כותרות חמות :

היי, צפונה: האם תיישב ישראל את דרום לבנון?
היי, צפונה: האם תיישב ישראל את דרום לבנון?

היי, צפונה: האם תיישב ישראל את דרום לבנון?

הכנס הראשון של התנועה להתיישבות בדרום הלבנון עורר השבוע עניין רב: "בני ישראל צריכים לשוב למקומות שנועדו להם"

 

גבול הלבנון בוער בימים האחרונים. לאחר 48 שעות של שקט מדומה התפרצה האש מחדש. חיזבאללה שב ומשגר פצצות מרגמה, רקטות וכלי טיס חמושים אל המוצבים והיישובים בגליל, מנסה לערער את האחיזה באדמת המולדת. בצעד נגדי התכנס השבוע כנס לבנון הראשון, כנס מקוון של אנשי תנועת 'עורי צפון – התנועה להתיישבות בדרום לבנון', שכשמם מבקשים להניע מהלך ליישוב דרום הלבנון, האזור שממנו פועל כיום חיזבאללה נגד ישראל.

הכנס נבנה נדבך על גבי נדבך כדי לשמש מעין חומה מוצקה רעיונית ומעשית. תחילה הציג את הנדבך הגאופוליטי של לבנון אליהו בן אשר, שעסק בהיבטים טופוגרפיים ופוליטיים של חבל הלבנון. לדבריו, הלבנון הוא חבל ארץ פורה ומשובח, מרובה מעיינות ונהרות, שאינו חופף בשטחו לשטחה של ארץ הארזים המודרנית, הגדולה ממנו בהרבה. בסקירה הוצגו בקצרה קורות לבנון כחבל ארץ שמתחוללת בו מלחמת אזרחים מתמשכת שנקטעת לעיתים בהתערבות מעצמות זרות, מאחר שהיא מדינה מלאכותית שבה אוכלוסייה מעורבת של נוצרים, דרוזים ומוסלמים שיעים.

"כל עוד המקומיים חשבו שהגענו כדי להישאר, הם התייחסו אלינו בידידות רבה, אבל התחושה הטובה דעכה כשעם ישראל התחיל להתבלבל"

על גבי הנדבך הגאופוליטי הניח את הנדבך התנ"כי פרופ' יואל אליצור, חוקר גאוגרפיה מקראית, שאמר: "השאלה היא איך אנחנו עוזרים לקב"ה עם התוכניות שהבטיח לאברהם, יצחק ויעקב", כי "בני ישראל צריכים לשוב למקומות שנועדו להם", ובהם הר הלבנון, וזה יקרה רק אם נתעורר ונסתכל קדימה כדי שנוכל להשפיע על עתיד המדינה. אליצור אף סיפר שבמלחמת לבנון הראשונה הגיע עד הליטאני ואף שחה בו. "כל עוד המקומיים חשבו שהגענו כדי להישאר, הם התייחסו אלינו בידידות רבה", סיפר, "אבל התחושה הטובה דעכה כשעם ישראל התחיל להתבלבל, לצערי".

הנדבך הבא בכנס היה הנדבך החז"לי. ד"ר חגי בן ארצי הציג את ההיסטוריה של ההתיישבות היהודית בלבנון מימי הבית השני ועד ימינו וטען: "הגליל משתרע עד נהר הליטאני, והגבול הקיים היום בין המנדט הבריטי למנדט הצרפתי מלאכותי לגמרי ואין לו כל בסיס, לא גאוגרפי ולא טבעי, ולכן צריך להשתמש במושג 'התיישבות בצפון הגליל המוחזק בינתיים בידי מדינת לבנון'", ולא במושג המוטעה 'דרום לבנון'.

בדבריו חשף בן ארצי איך ביקש מגיסו, ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, להכניס למצע של הליכוד את ההתנגדות לפינוי רצועת הביטחון, אך מצע זה לא בא לידי מימוש, משום שדווקא אהוד ברק הוא שנבחר לעמוד בראש הממשלה, ובשנת 2000 הוציא את צה"ל מלבנון, שגיאה אסטרטגית שהשפיעה לרעה על ההתיישבות היהודית בגליל, שסובלת מאז איום רקטי ואיום פלישה של כוחות חיזבאללה.

לאחר מכן עסק הכנס ברובד המשפטי של ההתיישבות בדרום לבנון. עו"ד דורון ניר צבי הציג אפשרויות מעשיות להכשרה של התיישבות יהודית בלבנון למראה תקדימי עבר בגולן, ביהודה ובשומרון. בנדבך הביטחוני של ההתיישבות בדרום לבנון טיפל רס"ן במילואים עמיעד כהן, ששירת בחודשים האחרונים בגזרת הר דב, והציע לראות בכיבוש דרום לבנון עד נהר הליטאני אמצעי ליצירת גבול בר הגנה, הרחקת יישובי הגליל מטווח הרקטות של ארגון הטרור ומטווח כוחות רדואן ויצירת משוואה שבה כאשר חיזבאללה תוקף את ישראל מלבנון, הוא מאבד את השטח שממנו תקף, משוואה שמבוססת על ההבנה שאובדן אדמה הוא הדבר שמכאיב באמת לאויב המוסלמי. "אנחנו צריכים ליצור איום אסטרטגי על צבא איראן, שנמצא על גבולנו הצפוני", אמר כהן. "לקיחת קרקע היא מהלך פרגמטי מאוד, ואם חסן נסראללה ישמע את זה ויבין שמדינת ישראל רצינית בעניין הזה, זה יוריד לו את התמריץ להתחיל ולהיכנס לסבבי לחימה חדשים".

כדי להשלים את התנעת מהלך ההתיישבות בדרום לבנון עסק סופו של הכנס בנדבך המעשי של ההתיישבות העתידית מעבר לגבול הצפוני, ובפאנל המרשים השתתפו רן סגל, יהודית קצובר, דניאלה וייס והרב אלישמע כהן, מאנשי ההתיישבות של דורנו, והסבירו איך הצליחו בעבר מהלכי ההתיישבות בחניתה, בכפר גלעדי, במטולה, בקריית ארבע ובחומש.

את הכנס ארגנה תנועת 'עורי צפון', שהקים פרופ' עמוס עזריה מאוניברסיטת בר-אילן, והיא קרויה על שמו של חלל צה"ל רס"ל במילואים ישראל סוקול ז"ל, שחלם להקים יישוב בדרום הלבנון ונהרג בפעילות מבצעית במרכז עזה במלחמת חרבות ברזל. מטרתה של התנועה היא לגרום לפינוי דרום הלבנון מתושביו וליישובו ביהודים, וזאת לא רק בשל צורך ביטחוני אלא גם בשל צורך יהודי התיישבותי הרואה ביישוב ארץ ישראל השלמה מהלך שתורם לביטחונה של ארץ ישראל הקטנה.

 

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן