערים שירצו לקצר את שירותם הצבאי או בחורי ישיבות שמבקשים פטור מגיוס יוכלו להודיע כי הם חשים שהם נשים ויבקשו פטור מטעמי דת. כל זה לא הובא בחשבון בחוזרי המנכ"ל הללו"
באישור ההורים
עוד תוצאה של השינוי שהחוזר בגרסתו האחרונה לא הביא בחשבון היא היווצרות אנדרלמוסיה חברתית. הכוונה למשל לרשימה ארוכה של חוקים המבחינים בין גברים לנשים, כמו כניסה לשירותים נפרדים ולמלתחות נפרדות, וגם חוקים המעניקים זכויות יתר לנשים כמו פרישה לפנסיה, פטור מאישור על היעדר עבירות מין במוסדות חינוך ועוד.
"שוו בנפשכם שאדם המגיע לגיל הפרישה של נשים שולח בקשה לשינוי המין בתעודת הזהות על סמך עדותו כי הוא חש שהוא אישה, ולכן הוא פורש לפנסיה מוקדמת, או פדופיל מורשע חלילה שרוצה להיכנס לעבוד במוסדות החינוך. הוא צריך רק לשלוח בקשה למשרד הבריאות, ואחרי שישים יום הוא יהפוך לאישה בתעודת הזהות. איש לא יבדוק את עברו הפלילי, מכיוון שהחוק של בדיקת עבר פלילי בכניסה למוסדות חינוך נוגע אך ורק לגברים.
"גם נערים שירצו לקצר את שירותם הצבאי או בחורי ישיבות שמבקשים פטור מגיוס יוכלו להודיע כי הם חשים שהם נשים ויבקשו פטור מטעמי דת. כל זה לא הובא בחשבון בחוזרי המנכ"ל הללו. איפה הסבירות שלהם? אם לא תהיה תהודה ציבורית, הנוהל הזה יתקבל ויוטמע".
בטיוטת החוזר האחרונה מוצע גם לאשר למתבגרים ניתוחים לשינוי מין בפלג הגוף העליון בהסכמת ההורים החל מגיל 16 ומעלה, ולא רק מגיל 18 ומעלה כבעבר; כלומר, לאשר גם לנערות ולנערים לעבור ניתוחי חזה ופנים על רקע מגדרי. יצוין כי נטילת הורמונים מתאפשרת בישראל גם לקטינים בני 16 ומעלה, אך נדרש אישור הורים לשם כך.
ראשית הוחלט לעבור לדגם של מרכזים אזוריים שיוכלו לתת מענה הוליסטי, המבוסס על היכרות אישית עם הפונים, עם צורכיהם ועם סביבתם, והפניות למרפאת המגדר ייתנו רק רופאי משפחה, כדי לאפשר אינטגרציה טובה יותר בין הגורמים המטפלים ובין מרפאת המגדר; שנית הוחלט שהצוותים של המרכזים יכללו גם מומחים לאוטיזם ולהפרעות נפשיות, לנוכח העלייה במספר הפונים המאובחנים אוטיסטים או בעלי הפרעה נפשית; שלישית, מאחר שלרוב הילדים ובני הנוער אי-התאמה מגדרית עוברת עם הגיל, הדו"ח דורש שהליך להתאמה מגדרית בילדים ובבני נוער יוגדר התערבות פעילה ולא טיפול שגרתי
האם מבריטניה תוחזר השפיות?
אף שכיום ההמלצה של רוב אנשי המקצוע היא לקבל את זהותו המגדרית של הטרנסג'נדר, בפרט כאשר מדובר באדם בוגר שזהותו מובעת בעקביות, מגיל צעיר ולאורך זמן, מחקרים מראים שעד 8% מהטרנסג'נדרים שנותחו כחלק מהליך להתאמה מגדרית מתחרטים על כך בהמשך חייהם. במילים אחרות, אדם עלול לעבור תהליך בלתי הפיך כדי לפתור קושי הפיך שעובר מעצמו, שכן לרוב הילדים ובני הנוער אי-התאמה מגדרית עוברת עם הגיל ואינה ממשיכה לגיל הבגרות.
בהקשר זה עלו לאחרונה לכותרות כמה מקרים של נערות מבריטניה ומארצות הברית שהתחרטו על ההליך הכירורגי שעברו או התלוננו על שבקשתן לעבור הליך להתאמה מגדרית לא נתקלה בהתנגדות מספקת מצד רשויות הבריאות בארצן. תביעתה של אחת מהן, קירה בל, אף התקבלה. כשהייתה קירה בת 16 היא עברה תהליך של שינוי מגדר לגבר, ולימים תבעה את המרכז הרפואי שטיפל בה על שאפשר לה לעבור הליכים בלתי הפיכים בקלות רבה מדי וללא שנדרשה להסכמת ההורים – וזכתה.
אף שבעולם המערבי התקבעה נורמה אתית שלפיה יש לסייע לילדים ובני נוער טרנסג'נדרים שסובלים ממצוקה ומדיכאון על רקע מגדרי באמצעות טיפולים הורמונליים, ובגיל ההתבגרות גם באמצעות ניתוחים בלתי הפיכים, דו"ח חדש של מערכת הבריאות הלאומית הבריטית (NHS) מלמד על תחילתו של שינוי מגמה.
לאחרונה סיימה ועדת הבדיקה את עבודתה, ומערכת הבריאות הלאומית של בריטניה פרסמה מסמך טיוטה של הנחיות חדשות, שהופקדה לתקופה של חודש וחצי להגשת התנגדויות ציבוריות, ובהמשך צפויה להפוך להיות המדיניות החדשה של מערכת הבריאות ביחס לטיפול בילדים ובני נוער טרנסג'נדרים. ואלו הם עיקרי ההמלצות החדשות:
ראשית הוחלט לעבור לדגם של מרכזים אזוריים שיוכלו לתת מענה הוליסטי, המבוסס על היכרות אישית עם הפונים, עם צורכיהם ועם סביבתם, והפניות למרפאת המגדר ייתנו רק רופאי משפחה, כדי לאפשר אינטגרציה טובה יותר בין הגורמים המטפלים ובין מרפאת המגדר.
שנית הוחלט שהצוותים של המרכזים יכללו גם מומחים לאוטיזם ולהפרעות נפשיות, לנוכח העלייה במספר הפונים המאובחנים אוטיסטים או בעלי הפרעה נפשית. שלישית, מאחר שלרוב הילדים ובני הנוער אי-התאמה מגדרית עוברת עם הגיל, הדו"ח דורש שהליך להתאמה מגדרית בילדים ובבני נוער יוגדר התערבות פעילה ולא טיפול שגרתי.
נוסף על כך הוחלט שלא יינתנו עוד חוסמי התבגרות (בלוקרים) לצורכי טיפול אלא רק לצורכי מחקר מבוקר, ותצומצם היכולת להשיג באופן עצמאי הורמונים נוגדי מגדר כגון טסטוסטרון. כמו כן ניתנת בהנחיות המלצה נגד הליך חברתי להתאמה מגדרית (social transitioning), ומקודמת התפיסה שלרוב אי-התאמה מגדרית עוברת עם הגיל כשאין התערבות התומכת בשינוי.
לפיכך, ההתמקדות תהיה בבריאות הנפשית של הילדים ולא בשינוי פיזי של מגדרם, ויש לבחון באופן כולל את הבריאות הנפשית של הילד או המתבגר לצד בדיקה של סוגיות נוספות כגון אוטיזם ודיכאון קליני, שייתכן שהם הסיבה לדיספוריה המגדרית שממנה סובלים הילדים והבני נוער הפונים לטיפול.
אף שהדברים אינם נאמרים במפורש, ממכלול השינויים בפרוטוקול הטיפול בילדים ובני נוער טרנסג'נדרים עולה שבריטניה החליטה לשים את הרגל על דוושת הבלם בכל הנוגע לטיפול בילדים ובני נוער טרנסג'נדרים, וודאי שבבריטניה כבר לא יאשרו עוד ניתוחי חזה בלתי הפיכים לנערות ולנערים בני 16, כפי שמציעה טיוטת חוזר חטיבת הרפואה של משרד הבריאות בישראל. הנחיות אלו מלמדות על שינוי מגמה בטיפול בטרנסג'דנרים בבריטניה.
אפשר להניח שאם יתברר שהגישה הטיפולית הבריטית תיתן מענה טוב יותר לצורכיהם של הילדים ובני הנוער הטרנסג'נדרים, גישה זו תגיע לארצות נוספות, ולבסוף גם אלינו. בסופו של דבר כולם רוצים בטובת הילדים ובני הנוער, הסובלים ממצוקה אמיתית, ומבקשים להציע להם פתרון שייטיב איתם. כולנו זקוקים לחסד, כולנו זקוקים ליד אוהבת, השאלה היא מהי הדרך הנכונה לא רק לטווח הקצר אלא גם ובעיקר לטווח הארוך.
תגובת משרד הבריאות
"טיוטת החוזר נכתבה לאחר סיום עבודה מקצועית של ועדה בהובלת נציב קבילות הציבור למקצועות רפואיים, ולאחר שנלקחו בחשבון שיקולים מקצועיים בינלאומיים. טיוטת החוזר הופצה להערות הציבור ומשרד הבריאות יבחן את ההתייחסויות וישקול את המשך הצעדים בהתאם. יש לציין שלא נחתמו הנחיות כאלה ואחרות. ביחס לפרוטוקול הטיפול בטרנסג'נדרים באנגליה, הפרוטוקול יילמד לעומק לצד פרוטוקולים בינלאומיים נוספים".