כותרות חמות :

גם לשם הגיעו השלוחים
גם לשם הגיעו השלוחים

גם לשם הגיעו השלוחים

מדרום אמריקה ועד צפונה, מהודו ועד סין, מאוסטרליה וניו זילנד ועד פיג'י: הרבי מלובביץ' שלח את שליחיו לכל קצוות תבל. לציון שלושים שנה לפטירת הרבי בעל החזון יצאנו למסע בעקבות חמישה בתי חב"ד יוצאי דופן

 

בייג'ינג

בבירת סין יש שני בתי חב"ד: חב"ד דאונטאון, שמיועד בעיקר לקהילה הרוסית באזור, והשני, שמיועד ליהודים באשר הם. בניגוד לבתי חב"ד שמוכרים לתרמילאים בהודו ובנפאל, בית חב"ד הזה מיועד לאנשי עסקים, ואין במקום שירותי לינה או שמירת חפצים. תוכלו למצוא שם מסעדה כשרה שפעילה בכל ימות השבוע, ובסופי שבוע נערכת במקום ארוחת שבת מפוארת.

לא רק יהדות: בית חב"ד במקום מארגן הרצאות של מנכ"לי חברות והסברים על פתיחת עסקים בסין.

הרב ישראל אוזן, ניגריה: "הקמנו בית ספר שנקרא סנדיי סקול. בכל יום ראשון אני ואשתי טסים שעה, מוסרים שיעורים וחוזרים. יש גם לימוד תורה אחרי הלימודים, ופתחנו גם מעון לילדים"

סנט מרטין

אחד מבתי חב"ד האקזוטיים ביותר בעולם, אם לא האקזוטי שבהם, שוכן באי הקריבי סנט מרטין שבאנטילים ההולנדיים. בית חב"ד הקריבי מציע ליהודים שמגיעים למקום הדרכה והכוונה, חוג חברתי לנשים בלבד ופעילויות לילדים. בשבתות נפתחת המסעדה הכשרה ומציעה ארוחת שבת מעולה לכולם.

 

ניגריה

השלוחים בניגריה הם הרב ישראל אוזן ורעייתו חיה מושקא. הרב ישראל מספר: "בהתחלה היו קשיים, אבל הפעילות ברוך ה' גדולה. בניגריה פועלות מטעם הממשלה המון חברות ישראליות בתחומים של תקשורת ותשתיות, וגם חברות שנועדו לפתח את המקום, ואנחנו עוזרים להן. אנחנו הכתובת שלהן לכל עניין יהודי, לעריכת סדרים גדולים בפסח עם המשפחות של הקהילה או בשבתות מיוחדות שאנחנו עושים". לדבריו, "המוסדות פה עוזרים לנו גם מבחינת אבטחה ושמירה, והיחס מצידם מאוד חיובי.

"כשהגענו לניגריה הבנו שצריך לבנות מקווה, כי יש כאן מצב בעייתי בעיר הבירה, ואי אפשר לקנות שטח, כי הכול ממשלתי. המצב היה אבסורדי ממש, והיה צריך לטוס חמש שעות עד פריז, למקווה הכי קרוב. אי אפשר להתנהל ככה, מקווה זה דבר בסיסי גם לנשים, בהקשר של טהרת המשפחה, וגם לגברים בחסידות זה עניין גדול.

"אחד המנהלים של חברה ישראלית פה שמע על הבעיה וניסה לעזור בעניין. הוא דיבר עם הרב גרוסמן ממגדל העמק והחליט לסייע לבנות את המקווה. המקווה ישמש את היהודים בעיר הבירה וגם בכפרים מסביב.

"אנחנו מאמינים בחשיבות של החינוך היהודי, הרבי דיבר על זה, ולכן הקמנו בית ספר שנקרא סנדיי סקול. בכל יום ראשון אני ואשתי טסים שעה, מוסרים שיעורים וחוזרים. יש גם לימוד תורה אחרי הלימודים, ופתחנו גם מעון לילדים בגלל החשיבות של לימוד וידיעת הקריאה ואותיות האל"ף-בי"ת".

הרב שניאור שמולביץ, זנזיבר: "אנחנו מביאים מישראל כמויות אוכל גדולות מאוד במשקלים כבדים, של טונות. העלויות גבוהות"

נשמע קשה מאוד.

"המשימה מורכבת, אבל זו השליחות והחשיבות שאנחנו רואים בעזרה ליהודים בחומר וברוח היהודית. הרבי עודד את השליחים להגיע לכל מקום בעולם, גם למקום הכי נידח, ולהאיר ליהודי שנמצא שם מתוך מצווה גדולה של עזרה. כרגע יש בתי חב"ד גם בקונגו, בגאנה ובאנגולה, ברחבי אפריקה, ומתוכננים פרויקטים עם שלוחים חדשים.

"בשנה שעברה למשל חילק בית חב"ד בניגריה בחודש רמדאן 312,000 מנות מזון למשפחות של אלמנות ויתומים. בשיתוף פעולה שכלל כמה ארגונים ואימאמים מקומיים חולקו ארגזים בעמדות מיוחדות שנפתחו בחצר הקהילה היהודית ובית חב"ד המקומי, וגם בכניסה למסגדים מרכזיים בעיר לאגוס ובעיר הבירה אבוג'ה. לפעילות התגייסו גם חברות ישראליות הפועלות במדינה, והן תרמו ושלחו עובדים כדי לעזור באריזת החבילות".

נערך גם טקס הדלקת נרות מיוחד לכבוד יום הזיכרון לשואה ולגבורה, שאליו הגיעו נציגי הקהילות המוסלמיות והנוצריות. לפני כמה שנים הקים הרב אוזן את ארגון ChabadAid, שמטרתו לסייע לנזקקים המקומיים. ניגריה היא המדינה המאוכלסת ביותר ביבשת אפריקה, ויש בה יותר ממאתיים מיליון תושבים, רובם מוסלמים.

הרב אוזן, חבר ועד הפועל של איחוד הרבנים במדינות האסלאם, אמר על המיזם "הוא מחווה יפה ומרגשת, והשקענו בו רבות למען רווחתה של האוכלוסייה המקומית. התגובות שקיבלנו היו נלהבות מאוד, ואנשי דת בכירים וגם אנשי ממשל בולטים הודו לנו על הפעילות הזו. נוסף על חשיבות העזרה לנזקקים כשלעצמה, בעובדה שהקהילה היהודית מתגייסת שוב למען האוכלוסייה המוסלמית המקומית יש אמירה חשובה של דו-קיום וקיום חיים הדדיים זה בצידו של זה".

בחב"ד נוהגים לתלות את תמונתו המפורסמת של הרבי ברחבי הערים והכפרים הערביים, וכן מציעים ללמד מוסלמים על מצוות בני נח

 

זנזיבר

זנזיבר היא סולטאנות מוסלמית לשעבר ששימשה תחנת מעבר חשובה בסחר העבדים ובתעשיית התבלינים הבין-לאומית. בית חב"ד בטנזניה, בעיירת הנופש נונגווי, נמצא ביעד שמבקרים בו ישראלים רבים. וכשיש ישראלים יש גם ביקוש לאוכל כשר, למקווה ולתפילות. את בית חב"ד הקימו הרב שניאור שמולביץ ורעייתו מושקה.

"גדלתי בבית שאן", מספר הרב שניאור. "אבא שלי היה שליח חב"ד ומעמודי התווך של הפעילות היהודית במקום, ובכלל פעיל בעיר. אחרי הלימודים בישיבת חב"ד תומכי תמימים בצפת הייתי בסטאז' טרום שליחות שמונה חודשים בבית חב"ד בהודו, ושם למדתי את ההתנהלות ואיך בית חב"ד אמור למעשה לתפקד.

"התחתנתי, והחלטנו להקים בית חב"ד חדש בטנזניה. זה קרה כי ראינו שהיא נהייתה יעד מבוקש לישראלים. הבעיה היא התשתיות המורכבות שיש במקום. זאת מדינה פרימיטיבית מהבחינה הזו. אין כבישים בתוך הכפרים ובערים הגדולות, רק דרכי עפר, וקשה להתנייד, כי הכבישים הגדולים הם רק בין עיר לעיר.

"כדי לשנע את האוכל הכשר, שמורכב מחומרי הגלם המקומיים ומייבוא מחוץ למדינה, צריך הרבה מאמצים ותכנונים. אנחנו מביאים מישראל כמויות אוכל גדולות מאוד במשקלים כבדים, של טונות. העלויות גבוהות גם בתחומים אחרים שאנחנו מטפלים בהם, כמו שכירת המקום ועוד. בניגוד למה שנהוג לחשוב, אנחנו כמעט לא מקבלים תמיכה. הכול מהכסף הפרטי שלנו, עזרה מחברים בסכומים לא-גדולים של כמה מאות שקלים, וגם תרומות של המשפחות הישראליות במקום שהגיעו בעיקר למטרות עסקים.

"את האוכל אנחנו מכינים פה, ונעזרים בצוות של מקומיים שאני מסביר להם את ההנחיות ההלכתיות המורכבות", הוא מסביר. "לגבי החינוך של הילדים, יש פה משפחה ישראלית עם ילדים, והבאנו גם מטפלת מישראל לבן שלנו, שהוא בן כמה חודשים. הפעילות שלנו מכוונת גם לישראלים שמגיעים לנופש בשמחות וגם לצערנו בזמנים קשים.

"יש מי שהגיעו אלינו מהאזור במטוס מיוחד רק כדי לשמוע את תקיעות השופר בראש השנה. לפעמים מי שרוצים להגיע לנופש כאן שואלים אותנו באיזה מלון להיות שבו אפשר להשתתף בארוחות ובתפילות. יש גם פעילות בקרב המקומיים, חלק משליחות של הרבי להפצת שבע מצוות בני נח. יש חומרים במגוון שפות, כמו אנגלית וערבית, ואנחנו מתכננים בקרוב גם תרגום של המצוות לשפה המקומית".

 

קלנסווה

והנה מקום מפתיע למצוא בו בית חב"ד: מודעות על שבע מצוות בני נח, גאולה, הרבי מלובביץ' והמשיח נתלות מדי פעם בעיר הערבית קלנסווה שבשרון, הסמוכה לטייבה, תחת הכותרת 'חסידות קלנסווה' ועם הלוגו של חסידות חב"ד. אנשי הזרם המשיחיסטי של חב"ד עוסקים באופן אינטנסיבי בעידוד קיום שבעת מצוות בני נח. אנשי מטה 'שבע מצוות לשבעים אומות' בחב"ד נוהגים לתלות את תמונתו המפורסמת של הרבי ברחבי הערים והכפרים הערביים, וכן מציעים ללמד מוסלמים על מצוות בני נח. במודעות שנתלו נכתב שאם הם ישמרו אותן ויאמינו במשיח, דיים שיזכו לישועה.

המודעות החריגות, המעוטרות בדגלי חב"ד, נפתחות במילים בערבית "בעזרת אללה" או בארמית "בסייעתא דשמיא". המודעות מספרות לקוראים על "הנביא משה עליו השלום, אשר הא-לוה ישתבח ויתעלה הוריד עליו את התורה, והיא כוללת את אלו שבע המצוות המחייבות את בני כל האומות…". המודעות מסתיימות בהצהרת האמונה הידועה של חב"ד: "יחי אדוננו, מורנו ורבנו, המלך המשיח לעולם ועד", ובערבית: "יעיש סידנא מעלמנא וחכימנא אלמשיח לל'אבד".

חסידות חב"ד, בהוראתו הישירה של הרבי, פועלת גם בקרב מי שאינם יהודים. כדי לעשות זאת הם נוהגים לפרסם מודעות בעיתונים הגדולים ביותר במגזר הערבי וכן מעדכנים על המטרות שלהם באתר במגוון שפות: אנגלית, עברית, ערבית, פורטוגזית, ספרדית ורוסית.

"הרבי דיבר הרבה על שכל בני האדם בעולם צריכים לשמור על שבע מצוות בני נח", מסביר לי פעיל. "במצוות אלו הצטוו צאצאיו של נח אחרי המבול. אנחנו מאמינים שהפצת המצוות הללו תוביל לעולם טוב יותר, בלי אלימות, ותהיה יותר הבנה בין אומות העולם ליהודים. אלו שבעה דברים שהופכים את העולם למקום בטוח יותר מתוקף המוסריות שלהם, ולכן אנחנו פועלים בכל מיני מקומות ותרבויות כדי להביא לגאולה העולמית".

 

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן