התמודדות עם פוסט טראומה: ניווט באתגרים
פוסט טראומה מהצבא או בעקבות השירות הביטחוני יכולה להשפיע על כל תחום בחיים, החל מקשיי שינה, סיוטים, התקפי זעם ועד לאי יכולת לעבוד ולצאת מהבית. זהו מצב הדורש טיפול רפואי ממושך ותמיכה פסיכולוגית. אבל מעבר לכך, ישנן השלכות כלכליות כבדות מאוד שאי אפשר להתעלם מהן. לכן, חשוב להבין את זכויות ולדעת כיצד לתבוע אותן ולדאוג לקבלתן.
הליך הגשת תביעה נגד משרד הביטחון
תהליך הגשת התביעה למשרד הביטחון יכול להיות מורכב ומרתיע. מדובר באיסוף המסמכים הדרושים עם עדויות ותיעוד נפשי שיזרזו ויגדילו את סיכויי ההצלחה בתביעה נגד משרד הביטחון בגין פוסט טראומה ולהכרה כנכי צה"ל. לאחרונה, חיילים שהחלו לסבול מפוסט טראומה בעקבות אירועי לחימה יכולים להגיש תביעה למשרד הביטחון ולקבל הכרה בהליך מזורז – המסלול הירוק.
אחוזי נכות בפוסט טראומה
אחוזי הנכות שייקבעו בעקבות ההפרעה הפוסט טראומטית יהיו על פי סעיפי הנכות לחוק הנכים. ככל שהמגבלה התפקודית גדולה יותר, ככל שהפגיעה קיימת במספר רב יותר של אשכולות החיים, כך אחוזי הנכות שיקבעו יהיו גבוהים יותר. חשוב להגיע מוכנים לוועדה הרפואית כדי שהפסיכיאטרים היושבים בה יתרשמו בצורה הטובה ביותר ממצבו הקשה של הנכה. שהרי ככל שמצבו התפקודי של הנכה חמור יותר, כך ייקבע אחוז גובה יותר של הנכות.
ערעור על הוועדה המחוזית לפוסט טראומה במשרד הביטחון
לאחר קבלת ההחלטה בדבר גובה אחוזי הנכות, יכול הנכה לערער על הוועדה המחוזית ולהופיע בפני ועדה עליונה. הוועדה העליונה נמשכת זמן רב יותר ומונה שלושה רופאים לפחות. יש לדעת כי לוועדה העליונה יש גם סמכות להפחית את אחוזי הנכות שנקבעו בוועדה המחוזית (וזאת לאחר התראה מראש עם אפשרות למשיכת הערעור), ולכן חשוב להגיש את הערעור בצורה נבונה ומקצועית, להגיע לוועדה העליונה בצורה מסודרת עם מסמכים נפשיים רלוונטיים וזה בכדי לגרום לוועדה העליונה לקבוע נכות גבוהה יותר על הפוסט טראומה מהצבא או מהשירות הביטחוני.
זכויות לסובלים מפוסט טראומה
במידה והנכה הוכר עם נכות כוללת של 20% ומעלה, כאשר קיימת נכות עקב פוסט טראומה, הנכה יהיה זכאי לטיפולים רפואיים, החזרים כספיים עבור טיפולים נפשיים עקב הצגת קבלה, טיפולים משפחתיים וזוגיים בשל להצגת קבלה, וטיפולים אלטרנטיביים, מעונות ילדים, הבראה וכו' הכל בהתאם לאחוזי הנכות שיקבעו. במידה והנכה אינו מסוגל לעבוד משרה מלאה הוא יוכל להגיש בקשה להשלמת תגמול ממשרד הביטחון . במידה והנכה זקוק לליווי, הנכה יוכל להגיש בקשה מיוחדת לצורך קבלת תגמול נוסף. חשוב להיות בקשר עם עורכי דין המבינים בתחום כדי להדריך אתכם נכון כדי שתקבלו את מירב הזכויות.
חשיבות של התייעצות עם עורך דין מומחה לתביעות משרד הביטחון
אחוזי הנכות לפי חוק הנכים אינם מובנים באופן ברור לאדם הפשוט, שאינו איש מקצוע. לכן, הנכים שמתעניינים בסעיפים המתייחסים למצבם, נתקלים פעמים רבות באכזבה רבה לאחר הסיום של ההליך, כאשר נקבע להם אחוז נכות "נמוך" לטענתם. התקנות מציינות את רמת הנכות בהתבסס על הפגיעה התפקודית (בינונית, ניכרת, קשה וכו'). חשוב לפני תחילת התהליך של תביעה להתייעץ עם עורך דין מומחה עם ניסיון רב של ייצוג בוועדות פסיכיאטריות במשרד הביטחון כדי שיוכל להתאים את המצב שלכם להתקנות ובכך לקבוע מטרה קונקרטית והגיונית לאחוז הנכות הרצוי ובלי רצונות לא ריאליים שמייצרים אכזבה גדולה.
מסקנה: הגשת תביעה בגין פוסט טראומה למשרד הביטחון
פוסט טראומה משפיעה באופן משמעותי על בריאות הנפש וכתוצאה מכך נפגעת גם הבריאות המשפחתית, הסביבתית והכלכלית. חשוב מאוד להכיר בזכויות ולדעת לעמוד עליהן. משרד עורכי הדין ידידיה בלומהוף מתמחה באופן בלעדי בתביעה נגד משרד הביטחון זה ויכול להעניק את הכלים המשפטיים והרפואיים הדרושים על מנת לסייע לנפגעי משרד הביטחון לממש את זכויותיהם.