כותרות חמות :

זיהיתם את הגר בבית הכנסת שלכם?
זיהיתם את הגר בבית הכנסת שלכם?

זיהיתם את הגר בבית הכנסת שלכם?

לכבוד חג השבועות: הנחיות והנהגות לקבלת הגר בבית הכנסת ובקהילה

 

לכבוד חג מתן תורה, המהווה השראה לכל גר הנכנס תחת כנפי השכינה, מצורפות בזה כמה הנהגות ראויות מאת הארגון העולמי של בתי הכנסת ביחס לאלו הנמצאים במהלך תהליך הגיור וביחס לאלו שזכו לסיימו ולהצטרף למשפחת העם היהודי. הנהגות אלו ראויות שיתקיימו בבתי הכנסת ובקהילות השונות בארץ והן יהיו נדבך משמעותי בשלבי הלימוד של הבא להתגייר ובתהליכי הקליטה בקהילה ובחיבור אמיתי לעם ישראל של המתגייר.

 

א.         הארת פנים – חובה עלינו לקבל כך כל אחד ואחת כפי שציוונו חכמים: "וֶהֱוֵי מְקַבֵּל אֶת כָּל הָאָדָם בְּסֵבֶר פָּנִים יָפוֹת" (אבות א, טו), קל וחומר גר או גיורת הנכנסים לראשונה לבית הכנסת להתפלל וחוששים מזרותם ושונותם וזקוקים מאוד למאור פנים וקבלת פנים שמחה בבואם.

 

ב.         מציאת מקום ישיבה מסודר – אף על פי שהגמרא במסכת ברכות דף ז אומרת: "כל הקובע מקום לתפלתו א-להי אברהם בעזרו", ואף שמקום קבוע בתפילה נחשב כמעלה חשובה – טוב מכך לאפשר לגר לשבת על כיסאו בבית הכנסת כשאין מקום פנוי אחר.

 

ג.          סיוע והדרכה בשעת התפילה וקריאת התורה – יש לזכור שרגילות בתפילה ובשימוש בסידור מושפעת באופן ישיר מהזמן וה'ניסיון' ארוך השנים שלנו בבית הכנסת. כמו כן, פעמים שהמתגיירים לומדים במהלך תהליך הגיור תפילה בנוסח אחד, כאשר בבית הכנסת באזור מגוריהם התפילה מתקיימת בנוסח אחר. הקצב, השינויים והסגנון מקשים את שילובם, והם זקוקים לעזרה רבה וליווי בשלבים הראשונים בבית הכנסת.

 

ד. עזרת נשים – שימת לב מיוחדת למתגיירות (רוב הבאים לגיור הן נשים…) על הגבאי או הרב לבקש מאחת המתפללות לקבל אחריות ולסייע להן במאור פנים, במציאת מקום ובהכוונה בתפילה, במיוחד כשקיים קושי בעזרת נשים בגלל המרחק והמחיצה.

 

ה.         הזמנה לקידוש וסעודה שלישית בבית הכנסת – מה שברור ומובן למתפללים הרגילים שכולם מוזמנים להישאר לקידוש בסוף התפילה, לא תמיד מוכר וידוע למתגיירים המתפללים עימנו. קחו יוזמה ואחריות והזמינו אותם להצטרף לקהילה לקידוש אחרי התפילה. לפעמים זו ההזדמנות היחידה שלהם לחוויה של קידוש משותף עם אנשים נוספים במקום לקדש לבד בבית עם עצמם.

 

ו.          הצעה לאירוח בסעודות שבת וחג – החוויה המשמעותית ביותר עבור רוב המתגיירים היא אירוח בשבת אצל אחת המשפחות מקהילת בית הכנסת. מציאות כזו שכל המשפחה אוכלת יחד, עם שירי שבת וחג, דברי תורה ואווירה משפחתית שיש בה קדושה, אינה מוכרת לרובם ושובה את ליבם. נצלו את ההזדמנות להיות שותפים בעיצוב הזהות היהודית של המתגיירים המתפללים עימכם על ידי הזמנתם לסעוד עימכם.

 

ז.          הדרכה במציאת שיעורי תורה בשכונה והכוונה לזמני התפילות בימות החול – מצוות תלמוד תורה איננה רק בחג מתן תורה ומתקיימת לא רק במתגיירים אלא היא מצווה על כולנו תמיד. ובכל אופן, עבור מי שכעת עושה את צעדיו הראשונים בדרכי ה' – אין כמו שיעור קבוע, חבורה לומדת או חברותא אישית היכולים לקדמו בתורה ובמידות. סייעו לו או לה במציאת שיעורים מתאימים, חבורות לימוד ויצירת סביבה תומכת ומלמדת בדרכם החדשה.

 

ח.         ואחרון חביב – החשוב ביותר: אהבה אמיתית מכל הלב, וכלשון הרמב"ם לרבי עובדיה הגר באיגרתו: "דַּע, שֶׁחוֹבָה שֶׁחִיְּבַתְנוּ תּוֹרָה לַגֵּרִים גְּדוֹלָה הִיא: עַל הָאָב וְעַל הָאֵם נִצְטַוִּינוּ בְּכִבּוּד וּבְמוֹרָא, וְעַל הַנְּבִיאִים לִשְׁמֹעַ לָהֶם, וְאֶפְשָׁר שֶׁיְּכַבֵּד אָדָם וְיִירָא וְיִשְׁמַע מִמִּי שֶׁאֵינוֹ אוֹהֲבוֹ; וְעַל הַגֵּרִים צִוָּנוּ בְּאַהֲבָה, דָּבָר הַמָּסור לַלֵּב: 'וַאֲהַבְתֶּם אֶת הַגֵּר' (דברים י, יט), כְּמוֹ שֶׁצִּוָּנוּ לֶאֱהֹב אֶת שְׁמוֹ: 'וְאָהַבְתָּ אֵת ה' אֱלֹהֶיךָ' (שם ו, ה). וְהַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא בִּכְבוֹדוֹ אוֹהֵב הַגֵּר, שֶׁנֶּאֱמַר: 'וְאֹהֵב גֵּר לָתֶת לוֹ לֶחֶם וְשִׂמְלָה' (שם י, יח)".

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן