כותרות חמות :

משנים חיים של ילד
משנים חיים של ילד

משנים חיים של ילד

'שמחה לילד' היא עמותה שמתאימה לבנות שירות עם 'ראש גדול' * בנות השירות מארגנות אירועים, 'פרויקט חונכות אישית' ביקורי בית ועוד * "השירות ב'שמחה לילד' מלמד אותן להעריך את הדברים הפשוטים בחיים * החניכים מתקדמים בחיים בזכות ההשקעה האדירה * שמחה לילדים, סיפוק עצום למתנדבות

יש שירות לאומי שכולל עשייה משמעותית ייחודית שאי אפשר למצוא בשום מסגרת אחרת.
כזה הוא השירות במסגרת עמותת 'שמחה לילד', המסייעת לילדים חולים ומשמחת אותם.

אני מרגישה מלאת סיפוק והלוואי שיכולתי להמשיך לעוד שנה", מספרת הודיה ישורון (19) מקריית ארבע, המתנדבת במסגרת השירות הלאומי, זו השנה השנייה, ב'שמחה לילד'.
העמותה מסייעת כל השנה כולה לחניכים צעירים ובוגרים בעלי מוגבלויות ומפעילה גם 'תוכנית קידום' ייחודית. במסגרת תוכנית הקידום האישית, נשמר קשר רצף בין החניך ובין מתנדבי ומתנדבות העמותה באמצעות אירועים מגוונים ופעילויות, ביקורי בית על בסיס קבוע בבתי החניכים המתגוררים בבתיהם והתנדבויות מטעם העמותה בבתי חולים – עבור חניכים השוהים בבתי חולים.

"השירות ב'שמחה לילד' מלמד אותי להעריך את הדברים הפשוטים בחיים. גם אחרי השירות הלאומי אני אמשיך להתנדב כאן, זה ברור לי. אין כמו לראות חניכים שמתקדמים בחיים בזכות מה שאנחנו משתדלים לתת להם. לפעמים זה פשוט לבקר אותם כמו שעשינו בקורונה. עברנו בית־בית בין חניכים מבודדים ושימחנו אותם. ביקורי הבית הם הרבה מעבר לאירועים ומציגים את התמונה הגדולה יותר של חיי היומיום.
"לא מזמן עשיתי ביקור בית אצל חניכה שסיפרה לי עד כמה העמותה משמעותית בשבילה. היא בחורה בוגרת על כיסא גלגלים, אין לה חיי חברה והיא נלחמת על הרצון להמשיך לחיות ולבחור בחיים. היא עובדת כל יום כדי להצליח ללמוד לתואר, קמה כל בוקר ומתמודדת מחדש לבד עם כל הקשיים".

מלבד העניינים הכיפיים והאירועים השונים, העמותה נותנת גם כלים לחיים עצמם. "לכל חניך יש מדריך שנפגש איתו פעם בשבוע ועובד איתו על הקידום האישי שלו; כל אחד ועניינו – פיתוח חיי חברה, עצמאות ותעסוקה. "עשינו לא מזמן סדנת תעסוקה", מספרת הודיה. "הזמנו אשת מקצוע טובה מאוד, וחניכים הגיעו פעם בשבוע במשך חצי שנה ולמדו איך כנכים הם יכולים לקדם את עצמם בשוק העבודה. יש בוגרים שהצליחו למצוא עבודה רגילה לגמרי בזכות הסדנה.
"כך אנחנו מלמדים את החניכים להיות עצמאים ולא להתפנק. לדעת איך ללכת לעבודה, לחיות לצד המחלה ולא שהמחלה תנהל אותם".

"בשבילי זה לארגן פעילות. בשבילו – זה כל החיים. אני מרגישה שאני מקבלת הרבה יותר ממה שאני נותנת למרות העבודה האינטנסיבית. כן, ככל שתגדילי ראש – יהיה עוד עומס, כי מן הסתם יהיו יותר משימות, אבל זה שווה את המחיר, כי הסיפוק ענק"

יחד הכל אפשרי

מעבר לפעילות עם החניכים הודיה נמצאת באגף הבוגרים ואחראית על ארגון אירועים. "במסגרת התפקיד, אני עובדת מול ספקים ומארגנת הרבה דברים שקשורים לפעילויות השונות.
"לפני שבועיים, למשל, לקחתי חלק משמעותי בהפקה של נשף פורים שבו השתתפו כל הבוגרים. עשינו נשף ריקודים, מוזיקה, ארוחה בשרית, בסגנון מסיבת פורים. בשבת האחרונה, לדוגמה, שכרנו מקום שיועד לשמונים איש ועשינו 'שבת בוגרים' בקיבוץ 'עלומים' בדרום. שבת כזאת קורית כל שלושה חודשים במקום אחר, והתפקיד הוא לדאוג לכל הדברים הנצרכים, עם קבלת גיבוי מלא של העמותה, כמובן".
זכור לך רגע מרגש במיוחד?
"חניך שהצליח אחרי שנתיים לסיים את הרישיון. וגם – בשבת האחרונה כתב לנו חניך הודעת תודה, אבל יותר מהתודה ה'רגילה', היה שם משפט שממש תפס אותי: 'אתם ההשראה שלי באיך להיות בן שירות' במסגרת שבה הוא הצליח להתאקלם".

הגדלת ראש זה אנחנו

שיראל כהן (20) משומריה מתנדבת ב'שמחה לילד' זו השנה השנייה. כעת היא עושה את שנת השירות השנייה בסניף מרכז אחרי שאת השנה הראשונה עשתה בסניף צפון. במסגרת תפקידה שיראל מארגנת אירועים, מתנדבת בבתי חולים ועורכת ביקורי בית.
"אחד הדברים שאני הכי אוהבת ב'שמחה לילד' הוא הלגיטימציה להגדלת ראש", היא אומרת בהתלהבות. "אני באה לרכז בעמותה עם רעיון שעלה לי, והוא נותן לי לעשות את זה בפועל. למשל, הייתה מסיבת פורים לא מזמן. זה התחיל בקונספט קטן של 'משתה' עם המבורגרים. וחשבתי שכדאי להרים את זה יותר גבוה, אז הבאתי צלם סטילס, מגנטים, ארגנו משלוחי מנות שהחניכים יביאו אחד לשני כולל פתקים ייחודיים, ארגנו תחפושות, מוראלים, בר מתוקים. יצא משהו ענק ואחר לגמרי ממה שהיה מתוכנן בהתחלה. והתחושה – נפלאה. חזרנו באורות, החניכים חזרו מאושרים, ההורים היו שמחים. שווה את כל העבודה הקשה מאחורי הקלעים. חד־משמעית".
"לבנות שלא פוחדות מעומס – זה המקום. לבנות שרוצות לחיות את השירות ולא רק לסמן עליו 'וי'. מה שהחניכים מקבלים פה ברמה הנפשית – הם לא מקבלים בשום מקום אחר. כאן זה לנצל כל רגע! אני גם מקבלת פרופורציות לחיים ומעריכה אותם הרבה יותר, בזכות השירות. שום דבר לא מובן מאליו ופוגשים את התובנה הזאת כל הזמן".

"עשיתי ביקור בית אצל חניכה שסיפרה לי עד כמה העמותה משמעותית בשבילה. היא בחורה בוגרת על כיסא גלגלים, אין לה חיי חברה והיא נלחמת על הרצון להמשיך לחיות ולבחור בחיים. היא עובדת כל יום כדי להצליח ללמוד לתואר, קמה כל בוקר ומתמודדת מחדש לבד עם כל הקשיים"

יש סיפור שתפס אותך במיוחד?
"בשנה שעברה היה לי חניך במצב נפשי לא טוב, בגלל המחלה. ארגנו פעילות מיוחדת והוא הגיע אחרי שהרבה זמן הוא לא היה בפעילויות. כל זמן הפעילות הוא חייך, ואחר כך אימא שלו שלחה לי הודעה שסוף סוף הוא חייך אחרי הרבה זמן של עצב. זאת הודעה שנחרטה לי בראש עד עכשיו.
"בשבילי זה לארגן פעילות. בשבילו – זה כל החיים. אני מרגישה שאני מקבלת הרבה יותר ממה שאני נותנת למרות העבודה האינטנסיבית. כן, ככל שתגדילי ראש – יהיה עוד עומס, כי מן הסתם יהיו יותר משימות, אבל זה שווה את המחיר, כי הסיפוק ענק".

בנות השירות הן המנוע של העמותה

מנחם טננבוים (41) מגוש עציון הוא סמנכ"ל 'שמחה לילד', העובד בארגון מזה כ־16 שנים.
הוא החל כמתנדב, התקדם לתפקיד רכז קבוצה, עבר לתפקיד ניהולי ומשם לתפקיד הסמנכ"ל.
"'שמחה לילד' מיועדת לילדים חולים במחלות כרוניות או עם נכויות שונות", הוא מסביר.
"המכנה המשותף לכולם הוא שהם לא פגועים קוגניטיביים, ולכן מצליחים ליצור אצלם קבוצת שווים.
אנחנו מתייחסים לעשייה בצורה מקצועית מאוד ומחפשים דרכים להתייעל ולהשתפר כל הזמן. אצלנו לא מקבלים כל מתנדב. כמו כן אנחנו מעבירים הכשרה מקצועית כל מי שהתקבל להיות מתנדב".

היכן מקומן של בנות השירות בפעילות העמותה?
"בנות השירות אצלנו נוגעות בכל התחומים; הן לא מגיעות בתור 'חיילות' שמבצעות פקודות באירוע, אלא כאחראיות על האירוע כולו. לדוגמה: ערכנו מסיבות פורים בסורוקה, אסותא, ברזילי, שניידר, תל השומר ועוד.
"כל אירוע כזה נוצר על ידי בת שירות שלקחה אחריות. בת שירות אצלנו היא לא חפ"שית – חיילת פשוטה אלא מ"פ – מפקדת פלוגה!
"אין בת שירות שהיא 'ראש קטן' ב'שמחה לילד'. בת שירות דואגת לכל הדברים מאל"ף ועד תי"ו, עם ליווי של הרכזים והמנהלים של העמותה, כמובן. מלבד ארגוני האירועים, יש לנו 'פרויקט חונכות אישית'. במסגרת הזאת יש 400 חניכים וחניכות שמקבלים חונך או חונכת שבמשך שנה שלמה מלווים את החניכים ומשפחותיהם בבתים או בפעילויות של העמותה. בנות השירות משתתפות בפרויקט החונכות; הן עורכות ביקורי בית ואחראיות על יצירת קשר עם החניכים והמתנדבים. הכול ב'שמחה לילד' עומד, בסופו של דבר, על הבנות שירות".

מנחם טננבוים, מנהל: "בנות השירות אצלנו נוגעות בכל התחומים; הן לא מגיעות בתור 'חיילות' שמבצעות פקודות באירוע, אלא כאחראיות על האירוע כולו. לדוגמה: ערכנו מסיבות פורים בסורוקה, אסותא, ברזילי, שניידר, תל השומר ועוד"

איך נראה סדר יום של בת שירות?
"היום של בת שירות מורכב מביקור בית פעם בשבוע אצל חניכים ומשפחות, ביקורים בבתי חולים, ישיבות והדרכות, ליווי רגשי של אשת מקצוע שמלווה את בת השירות וארגון אירועים שונים.
"הכול מעוגן בלו"ז. בת שירות יודעת בדיוק מה היא עושה כל השבוע".

*למי השירות מתאים?
"לבת שירות שרוצה להיות משמעותית להרבה מאוד משפחות וחניכים שצריכים את הסיוע הזה.
"למישהי שמאמינה שיש לה יכולות בין־אישיות וארגוניות גבוהות. למי שמחפשת עבודה אינטנסיבית עם פידבק עוצמתי, יומיומי, גדול, כמו לארגן מחנה ולהיזכר בליבם של החניכים הרבה לאחר מכן.
"התפקיד מתאים למי שרוצה שנת שירות מעניינת עם מגוון גדול של תפקידים, החל מלהיות משמעותית עבור הילדים החולים במפגש איתם ועד ארגון אירועים עבור הילדים, והכול בעמותה שהופכת להיות משפחה אחת גדולה ושמחה".

אם את חושבת שאת מתאימה להיות בת שירות ב'שמחה לילד', נשארו מקומות אחרונים.
תירשמי בלינק הזה

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן